Rafinált titkok | Erdős Virág: Négyeshatos

Posted on 2014. augusztus 1. péntek Szerző:

0


ErdősV_Négyeshatos-bor180Tóth Zsuzsanna |

Elfogult vagyok Erdős Virággal – szeretem, amiket ír. A Négyeshatost is, helyből. Meg is tudom indokolni, de ezt előre kellett bocsátanom. Miért is szerethető ez a nemrég megjelent, kedves (saját) rajzokkal színezett, gyerekeknek szánt kötet? Mert egyszerű, őszinte és könnyed. Játékos. Szívderítő és szívszomorító.

A szerző megtalálja azt a fura és titokzatos elegyet, amitől az ember valami könnyed szívfájdalmat érez, mégis pozitív tud maradni, s nem merül el a búban. Mert nem magánügyekről fecseg, de olyan rafinált dolgokról például, mint a szeretet. Hja, persze „a szent fát” ez esetben – hol van már Petőfi! – éppenséggel nem világmegváltó dolgokért vette elő. (Szokta volt fontosabb ügyekért is.) Most csak azért, hogy elmesélje nekünk, milyen a négyes-hatos villamoson utazni, s közben láttassa ezt a mi városunkat, a maga színével-fonákjával; nagy plakáttal és nagy kabáttal, dilisekkel és gimisekkel, Hondát lehagyó száguldással. Vagy meséljen Pimpáré királykisasszonyról, aki Vakvarjúcskának álmodta magát, aki Pimpáré álmába gyalogol be… Vannak a kötetben „átigazított” mesék (például a Paplanmeséből lett Pesti mese), másutt már megjelentek, és újak is. Csupa gyönyörűség.

Erdős Virág

Erdős Virág

Erdős Virág mesél a segítésről, a szeretetről, Bódvaszilasról, reggelről és álomról, szerelemről és születésről. Teszi mindezt olyan magától értetődően, mintha ez lenne a világ legkönnyebb dolga: verset írni gyerekeknek. Azaz, álljunk csak meg. Azt hiszem – mint már annyiszor kiderült – kétélű ez a gyerekvers dolog. Ezeket a verseket felnőttek legalább annyira élvezhetik, ha nem jobban, mert értelemszerűen más-más rétegek nyílnak meg minden korú (és szívű) olvasó számára. S hogy ez hogyan lehetséges? A nagy költők játszanak a for­mával, de nem felejtik el a gondolatot, sohasem csak a felszínt kapargatják. Magam is gondoltam eleinte, hogy ez az egyszerű, ám játszi rímesség, ami Erdős Virág hangját jellemzi, pusztán formai bravúr. Hamar meggyőzött róla, hogy nem. Társadalmi és költői érzékenysége, vélemény­formálása, attitűdje alapján valamennyiünket, gyereket s idősebbet, felnőtt­nek tekint. Ez a hozzáállás ránk nézve is felelősséggel jár. Meg kell érteni minden sorát.

Úgy vélem a Négyeshatos fontos kötet, és újabb híveket szerez majd Erdős Virágnak. Remélem így lesz! No, meg azt is, hogy sok mese rejlik még a tarsolyában…

Erdős Virág: Négyeshatos
Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2014
104 oldal, teljes bolti ár 2490 Ft
ISBN 978 963 143 2015