Karácsonyi ajándék a történelmi regények íróitól | Sorsok és évszázadok – antológia

Posted on 2014. december 27. szombat Szerző:

0


TRTAnt.-INDMásfél éve alakult meg a Történelmi­re­gény-írók Társasága. Ennek az egye­sü­let­nek a célja, hogy népszerűsítse a történelmi regény műfaját és annak művelőit, továbbá egységbe tömörítse és támogassa a műfajban tevékenykedő írókat.

Az egyesület megalakulása óta tervezi, hogy évről évre a megmutatkozás egyedi és különleges módját választja. Ebben az évben a választás ingyenesen letölthető antológiára esett. Karácsonyi ajándékként Sorsok és évszázadok címmel ingyenesen letölthető antológiával lepte meg olvasóit.

A kötetbe olyan szerzők írtak novellát, mint T. R. Salty, Marcellus Mihály, Benkő László, Rozsnyai János, Urbánszki László, Bányai Ilona, Trux Béla, Gál Vilmos, Cselenyák Imre, dr. Várkonyi Tibor, Iván Katalin, továbbá Bokor Pál, aki egyben az egyesület elnöke. A kötet előszavában Fábián Janka gondolatait olvashatjuk.

Az antológiát (több formátumban) a társaság honlapjáról lehet letölteni.

Marcellus - A PannonA novelláskötet ötlete Mészáros Mihálytól, a társaság egyik alelnökétől származik.  Ő alapította meg 2006-ban a Tinta-klub írószövetséget, amely elsősorban az ifjú tehetségek támogatását tűzte ki céljául. 2009 óta főszerkesztője a Penna kulturális magazinnak, amelyet szintén ő alapított. Írói álneve Marcellus Mihály, a római kultúra elbeszélője és elkötelezett hazai támogatója. A napokban jelent meg A Pannon című regénye a Pannonia Romanum-sorozat keretében.

A borítót Urbánszki László tervezte, aki magáról így ír: „Az emberekről akarok írni, úgy, ahogy van. Nem hazudozni nagy tettekről, célokról, hanem megkeresni az apró valóságok szépségét és mocskát. Ha ez utóbbit ki tudom rángatni a fényre, kevésbé lesz büdös.” A közelmúltban jelent meg két kötete, Vérszagra gyűl és Fegyver csörög címmel. Urbánszki nem kizárólag regényíró; mellette faművesként is ismert: faragványai Európa-hírűek.

Urbánszki László

Urbánszki László

Szentestére készült el az antológia hangoskönyv változata is, amellyel a vakokat, gyengénlátókat és az olvasási nehézséggel küzdőket ajándékozták meg az egyesület tagjai. Így már nemcsak olvasható, hanem hallhatóvá is válik a történelem.

A novelláskötet felolvasását Farkas Kira vállalta, és barátai – Helle Maximilian, Stolmár Barbara és Lukács Ágota – néhány nap alatt elkészítették a Sorsok és évszázadok antológia hallgatható formájú változatát, amit az alábbi két linken le lehet letölteni itt és itt.

Fábián Janka

Fábián Janka

Fábián Janka – az egyesület másik alelnöke – előszavában így ír a kötetről:
„Kicsit furcsa, de szívmelengető érzés volt ezeket a novellákat olvasni, ugyanis mindegyikük szerzőjét személyesen ismerem, sőt van szerencsém barátaimnak nevezni őket. Mégis, az első pár mondat után minden esetben megfeledkeztem az író személyéről, és magával ragadott a történet varázsa – ami meggyőződésem szerint a jó írás egyik alapvető ismérve. Ugyanis nemcsak a korok változatossága tárul a szemünk elé olvasás közben, hanem a hús-vér, szerethető vagy éppen gyűlölhető emberi alakok egész sora, akik nemcsak az évszázadokon, de Magyarország mellett Európa – sőt még az azon kívüli világ – tájain is végigvezetnek minket.”

A tagokkal kapcsolatos friss híreket a társaság Facebook-oldalán lehet olvasni.