Romantische Anfrage | Mörk Leonóra: A Hellinger-Madonna

Posted on 2015. január 4. vasárnap Szerző:

0


Mörk_Hellinger-madonna-bor180Zemen Annamária |

Női lelkekről szóló, női szemmel láttatott, roman­tikus, érzelemgazdag oknyomozás – ez Mörk Leo­nóra legújabb regénye. A történet főhőse a pesti galériában dolgozó, sikeres művészettörténész, Kata. Szakmájában meg­becsülik, befutott szak­em­ber, ám párkapcsolatai sorra kudarcot vallanak.

Szerelmi élete balsikereinek okát önmagában keresi a lány, így jut el a Hellinger-féle családállítás módszeréhez. Aki még nem ismerné ezt a pszichológiai eljárást, az Mörk Leonóra nyomán bizonyára kedvet kap kipróbálásához. Hellinger szerint testi-lelki bajaink kialakulását nem lehet csak a saját életünk eseményei alapján megérteni. Sorsunk szorosan összefonódik felmenőink sorsával. A családállítás lehetővé teszi, hogy az életünket nehezítő bajok, betegségek, kudarcok okait megértsük, illetve ami a legfontosabb, ezeket megértve meg is szabaduljunk tőlük. Kata reméli, hogyha sikerül feltárnia párkapcsolati problémáinak eredetét, utána változtatni tud az életén.

Lelki életének helyregereblyézésén túl egy másik kérdés is izgatja. Fáradhatatlanul nyomoz a családjának egy hetven évvel korábban eltűnt festménye után, habár rajta kívül szinte senki sem bízik abban, hogy sikerülne megtalálni. Kata nem adja fel, és éppen a családállítást követően bukkan rá a festményre. Az új tulajdonos Németországban él, de nem hajlandó megválni a képtől. Az ügyvéd figyelemreméltó ajánlattal rukkol elő; Kata tehát elutazik hozzá Weimarba. Személyes találkozásaik során egyre szorosabbá válik közöttük a kapcsolat, s közben fel-fellibbentik a festményhez kapcsolódó titkok és rejtélyek fátylát. A kutatás visszavezet az 1800-as évekbe, sőt egészen 1525-ig ível vissza, Wittenberg híres udvari festőjéig, Lucas Cranachig.

A könyv története tehát többrétegű: izgalmas, fordulatos nyomozás, párhuzamosan az önmegismerés felé haladó ívvel, s az egészet egy szenvedélyes, romantikus szerelem fűszerezi. Az idősíkok párhuzamai, a jelen problémáinak feltárása a múltban – ezek adják a regény gerincét, s ebbe fonódik az érzelmi szál. Ahogy ez sejthető (és elvárható), a fikciós sztoriba hiteles részletek épülnek: a helyszínek, a műkincs-kereskedelem és galériák világa, a Hellinger-féle családállítás, de még az olyan apróságokat sem kerüli meg, mint például a légitársaságok működési mechanizmusa. Mörk Leonóra ismert és jó újságíró, érthető, hogy a zsurnalizmus módszereit ülteti át a regényírásba.

A regény tehát a női érzelem- és értékvilágot boncolgatja, vagyis elsősorban a női olvasókat célozza meg. Jól kidolgozott, szórakoztató irodalom A Hellinger-Madonna, szépirodalmi értékekkel. A szövegben hemzsegő márkanevek (Joop! nadrágkosztüm, Zegna zakó, Boss öltöny, 5-ös BMW, Armani farmer, Dr. Oetker pizza) nyilván a szereplők társadalmi helyzetének illusztrálásra szolgálnak. Habár tudom, hogy mostanában a „női irodalomban” (chick-lit – csajos irodalom…) ez szinte kötelező, mégis kissé eltúlzottnak és feleslegesnek találom. Néhol ütősnek vagy ironikusnak szánt, valójában ömlengős, túlcsorduló mondatok, kifejezések rontanak az egyébként jó stílusú szövegen: Erről az érzelmi Mount Everestről akkor kezdtem lefelé szánkázni…; a nemrégiben kétmillió eurós ráncfelvarráson átesett épületegyüttes…; a romantikus nyári éjszakára vonatkozó EU-s előírásoknak megfelelően a távolban megszólal a csalogány” – ez már szinte önmaga karikatúrája!

A regény érzelmi vonulata nem lep meg váratlan fordulatokkal, lépései szinte előre kiszámíthatók. A történet azonban elkerüli az erotikus jeleneteket, nem válik se csöpögőssé, se közönségessé. Az érzelmi mélységek kifejezése, a kimondhatatlannak tűnő érzelmi állapotok megfogalmazása azonban bravúros.

A könnyed, gördülékeny, sodró szövegű regényben jelen és múlt érdekesen kapcsolódik egybe, amit kellemesen színez az író tagadhatatlan – és rokonszenves – elfogultsága a német kultúra iránt. [Ez indokolja írásom címének (Romantikus nyomozás) német nyelvű verzióját.]

Mörk Leonóra olyan történetet akart írni, mondta egy interjúban, amelyet ő maga is szívesen elolvasna. A szándék megvalósult. Katától és a hozzá kapcsolódó alakoktól, érzelmektől nehezen válunk meg, ha letesszük a könyvet. De még akkor is motoszkál bennünk a vágy, a késztetés, hogy Kata sorsán át jobban megértsük önmagunkat is. Ez a könyv – és az író – legnagyobb érdeme.

Mörk Leonóra

Mörk Leonóra

Mörk Leonóra: A Hellinger-Madonna
Jaffa Kiadó, Budapest, 2014
224 oldal, teljes bolti ár 2940 Ft
ISBN 978 615 541 8594

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

1525, Wittenberg, Szászország * A szász választó­fejedelem híres udvari festője, Lucas Cranach szomorú szemű fiatal nő portréját festi meg. A mű csak látszólag egyszerű arckép, a mester gondos­kodik róla, hogy a festmény rejtett üzenetéből a figyelmes szemlélő kiolvashassa a lány tragikus történetét.

1897, München * Katharina, a magányos fiatal lány rokonai durvasága elől menekülve a müncheni magyar festőkolónia egyik művészéhez fordul segítségért. A találkozásból szerelem, majd házasság lesz, és a pár hamarosan Magyarországra költözik. De vajon el lehet-e felejteni azt a megrázó élményt, amely örökre megváltoztatta a sorsukat?

2013, Budapest * Kata, az elegáns pesti galéria művészettörténésze a szakmájában nagyon sikeres, a szerelemben jóval kevésbé. Egy fájdalmas csalódást követően úgy dönt, kipróbálja a Hellinger-féle családállítást, ahol bebizonyosodik, magánélete kudarcaira a múltban kell keresnie a magyarázatot. Élményei akkor nyernek értelmet, amikor egy hetven évvel korábban eltűnt családi festmény után kutatva Német­országba utazik és megismerkedik a mű új tulajdonosával.
Johannes, a weimari ügyvéd nem hajlandó megválni a képtől, ám meglepő ajánlatot tesz a lánynak. Kata igent mond a férfinak, akivel közösen próbálják meg felderíteni a festményt övező rejtélyt, és miközben egyre közelebb kerülnek egymáshoz, rájönnek, hogy a Madonna jóval több titkot őriz, mint valaha sejtették volna.
A századelőtől napjainkig ívelő és a műkincs-kereskedelem izgalmas világába vezető regény egy fordulatos nyomozás és egy szenvedélyes szerelem története.