»Miért van ekkora kereslet egy fércműre?« | Böszörményi István a pécsi Weöres-szobor-botrányról

Posted on 2015. január 5. hétfő Szerző:

1


Böszörményi István szobrászművész

Böszörményi István szobrászművész

Hárságyi Margit |

Nem váltott ki már régóta annyi vitát, han­gos véleményt köztéri műalkotás, mint a pécsi Király utca elején a közel­múltban átadott Weöres Sándor-szobor. Bö­szörményi István szobrászművész az átadó ünnepségen liszttel öntötte le az említett művet. A művészt szem­be­sítet­tük az akciójával ellentétes vé­le­mé­­nyek­kel is.

Amikor a térre értem, négy rendőr vette magát körül, és az tűnt föl, hogy ott volt a pécsi értelmiség egy jelentős hányada, akinek a véleménye számít, s magát ott hagyták egyedül. Hogyan szerveződött ez a tiltakozás?
Nagyon hirtelen alakult ki a Facebookon ez a tiltakozó akció. Nem hagytak magamra, jelentős nevek jelezték, hogy részt vesznek, volt, aki a néma tiltakozás mellett volt, volt, aki a transzparensekről szólt, volt, aki háttal akart állni. Nekem az volt az érzésem, hogy egy néma jelenlét kevés lesz, mert az felfogható akár az ünnepség részének, szimpátiának is. Egy csöndes táblamutogatás elintézhető néhány szóval. Én mindezek ellen már hónapokkal korábban is tiltakoztam, tudom, hogy senki nem figyelt fel erre. A barátaim nem hagytak magamra, egyszerűen nem avattam be őket, mert nem akartam a felelősséget megosztani, ezt a balhét egyedül vállaltam.

Nem egyedül tiltakozik

Nem egyedül tiltakozik

Sokan mondták ott, hogy lelépek, mert „félek, állami munkahelyem van, ki tudja mi lesz, ha kiderül, hogy itt voltam”. Mikor elvitték a rendőrök, azt is hallottam, a Böszörményi már hozzászokott ehhez. Valóban meg lehet ezt szokni, hogy elviszik az embert mert tiltakozik valami ellen?
Pontosítani szeretnék, engem ebben az évszázadban most vittek el először rendőrök. Érdekes élmény volt, s elmondhatom, hogy nagyon sokat változott ez az intézmény, csak pozitív tapasztalataim voltak. Most eljárás van ellenem, kifizetem majd a büntetést. Azt, hogy a szavainknak nincs hatása, meg lehet szokni, s ezzel számolunk is, de beletörődni nem lehet. Bevallom, én sem számítottam ekkora visszhangra, gondoltam, megint lesz egy tiltakozás, amely el fog halni, semmiféle következménye nem lesz. Úgy érzem, sikerült áttörnöm egy láthatatlan falat, most már nem tudják meg nem történtté tenni a tiltakozást.

Weöres Sándor utcaszoborként

Weöres Sándor zsánerszoborként

Nagyon sok pécsinek tetszik a Weöres-szobor, sok emberen látom, hogy olvasgat, és most látja először, hogy ki is volt ő, tehát van bizo­nyos is­me­ret­ter­jesz­tő szerepe is.
Ha kiraknak egy sétálóutcába egy életnagyságú szobrot, amely mellé le lehet ülni és lehet fotózkodni, szelfizni mellette, ez a zsánerszobor műfaja. Idegenforgalmi helyeken fényezik, simogatják az emberek, jópofiznak vele. Ez a műfaj a közönségnek készül. Én nem vagyok kibékülve vele, örülök is neki, hogy eddig nem volt Pécs elárasztva ilyen típusú munkákkal, sajnos az az idő is lassan eljön majd, hogy a közönség kegyeiért harcolunk. Véleményem szerint ez a műfaj méltatlan Weöres Sándorhoz. Nem találta el a szobrász a műfajt, a minősége pedig gyenge giccs. A kérdés az, hogy miért van a városban ekkora kereslet egy ilyen fércműre? Miért vonzódik Pécs, élén a polgármesterrel, Páva Zsolttal szinte betegesen a gyenge művészeti teljesít­mé­nyekhez? El kéne ezen gondolkodniuk. Egyetlen ember, akinél nem ment át ez a tiltakozás, az a polgármester volt, kínosan érezte magát, de nem hallottam semmilyen reakcióját, hogy ő ezen elgondolkodott volna.

Ha nem keressük a közönség kegyeit, miért jönne Pécsre valaki például a nagy nyári hőségben? A sokat vitatott Leonardo-kiállításért sokan el­jöttek.
Azt elmondhatom, én miért jöttem több mint 30 éve Pécsre Szentesről, egyetemre, biológia–rajz szakra. Azért tartott meg ez a város, mert ideérkezésem pillanatától világossá vált, hogy itt olyan emberek élnek, alkotnak, akik környezetében jó lenni. Itt a nyolcvanas években elképesztően sok művészeti alkotás született, pezsgett az élet, kommunikáltak és dolgoztak a művészek. Sokan jöttek, nagy alkotókat integrált ez a város. Ez a tendencia ma megfordul, a végzett művész hallgatók húznak el innen, amint lehet, nincs megtartó ereje Pécsnek. Sokszor mondom, hogy be kell fektetni a jövőjükbe, műtermeket adni a fiataloknak. Ha itt nem készülnek új művek, ez a város egy konzervvé válik. Ide még lehet kiállításokat hozni, lehet örülni a régi dolgoknak, de ha új nem készül, előbb-utóbb meghal.

