Fordulatos évtizedek | Ken Follett: Az örökkévalóság küszöbén

Posted on 2014. december 29. hétfő Szerző:

0


Follett.Ken_Az örökkévalóság-bor180Bodó Viktória Booklány |

Ken Follett nagy sikerű Évszázad-trilógiájának be­fejező része is megérkezett, így nyugodtan fel­kerül­het a karácsonyi ajándéklistákra mindhárom rész. A hidegháborút a szovjet rezsim összeomlásáig kö­veti a regényfolyam utolsó része. Így csak Follett tudja elmesélni.

A szerző sikerének titkát azóta keresik, amióta letette az asztalra az azóta kultikussá vált A katedrálist. A magas irodalom hívei kissé fenntartással kezelik, főképp, ha társaságban esik róla szó, de a négy fal magányában ők is olvassák. A fajsúlyos történelmi regények szerelmesei is szeretik a könyveit, sőt, az olvasói spektrum másik széle valahol a ponyva- és lektűrmániásoknál van. Így vagy úgy, a sikere évtizedek óta töretlen.

Follett pontosan tudja, hogyan kell a szálakat csak épp annyira összegubancolni, hogy azok széles tömegek számára legyenek izgalmasak, hogyan kell a szereplőit – éljenek bár akármelyik történelmi korban –, élővé, hús-vér alakká változtatni. Booklány pontosan ebben látja a sikerének titkát: bár karakterei nem túl bonyolultak (de nem is bosszantóan egyszerűek), a sorsok alakulása sem okoz feltétlenül meglepetést, azonban ízig-vérig valódiak. Értő kézzel operál az író a „girl next door” (akár a szomszéd lánnyal is megtörténhetett volna) jelenségével. Az átlagosnál egyébként is jobb mesélő hajlammal van megáldva, és korán felismerte azt az egyszerű tényt is, hogy az emberek bizony egyformák, akkor is, ha pár száz éve éltek: a lényegük nem változott. Ettől lesznek a karakterei ennyire elevenek, a dialógusok ennyire valódiak, a történetek pedig ennyire ismerős csengésűek, legyen szó a második világháborút átélőkről vagy egy tizenkettedik századi katedrális építőiről.

Az ember lényege mit sem változott a századok során, a mozgatórugói is ugyanazok: hatalomvágy, irigység, szerelem, pénz, bosszú, s néha egy kis mártíromság. Az olvasó pedig jólesően nyugtázza, hogy érti, miért dühös a kőfaragó, vagy hogyan dőlhet be a gazdájának a cselédlány. Hiszen mi mind ilyenek vagyunk. Kicsit mindenki magára ismer, de a szomszédjára biztosan.

Ezt hívom én ponyvairodalomnak, ezt hívta annak Rejtő Jenő is, s erre volt – méltán – büszke. A jó ponyva valódi remekmű, némi értéket is közvetít, ráadásul nem szűnik meg egyetlen pillanatra sem érdekes, izgalmas lenni. Nagyon könnyű ráismerni: ha éjfél felé már harmadszor ígérjük meg magunknak, hogy még egy fejezet, és utána alvás, akkor megtaláltuk. Ken Follett pedig ritkán szokott a kalandregény műfajában mellélőni: ezért szeretjük. A megszokottan biztos kezéért.

Végül pedig elmaradhatatlan, hogy megemlítsem a könyv fordítóit: Sóvágó Katalin és Bihari György kiváló munkát végzett, ahogyan azt tőlük már megszoktuk.

Természetesen: a fa alá vele! Mindenkinek.

Follett Ken Follett

Ken Follett

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Ken Follett: Az örökkévalóság küszöbén
Gabo Könyvkiadó, Budapest, 2014
1221 oldal, teljes bolti ár 4990 Ft
ISBN 978 963 689 9646

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Az Évszázad-trilógia öt család – egy amerikai, egy angol, egy walesi, egy német és egy orosz – történetét mutatja be a 20. században.

A harmadik kötet a hidegháború, az 1960-as és az 1980-as évek közötti időszak hatalmas szociális, politikai és gazdasági változásait mutatja be: a polgárjogi mozgalmakat az USA-ban, a politikai gyilkosságokat, a vietnami háború elleni tiltakozásokat, a berlini fal felhúzását és lebontását, az atomcsendegyezményt, a gorbacsovi peresztrojkát és természetesen a rock and roll és a beat nemzedékét.

Rebecca Hoffmann, a Kelet-Berlinben élő von Ulrich család adoptált gyermeke rájön, hogy egy Stasi-ügynökhöz ment feleségül. A férfinak az volt a feladata, hogy a nagypolgári családot figyelje. Csodával határos módon az asszonynak sikerül átszöknie a falon, és Hamburgban kezd új életet…

George Jakes, a félvér jogász Robert F. Kennedy csapatához kerül az Igazságügyi Minisztériumba, és belecsöppen a polgárjogi mozgalmak kellős közepébe…

Cameron Dewar, a szenátor unokája a republikánusok oldalán a Watergate-ügy egyik ötletadója és kivitelezője lesz…

Gyimka Dvorkin Moszkvában Nyikita Hruscsov személyi titkáraként kezdi politikusi karrierjét, így a leszerelési tárgyalások, a csehszlovákiai bevonulás aktív résztvevője. Újságíró ikertestvére, Tánya révén kapcsolatba kerül a másként gondolkodókkal…

A fantasztikusan eleven történeti háttér előtt a szereplők rengeteg izgalmas világesemény résztvevői, nagyszerű karriert futnak be, magánéletükben azonban sokkal kevésbé sikeresek: gyakran több évtized múltán ismerik fel, hogy ki is az igazi társuk.

Ken Follett sodró lendületű cselekményeken keresztül egy olyan világba vezet bennünket, amelyről azt gondoljuk, hogy ismerjük, hiszen átéltük, s most mégis másképpen látjuk.