Másnak mindig te vagy más | Hevér Gábor és Fehér Balázs Benő Az Őrült Nők Ketrecéről

Posted on 2014. július 7. hétfő Szerző:

0


Hevér Gábor

Hevér Gábor

N. I. D. |

Ismét munkával tölti a nyarat Hevér Gábor, Az Őrült Nők Ketrece című előadásban a mulató­tulaj­donos Georges szerepét játssza. A párját, Albint Stohl András alakítja, a fiukat Fehér Balázs Benő. A darab az Átriumban július 12-től látható.

Hogy kerültél ebbe a mulatóba?
HG:
A Kultúrbrigád kért fel a szerepre, meg talán az Alföldi is. (nevet) Nem ez az első munkánk a Kultúr­brigáddal az Átrium Film-Színházban, az Igenis, minisz­ter­elnök úr! című előadásban már dolgoztunk együtt, és kölcsönös a bizalom.
Kicsit vacilláltam ugyan, mert nagyon sokat dolgoztam idén is, és nem volt egyértelmű, hogy a nyarat megint munkával szeretném tölteni, de érdekelt a dolog annyi­ra, hogy elvállaljam.

Különös mulató ez Az Őrült Nők Ketrece…
A különlegességét az adja, hogy egy meleg pár a tulajdonosa. A mulató sztárja Albin, akit Stohl András játszik majd, ő a darabban az én párom. Albin művészneve Zaza, ekképpen a női vonások nála lesznek erősebbek, én inkább a férfias személyiségjegyeket fogom képviselni a párosban és a darabban. Georges decens, visszafogott, igazi konzervatív ember, és tulajdonképpen nincs ebben az egészben semmi különleges. Egy transzvesztita bárt üzemeltetni ugyanis ugyanolyan munka, mint bármelyik másik. A felnőttfilmesek sem feltétlenül perverzek, hanem abból élnek, abból van az üzlet, és nincs többről szó. Attól, hogy Albin és Georges egy ilyen mulatót üzemeltet, még nem perverzek vagy ilyesmi, sőt ha Georges párja nem lenne néha annyira extrovertált, még azt is mondanám, hogy szürke, hétköznapi párkapcsolatban élnek, a darab szerint már több mint húsz éve. Az ő igazi pezsgésük, az életük sava-borsa ennek a mulatónak – kvázi színházüzemnek – a szervezésében van, és ha egy ilyen mulató primadonnája az ember párja, az semmiképp nem egyszerű, de ettől eltekintve teljesen mindennapos élet az övék.

A lehető legritkábban szokták a konzervatív jelzővel illetni ezt a darabot, sőt a bulvármédia mintha inkább provokációt értené ki a darabból. Mi az, ami provokatív Az Őrült Nők Ketrecében?
A színdarabban semmi provokatív nincsen. Az ilyen mulatók nem ritkák, nemcsak világszerte, de Magyarországon is akad belőlük jócskán. Vannak, akik járnak ezekre a helyekre, akik meg nem szeretik az ilyesmit, nem mennek oda.

Stohl András (Albin – Zaza)

Stohl András (Albin – Zaza)

Ugyanakkor ez egy családi történet. Georges-nak van egy gyereke, akit a párjával együtt neveltek fel. Azért ez mégis furcsa, nem?
Ez egy dramaturgiai fogás. Georges-nak egy „baleset”, egy véletlen együttlét után született egy fia, huszonnégy évvel ezelőtt, a nő pedig elhagyta a gyereket, akit aztán Georges és Albin nevelt fel. A valóságban is előfordul, hogy az egyik szülő lemond a gyerekéről, és a másikra marad a nevelése. Ritkább, amikor az anya hagyja el a családot, de számos ilyen példa is van. Ez egy ilyen helyzet, a srácból pedig egy teljesen hétköznapi, egyéb­ként heteró kamaszt, illetve fiatal felnőttet neveltek fel. Ezt sem tartom provokatívnak. Vannak, akik azt élik meg provokációnak, hogy egyáltalán beszélünk ilyes­miről, pedig ezek nem homo vagy heteró problémák, hanem em­beri helyzetek. Azt szokták mondani, hogy ha beszé­lünk valamiről, az népszerűsít. A szöveg­könyv sehol nem tar­tal­maz olyat, hogy „legyél meleg”, ahogy az sincs benne, hogy „ne legyen családod”, sőt…
A darab szövete nem olyan rettenetesen erős, nincsenek elementáris lelki mélységek vagy fordulatok, a mondanivalója nem túl bonyolult, de éppen ezért vállalható, mert csak az alapokra koncentrál.
Viszont az egyik legfontosabb dologról beszél, és ezt nem könnyű színházi értelemben hitelesen, jól megcsinálni: hogy próbáld meg elfogadni a másikat. Ne feltétlenül fogadd el, de legalább próbáld meg. Mindegy, hogy a szomszédaidról, a párodról vagy éppen a melegekről van-e szó. Én más vagyok, mint a Józan Laci, aki húsz centivel magasabb nálam, ő beüti a fejét a villamos kapaszkodójába, én meg nem. Mások vagyunk, különbözünk. És a különbözés néha konfliktust eredményez, mint a vörösingesek meg a gittegylet esetében a Pál utcai fiúkban. Másnak mindig te vagy más, neked meg a másik. Persze másoktól evidensen elvárjuk, hogy elfogadjanak olyannak, amilyenek vagyunk. Amikor azt mondjuk, hogy másság, mindig valami extrém dologra gondolunk, pedig ugyanaz a mechanizmus működik akkor, amikor felcsöngetünk a fölöttünk lakónak, hogy halkítsa le a zenét hétköznap délután, mint amikor emberek fröcsögve mocskolódnak másokkal a nyílt utcán.

