100 magyar dokumentumfilm | Az Uránia visszatekintő sorozata

Posted on 2014. november 4. kedd Szerző:

0


Kósa Ferenc: Küldetés – Balczó András

Kósa Ferenc: Küldetés – Balczó András

2014. november 10.— december 15.

Az 53 magyar film című televíziós és filmklub-sorozat sikere után a Magyar Művészeti Aka­démia Film- és Fotóművészeti Tagozata úgy döntött, újabb válogatást készít, mely a ma­gyar dokumentumfilm történetét öleli fel. A válogatás során a tagok filmesztéták és törté­nészek véleményét is kikérték, így született meg a száz filmből – kilencven dokumen­tum­filmből és tíz dokumentum-játékfilmből – álló lista.

Az összeállítás felsorakoztatja a magyar dokumen­tum­film progresszív irányzatait és összes olyan egyé­ni teljesítményét, mely a dokumentumfilmes forma lehetőségeit tágította, vagy épp tematikailag hozott újat. A válogatásba került alkotások úttörő művek, rendezőik nyitottságát, társadalmi problémák iránti érzékenységét, sok esetben bátorságát dicsérik.

A filmeket most is filmklub keretében, az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be, előreláthatóan tizenhárom blokkban. A vetítéseket minden alkalommal beszélgetés követi a meghívott vendégekkel, alkotókkal.

Az első, 2014. november 10-én induló sorozat a Nehéz emberek című tematika köré épülő, portrékból álló sorozat.

A második, A történelem fogságában a huszadik századi népirtásokra, a holokausztra és a Gulágra emlékezik három-három filmmel.

A vörös földön téma köré a szocializmus valódi arcát leleplező filmek, elsősorban a Budapesti iskola alkotásai kerülnek (Hat bagatell, Békeidő, Leleplezés, Jutalomutazás, Egy egyedi eset természetrajza, Tagfelvétel). A hetvenes évektől indulnak, de már a huszonegyedik században élik reneszánszukat a magánélet legbensőbb köreiig is eljutó dokumentumfilmek, amelyekre szintén külön blokk épül A Fagyöngyöktől a Sejtjeinkig címmel.

Recsk, avagy egy kényszermunkatábor története

Recsk, avagy egy kényszermunkatábor története

Nagyon gazdag a rendszerváltó dokumentumfilmek csoportja, amelyek a tabunak számító történelmi traumákat tárják föl (Recsk, avagy egy kényszermunkatábor története, Ítéletlenül, Az eltűnt idő nyomában, Sír az út előttem és további alkotások).

A Humor és irónia a dokumentumfilmben címet viseli majd az a sorozat, melyben látható lesz például a Macskaköröm, a Hosszú futásodra mindig számíthatunk és a Leptinotarsa. A sorozat 2016-ban fejeződik be, igazodva az ünnepekhez és iskolai szünetekhez.

A vetítéssorozat programja