Nem-mese »A Ludas« | Mai átirat Matyiról Zsámbékon

Posted on 2014. augusztus 15. péntek Szerző:

0


Krajcsi Nikolett, Mohácsi Norbert

Krajcsi Nikolett, Mohácsi Norbert

A klasszikus Lúdas Matyi történetből indultak ki az új bemutató alkotói, majd Boronkay Soma írá­sai és a színészek rögtönzései alapján megszüle­tett egy mai magyar nem-mese. A Zsámbéki Szín­házi Bázison most bemutatandó A Ludas – nem gyerekelőadás.

A darab egy fiatal felnőtt története, akit édesanyja egyedül nevel, és a tönkrement családi gazdaság marad­ványain próbálnak életben maradni. Libáztak. Aztán libákat felvásároló cégcsoport kicsavarta a kezükből a megélhetést, a lehetőséget. A fiú dühös. Bosszút akar állni.

De kin áll bosszút a mi modern Matyink? A legelső emberen, aki útjába kerül, és feltételezhető róla, hogy ő szenvedései okozója? Vagy messzebb megy, keresi az összefüggéseket? Álruhát ölt, beférkőzik egy másik világba.

„Az egyik fontos kérdésünk, hogy ki bűnös és ki ártatlan egy ilyen világban, ami nem fekete-fehér, és nincs mesei díszlet. Kinek van igaza, és van-e oszthatatlan, egyértelmű igazság egy olyan országban, ahol élünk. Léteznek-e még hősök a 21. században?

Megpróbáljuk az eseményeket, és ezeket az archetipikus figurákat – mint Lúdas Matyi vagy Döbrögi – több oldalról megnézni, és az ismert történet társadalmi hatásait is vizsgáljuk. A mai történet mellett előkerül a klasszikus mese és a bábok is.

Az előadás történetvezetésének alapja a klasszikus Fazekas-művet követi, de lényeges, hogy A Ludas fikció. Ugyan nagyon sok valóságos sztori áll a hátterében, de összefüggéseiben és kontextusában teljesen a mi találmányunk. Bármilyen hasonlóság a valósággal csak a véletlen műve” – mondja a készülő produkcióról a rendező, Tengely Gábor.

Kerkay Rita, Pál András

Kerkay Rita, Pál András

Az előadásban szerepet kap az a pár elhagyott liba is, akik magukra maradtak, és várnak. Talán a gazdájukat, a szüleiket, vagy csak valami változást. Tanúi lehetünk próbál­ko­zá­saiknak, hogy hogyan formálódnak közösségé, nőnek fel sajátos tudatlanságukban, szépen libasorban.

A Ludas a MaNNa tehetséggondozó programja keretében született meg. Nem előzmény nélkül: 2013 nyarán Tengely Gábor rendezésében mutatták be Ravenhill darabját, az Állampolgári ismereteket, mely az elmúlt évad megkerülhetetlen ifjúsági előadásává vált – több szakmai fesztiválon is bekerült a versenyprogramba. Ivanics Tamás, az előadás főszereplője megkapta a legjobb színészi alakítás díját a VII. Kaposvári Biennálén.

Nagy Mari, Mohácsi Norbert

Nagy Mari, Mohácsi Norbert

2014-ben ugyanez a csapat állt újra össze, hogy most egy ízig-vérig magyar történetet vigyenek színre, saját írásaikból, improvizációikból összeállítva, ismét Tengely Gábor rendező vezetésével.

Fotók: Gyenese Péter

Boronkay Soma: A Ludas (nem-mese) | A MaNNa és a Zsámbéki Színházi Bázis közös előadása

Egy fiú – Mohácsi Norbert
Az anyja – Nagy Mari
A barátnője – Kerkay Rita
Egy gazda – XXX
Egy vezérigazgató – Krajcsi Nikolett
Egy kommunikációs tanácsadó – Pál András
Ludak – Bercsényi Péter, Fige Attila, Gergely Rozália, Ivanics Tamás
Egy néző – Viktor Balázs
Egy énekmondó – Spiegl Anna

A szövegkönyvet írta: Boronkay Soma
A bábelőadás szövegét írta: Markó Róbert e.h.
Dramaturg: Kenesey Judit
Zenei vezető: Bercsényi Péter
Jelmez, bábok: Michac Gábor
Rendező: Tengely Gábor

Az előadás létrehozását a Budapest Bábszínház támogatta.

Bemutató: 2014. augusztus 18. 20:00, Zsámbéki Színházi Bázis
További előadások: 2014. augusztus 19. és 20.