A pöttyös az igazi | Turbuly Lilla: Viszlát, kosársuli!

Posted on 2014. október 27. hétfő Szerző:

0


Turbuly_Viszlát-kosársuli-bor 180Zemen Annamária |

Ifjúsági regényében Turbuly Lilla a korábbi Kosársuli történetét folytatja. A Viszlát, kosársuli! is termé­sze­tesen a Pöttyös könyvek sorozatban jelent meg, mint az előz­mény. A pötty: védjegy; a tartalom minőségét garan­tálja. A történet egy már megkezdett sztori folytatása ugyan, de aki nem olvasta az első regényt, az is könnyen felveszi a történet fonalát.

Homonnai Julcsi és a többiek, mind kollégisták, az utolsó évet nyomják a kosárlabda-sportiskolában. Julcsit már az első oldalakon  nagy szomorúság éri. Kiderül, hogy legjobb barátnője, Kárász Dóra az utolsó tanévre anyukájával együtt Német­országba költözött.

Julcsi és Dóra levélben tartják egymással a kapcsolatot, Julcsi minden eseményről beszámol. A könyvben az ő levelei olvashatók, Dóra válaszaira csak utal, ő a narrátor is, olyan tehát, mintha naplót olvasnánk. Minden fejezet újabb élményt, eseményt, kalandot mesél el. Illetve hát egy nyolcadikos lány kollégiumi élményeit, a kicsi világ hatalmasnak látott dolgait. Sokféle szál kerül elő, sok a váratlan szituáció, megannyi bonyo­dalommal.

Izgalmas, mozgalmas és pozitív értékeket sugalló az elbeszélés, amely nem nélkülözi az erkölcsi kérdések nevelő célzatú feszegetését sem. Helyes, nagyon kell ez a mai gyerekeknek. Turbuly Lilla észrevétlenül formálja írásával a tinik lelkét, Julcsin keresztül példát mutat, hogy a hi-tech világ divatos kütyüi mellett létezik a valóság, a mindennapi életben pedig bizony vannak körülöttünk idősek, betegek, vannak magukra maradt, védtelen kutyusok. Az empátia, a segítőkészség fontossága mellett az író igyekszik kifejleszteni fiatal olvasóiban az igazsághoz ragaszkodás képességét is. Tibi bácsi, Julcsiék új edzője ugyanis túl kemény, szinte durva, nem fiatalokhoz való tanár. Stílusa, viselkedése komoly problémát jelent a lánycsapat számára. És ami rokonszenves: a fiatalok meg is találják a módját, hogy a csapat javára szembe tudjanak fordulni módszereivel, és véget vessenek a tarthatatlan állapotnak.

A közösség ügyei mellett hangsúlyos és jól kidolgozott a regény „szerelmi szála”. Ilyen korban a lánykák már hirtelen fülig szerelmesek lesznek, a kortárs fiúkban is mocorog valami, kicsit szégyellve, kicsit érzékeltetve – hiszen kiskamaszok. De mint tudjuk, a szerelem sosem egyszerű dolog, főleg akkor nem, ha az ember lánya maga sem tudja, egyik vagy másik fiúhoz vonzódik igazán. Karesz vagy Bence? Ebben a korban, ahogy az lenni szokott, a döntést számtalan véletlen helyzet, félreértés, sértődés befolyásolja. Még csak ismerkednek a vonzalom érzésével, tanulgatják kezelni a helyzetet, ismerkednek önmagukkal. Az új érzés kissé zűrzavaros – és főleg megmagyarázhatatlan.

Julcsi a történet végén, úgy tűnik, megerősítést kap, amely elbillenti a mérleg nyelvét a két fiú között. A felnőtt egy kicsit szkeptikusabban olvassa Turbuly Lilla könyvét – pedig nem a kedves stílussal vagy a kamasz lányok lelkét jól ismerő szerzővel van gondja. Csak éppen tudja, hogy milyen gyorsan változnak a kamaszkák érzelmei. Nem baj. Most boldogok. A gimnáziumban ott lesz majd Julcsival egy osztályban Dóri is, Karesz is… Ez pedig már egy újabb történet, egy újabb igazi pöttyös ígérete.

Turbuly Lilla (Fotó: Kopecskó János)

Turbuly Lilla (Fotó: Kopecskó János)

Turbuly Lilla: Viszlát, kosársuli!
Illusztrálta: Keszeg Ágnes
Móra Kiadó, Budapest, 2014
208 oldal, teljes bolti ár 1990 Ft
ISBN 978 963 119 6801

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Homonnai Julcsi, a kapornaki kosársuli nyolcadikosa jobban szeret levelet kapni, mint írni. Most mégis írásra fanyalodik, mert legjobb barátnője, Kárász Dóri Németországban tölti a tanévet. Az pedig nem lehet, hogy Dóri kimaradjon az eseményekből, amelyek volt osztálytársait, volt csapattársait és örök barátnőjét izgalomban tartják: Sikerül-e megszabadulniuk új edzőjüktől, az érdes modorú Tibi bácsitól? Be tudják-e csempészni a kollégiumba Púdert, Annus néni magára maradt kutyáját? Meg tudják-e nyerni életük második bajnokságát? És főként a legfontosabb: a sok félreértés, harag, sértődés után megtalálja-e Julcsi azt, aki felé a szíve hajlik: Kareszt. Vagy Bencét?