Manipulált vagy, ugye tudod? | Brian Wansink: Evés ész nélkül

Posted on 2014. november 5. szerda Szerző:

0


Wansink_Evesesznelkul_bor180Bodó Viktória Booklány |

A hülyeség korában (gyengébbek kedvéért: jelenleg) a könyv címében foglalt megállapítás az emberiség gazdagabbik felének alapállapota. Ész nélkül eszik mindenki, mert megteheti, mert alkalom mindig adódik rá, mert elhiszik, hogy ez nekik jár, és ez a dolgok/alkalmak normális menete, s teszik ezt úgy, hogy nem is sejtik, milyen mértékben vannak manipulálva.

Tudom, Olvasó, te nem vagy ilyen. Te okosabb, megfontoltabb, iskolázottabb és tájékozottabb vagy annál, hogy akár egy falatnyi ételt is úgy vásárolj meg, hogy arról ne hoznál megfontolt döntést. Soha nem vettél magadhoz ételt vigasztalásképpen, soha nem etted magad degeszre karácsonykor, nem ittál sokat társaságban, sőt: egy deka súlyfölösleged sincs. Ha véletlenül ezek egyike illene rád, akkor rossz hírem van: „terelnek, de vadul” (in memoriam Hofi Géza).

A legkevésbé sem valóságtól elrugaszkodott dolgokról szól Brian Wansink könyve. Ezt mindenki a saját bőrén is tapasztalta már, amikor megvett csak most 3 zacskó chipset akciósan, holott igazából egyet sem akart. Bele sem lehet gondolni, hogy mekkora pénzek mozognak az élelmiszeripar erre vonatkozó kutatásaiban, ha még az amerikai hadsereg is pénzeli ezeket. Hogy miért? A válasz kézenfekvő: az éles helyzetben, gázolaj bűzében, porban fekve, véresen, közelharcban résztvevő katonáknak akkor is meg kell enniük 3-6000 kalóriát, és meg kell inniuk 4 liter folyadékot, ha a körülmények, mondjuk úgy: nem túl étvágygerjesztőek. Ezt okos rábeszéléssel nem lehet elérni, hiszen nem állhat egy kedvesnővér minden katona mellett a harctéren. Így marad a manipuláció, azaz az ételek és italok ízének, csomagolásának, illatának mesterségesen olyanná tétele, hogy a katona ne tudjon neki ellenállni, s a véres hullák vagy robbanások közepette is enni, inni akarjon. Azt pedig nem hiszi senki (ugye, nem?), hogy ezeket az eredményeket nem alkalmazzák a különféle élelmiszer-ipari cégek.

Miért fontos ez az egyszeri, kissé elhízott fogyasztó számára? A válasz egyszerű: ha ismerjük ezeket a manipulációkat, illetve az eszközöket és módszereket, melyek a fogyasztási szokásainkra hathatnak, akkor uralni, következésképpen megváltoztatni is képesek vagyunk őket. A gyermekeinknél kialakíthatunk a mieinknél okosabb étkezési szokásokat, vagy átfordíthatjuk őket. Ha felismerjük, hogy az egy nap alatt a szervezetünkbe bevitt élelmiszer húsz százalékát akár el is hagyhatnánk (és észre sem vennénk a hiányát), sokkal könnyebb lenne például ellenőrzésünk alatt tartani a testsúlyunkat, sőt: sikerre vinni egy fogyókúrát. Még a gyerek torkán is le tudnánk tolni – isten bizony! – a brokkolit. A férjén a salátát. A sajátunkon egy tál gyümölcsöt. Igen, komolyan, csoki helyett.

Egy szó mint száz: ha ismerjük, megismerjük és felismerjük ezeket a szabályszerűségeket, azokat könnyen állíthatjuk a magunk, tehát az egészséges életmód szolgálatába. Nem csak egy kínkeserves fogyókúra, hanem egy hosszú, egészséges élet erejéig.

Mindezek után kinek ajánlanám ezt a könyvet? Annak, akinek gyereke van, aki gyermekvállalást tervez, akinek súlyfölöslege van, s annak is, aki ette már kidurranásig magát a nagyi töltött káposztájából. Szóval, tulajdonképpen mindenkinek.

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Brian Wansink

Brian Wansink

Brian Wansink: Evés ész nélkül Miért eszünk többet, mint hisszük?
Fordította: Laik Eszter
HVG Kiadó, Budapest, 2014
300 oldal, teljes bolti ár 3900 Ft
ISBN 978 963 304 1925

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Naponta több mint kétszáz, étellel kapcsolatos döntést hozunk, ám ezek 90%-a nem tudatos. Miért hagyjuk a végére a legjobb falatot? Miként érhetnénk el végre, hogy tényleg fogyjunk, ha fogyókúrázunk? Finomabbnak találunk egy ételt, ha hangzatos a neve? Sötétben tényleg nem tudjuk, mit eszünk? Vajon hogyan befolyásolja a csomagolás, a márkajelzés, a tányérunk mérete vagy az étterem színvilága azt, hogy mit és mennyit eszünk?

Brian Wansink táplálkozáspszichológus szórakoztató kísérletek alapján mutatja be, miként ismerhetjük fel azokat az észrevétlen tényezőket, amelyek evésre késztetnek bennünket, akár éhesek vagyunk, akár nem. Hasznos tanácsai segítségével erőfeszítés nélkül tehetjük élvezetesebbé és egészségesebbé táplálkozásunkat.