Parti Nóra, Hevér Gábor

Parti Nóra, Hevér Gábor

Nehéz összegyúrni ezt az egyszerű, most mégis elég nagy súllyal jelen lévő témát azzal, hogy ez egy zenés vígjáték és nyári bemutató? Ezek hozhatók közös nevezőre?
Azon melózunk, hogy összehozható legyen. Most áll össze a dolog, most keressük a hangsúlyokat, az állapotokat, hiszen ez egy szellemes darab, vígjáték és zenés is. Ennek vannak műfaji követelményei, amit ugyancsak most próbálunk érvényesíteni. Ha jól melóztunk, akkor egy héttel a premier előtt kitisztázódik, hogy mit kell szentimentálisra hagyni, minek kell nyersnek lennie, mikor kell nevetni, és mikor van szükség arra, hogy a légy is elfelejtsen zümmögni. Az igazi nehézség ennek az ívnek a felépítése és kitisztázása. Máshogyan nehéz munka, mint az Igenis, miniszterelnök úr!, ami a szövegre épülő, nagyon szigorú, pergő ritmust diktált. Mondjuk itt is keményen be kell tartani a ritmust. Érdekes feladat megkeresni például a zene megszólalásának a módját. Még az is előfordulhat, hogy az egyik szereplő a színpadon megkérdezi: nincs kedve valakinek énekelni? Mert lehet, hogy így lesz helye ott és akkor a dalnak.

Gyerekes apát játszottál már?
Hűha… Színpadon nem emlékszem ilyenre, az Átok című sorozatban volt kamasz lányom. De kamaszkoron túli fiam még soha. Negyvenöt éves vagyok, Fehér Balázs Benő huszonhárom, tehát a darab szerinti előírásnak megfelelünk. Sokszor fiatalnak érzem magam belülről mellette – az én kislányom még jócskán innen van a kamaszkoron –, de azért lassan kezdem megszokni, hogy ő a fiam, végül is korban kijön. Izgalmas az a jelenet, amikor Georges elővenné az apai szigorát. Elég megdöbbentő, hogy a huszonéves gyerek milyen keményen áll ellen ennek, egy komoly konfliktus közepén, és hogyan próbálja meg nagyon eltökélten és határozottan rávenni az apját arra, hogy a családunk egyik tagját tüntessük el egy napra a színről, mert nem felel meg a menyasszonya családja ízlésének.

Stohl András, Csobot Adél, Fehér Balázs Benő

Stohl András, Csobot Adél, Fehér Balázs Benő

Fehér Balázs Benő a musicalben Jean-Michelt játssza, ami a klasszikus szerepköröket illetően bonviván szerep. Klasszikus musical lesz ez?
FBB:
A próbák alapján nagyon úgy tűnik, hogy nem… Megpróbáljuk megfogni az emberi oldalát, nem sémák szerint mutatunk egy szerelmes bonvivánt, hanem meg akarjuk keresni a motivációját. Nem egy negédes szépfiú ez, hanem egy srác, akinek nagyon határozott célja van, amit minden körülmények között el akar érni. Egy ügye van: hogy összejöjjön a házassága, és ne derüljön ki, hogy a szülei melegek. Az a fordulat érdekes benne, hogy a közeget és a gondolkodást, amiben gyerekkora óta mozog, amit muszáj elfogadnia, és amúgy – nem problémamentesen ugyan, de – el is fogad, egyszer csak felülírja benne a szerelem, a saját érdekei. Annyira elvakítja, hogy még a saját szüleit is elárulja és meghazudtolja. Először nem látja át, mit tesz, hiszen az a bizonyos cél lebeg a szeme előtt, amit tűzön-vízen át meg akar valósítani. Az igazán szép az lesz, amikor ráismer arra, hogy elárulta a szüleit.

A fotókat Mészáros Csaba a próbán készítette