Létezik-e még holtomiglan-holtodiglan? | D. Tóth Kriszta: Húszezer éjszaka

Posted on 2015. április 2. csütörtök Szerző:

0


D.tóth_Húszezer-éjszaka-bor180Lengyel Szilvia |

Valószínűleg a negyvenedik születésnap volt a legmeghatározóbb 24 órája D. Tóth Kriszta életének. Kitalálta, hogy 365 napon át tartó feladatot oszt magára: 40 éve a Földön címmel minden nap készít magáról egy smink nélküli szelfit, és feltölti a Facebook-oldalára. A könyve is egy negyvenéves nőről szól, negyvenes olvasóknak. Vagyis kiemelten fontos ez az életkor számára, minden megmozdulása ezt mutatja.

A történet főhőse, Szomjas Helga érett, önálló, kiforrott, sőt megingathatatlan gondolatvilágú családanya, aki hirtelen valami mást akar. Illetve nem is tudja, hogy akarja-e, de most erősen megingatta egy csábító férfi – és ráadásul önmaga újonnan felbukkant énje. Szakítson-e addigi életével, a férjével, fordítson-e hátat szülei múltjával is megterhelt életének, ami azért elfogadható sínen gördül?

A regény tükröt tart a negyven körüli nő élete elé. Már nem bulizós húszas, már nem is gusztusos harmincas – érett asszony, de inkább (legfeljebb?) már csak a hatvanasok fordulnak utána… Nagy szerencse kell hozzá, hogy a megállapodottság hamuja alatt valaki fölfedezze a lángra lobbantható parazsat. És biztos nem kevesen járnak hasonló cipőben. Ezért merem ajánlani a Húszezer éjszakát ennek a korosztálynak, Helga bármelyik kortársának. Monológoktól, újraolvasandó, nehéz részektől nem kell tartani. Nem kell félni, nem kell kusza szálakat bogozgatni. Egyszerű az alternatíva: Helga vagy túllép a férjén, vagy vele marad.

Aki elolvassa a második könyvét is, már tisztán látja a rokonszenves és okos tévés újságíró átalakulását íróvá, látja stílusjegyeit, visszatérő eszközeit. Az egész kötet nagyon DTK-s. Az édesanyja ihlette, nagyon megindító, első felnőtt könyv (Jöttem, hadd lássalak) után most egy középkorú, kapuzárási pánikot átélő, elszenvedő asszony a főszereplő. Közhelyesen fogalmazva: akinek fordulóponthoz érkezett az élete. Tulajdonképpen erről szól a Húszezer éjszaka 260 oldala (címével felidézve Budapest Bár slágerét). D. Tóth Kriszta – hozzátéve nyilván a saját tapasztalatait is – igyekszik nagyon mélyre ásva bemutatni hőse érzésvilágát. Talán alábecsülöm az írói munkát, a ráfordított időt ezzel a megállapítással, de azt hiszem, az itt megmutatottnál ez a világ sokkal bonyolultabb.

A könyvben többször felbukkanó egy szórakozóhely, aminek a nevét én már direkt nem írom le, mert ez nem tetszik. Ha egy könyvben legalább öt alkalommal jelenik meg egy nem releváns tulajdonnév, akkor azt csak rejtett reklámként tudom értelmezni. De még ha nem is az, akkor is zavaró, mert a pontos helyszín – ahol az egyébként mindent elindító meghatározó találkozás történik – lényegtelen. Kivéve persze, ha a chiklit (csajirodalom) íratlan szabálykönyve szerint a hősök társadalmi állását hivatott jelezni, csak úgy odavetve…

A Jöttem, hadd lássalak 2014-ben megérdemelten vitte el a Libri Aranykönyv-díját. A Húszezer éjszaka nem annyira erős, de a szórakoztató irodalom kategóriájában jó ez a könyv is.

D. Tóth Kriszta.

D. Tóth Kriszta.

D. Tóth Kriszta: Húszezer éjszaka
Bookline Könyvek, Budapest, 2014
264 oldal, teljes bolti ár 2590 Ft
ISBN 978 963 310 4781

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Húszezer éjszaka az több, mint 54 év. Egy egész élet, amit ugyanazzal az emberrel kéne hűségben leélnünk. De képes-e erre ma egy negyvenes, érzelmekre és intimitásra szomjazó nő, aki a mindennapi rutinba, a látszatvilágba és saját kínzó vágyaiba beletörik? Mit dönt, amikor váratlanul elérkezik hozzá a mindent alapjaiban megrengető szenvedély, és felcsillan egy intenzív, új élet reménye? Érvényesek-e még az előző generációk tanításai az örök hűségről és a jóságról? Hány nap a világ? Lehet-e egy együtt leélt élet húszezer éjszakás kaland?

D. Tóth Kriszta új regénye a nagy sikerű Jöttem, hadd lássalak után ismét az emberi kapcsolatok izgalmasan kusza világába kalauzol, ahol minden választás újabb és újabb lehetőség megtalálni magunkban, ami oly fájdalmasan hiányzik. Kísértő múlt, gyötrő kétségek, elfojtott szexualitás, félelmek, szeretethiány, ürességérzés és a nyomában feltörő forró szenvedély: ez jellemzi az egykor pszichológusnak készülő, ma életvezetési tanácsadó céget működtető budai nő, Helga történetét.

A Húszezer éjszaka fordulatokban gazdag regény. A női test felfedezésének története a női lélek útvesztőiben. És tükör, nehéz, de határtalanul felszabadító belenézni.