Ismét a magyar fiatalok »disszidens-mozgalmáról« | Hungari — HOPPart / Trafó

Posted on 2014. december 5. péntek Szerző:

0


HUNGARI JGy-ÁLLÓ(Előzetes)

K. E. |

2014-ben meglepően sok művészeti projekt és előadás épült a kivándorlás témája köré. Tudni­illik, hogy az elmúlt öt-hat évben érez­­hetően megugrott a külföldön szeren­csét próbáló magyarok száma.

A jelenséget olyannyira sikerült tematizálni, hogy ma már minden valamire való, nagyvárosi gimnazista, egyetemista, pályakezdő és kisgyerekes család fejében megfordul a »menjek vagy maradjak« gondolata. Idén többek között az Illaberek (Katona József Színház, Máté Gábor rendezése), a Menjek/Maradjak/London (a Speak Easy Projekt filmje), és az El (Ferge Roland filmje) képviselte az egész estés produkciókat a témában. Sőt még a legutóbb egekbe emelt ifjúságfilm, a Valami furcsa és megmagyarázhatatlan sem tudta kihagyni főhősének ideiglenes Portugáliába küldését.

HUNGARI JGy 011_Ezek sorába illeszkedik a HOPPart fiatal színházi műhelyének darabja, saját műfaji meghatározásuk szerint „koncertszínház”, a Hungari. Az előadás a dokumentarista eszközöket (chat-, blog- és mailrészletek) keveri a színházi kellékek helyét betöltő, absztrakciós szerepű zenei aláfestéssel. A társulat nem először dolgozik együtt a mostani előadás író-rendezőjével, Kárpáti Péterrel. Ha a Hungari is olyan keresetlen, brutálisan hétköznapi és kultuszmű erejű, mint első közös munkájuk, az évek óta lakásszínházi körülmények között játszott Szörprájzparti, akkor jól tesszük, ha a Trafóban töltjük a bronzvasárnap délutánját.

És akkor talán közelebb jutunk a kérdés megválaszolásához, hogy mi is a haza elhagyása. Generációs probléma, hisztéria, bátorság vagy objektív állapotok keltette szükségszerűség?

Fotók: Jókúti György

Hungari | HOPPart Társulat
A szöveget chatek, blogok, beszélgetések törmelékeiből összerakta: Kárpáti Péter

Dramaturg: Sebők Bori; Rendező: Kárpáti Péter
Zene: Kákonyi Árpád
Munkatársak: Lőrincz Zsuzsa, Varga Zsófia, Antal Klaudia

Színészek
Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Szilágyi Katalin, Keresztény Tamás, Szabó Zola, Gecse Noémi, Lábodi Ádám, Stork Natasa, Lőrincz Zsuzsa

Mozgás: Vadas Zsófia Tamara
Tér: Takács Lilla

2014. december 7. vasárnap, 14:30
Trafó Kortárs Művészetek Háza (1094 Budapest, Liliom utca 41.)

Az előadásról bővebben itt olvashat.