Böszörményi István »tevékenységében akadályoztatva«

Böszörményi István »tevékenységében akadályoztatva«

Olvastam, hogy meg volt pályáztatva a Weöres-szobor kivitelezése. Mégis kifogásolják. Mi lenne a helyes eljárás ön szerint?
Nemcsak a minőség miatt szórtam a lisztet a szoborra, hanem a megvalósítás, a pályáztatás körülményei miatt is. Kligl Sándor, a szobrász ötmillió forint támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól, ahol ő maga is bizottsági tag. Egy ilyen helyzetben, ha Kligl Sándor saját szobrával pályázna, az összeférhetetlen és törvénytelen volna. Ezt úgy kerülik ki, hogy nem ő pályázik, hanem az önkormányzatok. A felesége az NKA felett felügyeletet gyakorló EMMI közigazgatási államtitkára. Ez volt a lázadásom igazi oka, a rendkívül visszataszító anomáliák.

Jó lenne, ha pécsi képzőművész nyerne minden pályázatot? Az is elhangzott, hogy azért hőbörög, mert nem maga kapta a megbízást.
Soha nem állítottam, hogy lokálpatriotizmus vezérelt. Nem azt mondom, hogy csak pécsi készítsen pécsi szobrokat. Azt mondom, ha a világból bárhonnan jön egy jó szobrász, örömmel látnám. Én sem szeretném, ha csak pécsiek készíthetnének itt szobrot. Jöjjenek ide a világ legjobb művészei, és dolgozzanak! Ebben a kollégáim egy része sem ért egyet velem.

Nagyon jól indult, most viszont nincsenek folyamatos munkái. A PTE Művészeti Karán, a DLA képzésben Bencsik István asszisztense is volt, majd tanított is, valamitől ez kibicsaklott. Mi történt magával?
Nehéz ezt a szakmát sérülések nélkül végigvinni, de nem érzem töröttnek a pályámat. Hiányzik a tanítás, amely esetemben egy életkori szükséglet. Most a geometria olyan mélységeibe ástam bele magam, ami egy óriási kaland. Több témában is nyakig benne vagyok. Ezek egy részét meg is valósítottam kőből tavaly, és két nagyméretű munkám készült el Dél-Koreában tavaly és idén.

Mondják magáról, hogy anarchista.
És az baj?! Nem annak születik az ember, érik hatások, attól függ, mennyire tud azonosulni a társadalom kihívásaival és mennyire nem. Akik egyetértenek velem a Weöres-szoborral kapcsolatban, tiltakozó ívet írnak alá, eddig háromszáznál több aláírással. Lehet erre mondani, hogy ez kevés, de ebben nagyon jelentős nevek vannak, jó a társaság.

Fotó: Kálmándy Ferenc

A pécsiújság.hu 2014. november 20-i számában megjelent írás szerkesztett változata.

Utóirat

Azóta a pécsi egyetem Művészeti Karának egyik oktatója, dr. Lengyel Péter „Seb a város arcán” címmel nyílt levelet intézett dr. Páva Zsolt polgármesterhez a szobor elbontását követelve, indítványát pedig egy internetes oldalon eddig ötszázan írták alá.

Művészi körökben nem csak esztétikailag kifogásolják a szobor felállítását, de egyes vélemények szerint a kivitelezés minőségéhez képest az ára is túl borsosnak tűnik.

Szerkesztőségünkhöz pécsi szobrászkörökből eljutott információk szerint ugyanis helyi alkotók – a jelenlegi árak ismeretében – úgy kalkulálnak, hogy a kritizált Weöres-szobor anyagköltsége nem lehetett több 3 millió forintnál. (Az anyagköltségbe ilyenkor nem csak az alapanyag tényleges költségét, de például a bronzöntő műhely használatának árát is beleszámolják – ezt ugyanis általában bérlik a művészek –, és ide tartozik a szobrászt segítő team megbízási díja is.) Egy szobrász pedig átlagosan 3-4 hónap alatt végez egy hasonló alkotással. Ehhez képest aránytalanul felülárazottnak tartják a szobor 18 millió forintos honoráriumát.

Ez történt időrendben

Az országban elsőként a pécsiújság.hu számolt be az előzményekről. Cikkeinket a történtekről – és képgalériánkat a szobor leleplezéséről – az alábbi linkekre kattintva emlékeztetőként újra megnézhetik, elolvashatják:

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/villamgyorsan-beepitettek-a-kiraly-utcaban-weores-sandor-szobrat

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/meretes-botrany-varhato-a-weores-szobor-mai-avatasan—kiakadtak-tiltakoznak-ott-lesznek

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/egy-tunteto-liszttel-ontotte-le-weores-sandor-kiraly-utcaban-felavatott-szobrat—kepgaleria