Szatíra? Nem szatíra? | Medveczky Balázs: Vigyázat, genyorok!

Posted on 2014. november 28. péntek Szerző:

0


MedveczkyB_Vigyázat-genyorok-bor180Bedő J. István |

Eredeti szándékomtól eltérően egy ültő helyemben végigolvastam Medveczky Balázs könyvét. Muszáj volt. Nem lehetett odébb tolni. Nevettem rajta, de rossz szájízzel – amiről persze nem a Vigyázat, genyorok! tehet. A szerző idejében leszögezte, leírta, nyilatkozta, éppen csak ki nem plakátolta, hogy műve: szatíra.

A lejjebb olvasható fülszöveg pontosan összefoglalja a könyv cselekményét, vagyis hogy itt, minálunk valamikor a jelenben alienek (idegenek, marslakók stb.) vették át a hatalmat. Nem ma, már jó régen, és most eljött az ideje, hogy kivetkőzzenek felvett, emberi formájukból, ismét azok lehessenek, akik valójában: a Genyor bolygó alakváltó figurái. Emberi külső, sátáni gondolat: a föld szívcsakráján (Dobogókő, naná!) keresztül kiszívni mindent a bolygóból, fölfalni a lakosságot – majd újabb, nyersanyagforrásokban gazdag planétát keresni.

Mindezeknek a megjelenési formája: legyen kaszinóváros a Dobogókő természet­védelmi területén.

Mindenki megjelenik ebben a piti panoptikumban: a bögyös, dörzsölt címlapnyuszi celebke, a zseniális lábú (ám kevés eszű, és ezért átvert) focista, a tévés látnok-sarlatán, a magyar szellemi ugar rosszabbnál rosszabb – vagyis tipikus – alakjai. A média erősen van jelen a történetben – végül is ez a szerző tévés előélete alapján magától értetődik –, és roppant maivá teszi az interneten formálódó civil mozgalom megrajzolása. Ott megjelenik a kormánypárti meg az ellenzéki hang, de nem kizárólag a nézetek ütköznek, hanem felbukkan a tipikus offoló is, aki mindig oldalirányba viszi el a beszélgetést, az agresszív fazon, na meg a trollkodó. (A valódi főszereplőket szándékosan nem említettem.)

A napjainkat tükröző képet kiegészíti a lakájmédia: a vendégét manipuláló tévés műsorvezető, aki a szakmaiságot igyekszik jó messzire elkerülni, nehogy kritikai hang szólaljon meg a műsorában (mert akkor ő repül). Végül ezt veszi körül a túlzottan ismerős politikai elit, tele a középszer megélhetési figuráival, akik mind vagy megfélemlíthetőek, vagy korrumpálhatók. A csúcson pedig a cinikus, folyékonyan hazudozó miniszterelnök áll, erkölcsmentes szóvivőjével és tanácsadójával.

Habár Medveczky Balázs nyíltan Rejtő-rajongónak és követőnek tekinti magát, a könyv egyáltalán nem a nagyszerű Péhovard felmúlhatatlan szövegeit idézi – hanem a mélyebb réteget: a képtelen, illetve ugyanakkor nagyon is hihető szituációkat.

A szatírát persze máshogy olvassa (nézi, hallja) az, aki a szatirikus mű közegében él, tehát minden alaknak azonosítja a modelljét vagy a megfelelőjét. A Vigyázat, genyorok! természetesen nem kulcsregény, nem a valóságot transzponálja egy az egyben. De ha egy kormányzatnak a nép egésze elleni intézkedéseit próbáljuk értelmezni, a könyvben előforduló tettek valódi indokait keressük, akkor elég jó magyarázat, hogy idegen érdekeket képvisel – a genyorokét. Ezért nem törődik a köz – saját állama polgárainak – jólétével.

De próbáljuk csak úgy olvasni, mintha külföldiek lennénk, vagy mondjuk klingoniak avagy pirézek: rögtön igazán mulatságos lesz a történet, és hihető, hogy a világon ilyen ország csak a szatírák könyvében található.

A regény, ismétlem én is, a fantázia terméke, nincs benne szó stadionépítésről, gyermekéhezésről, kifosztott egészségügyről és oktatásról – tehát hiába beszélnek benne magyarul, egészen biztosan nem itt játszódik, hanem legfeljebb egy párhuzamos valóságban.

Mégis sokkal erősebben tűnik dokumentumregénynek, mint szatírának. És mivel itt élünk, azért csak lefagy a mosoly a képünkről, ha elolvastuk. De, ismétlem ezt is, erről egyáltalán nem Medveczky Balázs tehet. Viszont ügyes kézikönyv az értelmes, hasznos civil mozgalmak megszervezéséhez. Tessék így is olvasni.

Medveczky Balázs (Forrás: Origo, 2010)

Medveczky Balázs (Forrás: Origo, 2010)

Medveczky Balázs: Vigyázat, genyorok!
Art Nouveau Kiadó, Pécs, 2014
216 oldal, teljes bolti ár 2699 Ft
ISBN 978 615 510 4480

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Takács Béla, a számvitel avatott professzora – a sors furcsa pszichológiai hadviselésének köszönhetően – végtelenül kiábrándult a cinikus politikai életből. Nem hisz abban, hogy az egyén változást érhet el a társadalmi és politikai csatározások színterén. Következetesen zárkózik el az állásfoglalástól, mígnem ifjú és természetesen gyönyörű kolléganője ráveszi, hogy álljon annak a civil szerveződésnek az élére, amely meg akarja akadályozni, hogy a miniszterelnök egy természetvédelmi területen kaszinóvárost építsen.

Hősünk felveszi a kesztyűt, díszes kompániát gyűjtve maga és a szépséges tanársegéd köré: a celebhíradó-függő hullaházi éjjeliőrt, az alkalmanként transzba eső és ilyenkor látomásait versbe öntő jóst, valamint a celebvilág ünnepelt szerelmespárját, az aranylábú focistát és Playboy-nyuszi kedvesét. A korrumpálódás szokásos ösvényére tévedve azonban szörnyű titokra bukkan.