Kétnemű világ, kétféle jog? | Sheryl Sandberg: Dobd be magad!

Posted on 2014. május 18. vasárnap Szerző:

0


Sandberg_Dobd be magad-bor180Bodó Viktória Booklány |

A nehéz ügy nőnek lenni komoly klisévé nőtte ki magát az utóbbi időkben. Nem segített rajta a feminizmus térnyerése sem: 2014-ben még mindig radikálisnak számít az a gondolat, hogy a nő is ember. Mert az még csak-csak rendben van, hogy dolgozni akar (mert a pénz az jól jön), meg iskolázza is magát (hiszen el kell tölteni valahogy az időt a házasságkötés előtt, buta feleség sem kell senkinek), de hogy nem átall annyi fizetést kérni, mint egy azonos munkát végző férfi, az mindennek a teteje! A gyerekét is képes alkalomadtán másra (szakemberre vagy – horribile dictu! – a saját apjára) bízni, meg nem is pörög napi tíz órán át a háztartáson.

Akárhonnan is nézem, a nők felvállalták a többes szerepeket, ám a férfiak (és a férfitársadalom) nemhogy nem nőttek fel a feladathoz, de minden eszközt be is vetnek azért, hogy ellehetetlenítsék ezt. Nem is szólva arról, hogy sokszor a saját neveltetésünk vagy a nőtársaink a legnagyobb ellenségeink. Holló hollónak nem vájja ki a szemét – kivéve, ha nőkről van szó. Pedig… pedig a könyvben is sokszor elhangzik Warren Buffet [amerikai részvénybefektető és üzletember, a világ valaha volt egyik legnagyobb jótékonysági adományozója] egyik zseniális mondása, miszerint ő annak köszönheti a szerencséjét, hogy csak az emberiség egyik felével kellett megküzdenie.

Nehezek az alapok, elindulni sem egyszerű egy olyan pályán, ahol minden ellenünk dolgozik. A nyelvhasználat, a szokások, a komplett társadalom, annak minden nyomásával, a törvényhozás, és még lehetne hosszan sorolni a gátló tényezőket. Ez az, amiből Sheryl Sandbergnek is elege lett, pedig, hihetnénk, ha valaki, akkor ő az, akinek nem kellett megbotlania a társadalmi korlátokban. Volt a Google alelnöke, jelenleg a Facebook, a Lean In, a Walt Disney Company, a V-Day [mozgalom a nőket érő erőszak ellen], a Women for Women International igazgatótanácsainak tagja, harvardi diplomás, a világ 100 legbefolyásosabb emberének egyike. S mielőtt beindulna a káros közbeszéd már itt is, magyarán, rosszmáj ellen közlöm: két gyermeke van és boldog házasságban él.

Egészen érdekes volt olvasni a saját gondolataimat a könyv hasábjain. Tudni, látni, hogy bár teljesen más az életutunk, sőt, más kontinensen is élük, ugyanazok a gátak és gondolatok korlátoznak mindkettőnket. A saját legbensőbb félelmeink bénítanak meg sokszor, hiszen egy nőnek elsősorban szerethetőnek és finomnak kell lennie. Hogyan tolhatnánk így előtérbe magunkat? Az nem nőies, ugyebár. Mintha nem lenne komilfó egy nőnek ugyanazt tennie a munka világában, mint egy férfinak. Nem képviselhetjük a saját érdekeinket, nem szerethetjük a munkánkat, nem tolhatjuk magunkat előtérbe, sőt, mi több: mikor kérdezték meg utoljára a te férfi főnöködet, Olvasó, hogy hogyan egyezteti össze a gyereknevelést a munkájával? Na ugye!

Rengeteget tanultam ebből a könyvből. Például azt, hogy a munka világában nem kell férfivá válnunk. Nőként, tudatos nőként is lehetünk pontosan ugyanolyan jók, erősek és hatékonyak, mint a pasik. Nem kell a természetes ösztöneinket eltagadnunk, az viszont nagyon fontos, hogy el tudjuk azokat választanunk a ránk erőszakolt, felvett szerepektől. Hiszen nem csak egy nő tud mosogatógépet kezelni és gyereket nevelni. Sőt: nem egyenértékű családi helytállás, ha a férj hetente egyszer „ráér” a tulajdon gyerekeire. A valódi társként való viselkedésért nem jár köszönet. Az a tárgyalási minimum. Ó, ha belegondolok, hogy mindez hány ember számára elérhetetlen még ma is! Dühös leszek tőle és tehetetlen.

Mind a mai napig ott tartunk, hogy egy kiemelkedő és sikeres nőt megbüntet a környezete, megvámol a társadalom, megvetéssel, közösségen belüli kiközösítéssel, ostoba megjegyzésekkel nyilvánosan, és titokban is persze, s még ki tudja, mivel. Nem kerül kevésbe, ha valaki megszegi a szabályokat. A kirótt büntetés pedig gyakran akkora, hogy nem mindenki tudja, meri vagy akarja megfizetni. Éppen ezért a büntetés okát, a közgondolkodást kell megváltoztatni, nem pedig tüneti kezelésként visszahúzódni a csigaházunkba. Nem ott van a helyünk.

A legfontosabb, amit megjegyeztem a könyvből egy életre, egy kérdés: „mit tennél, ha nem félnél?”. Ha válaszút elé, lehetőségek határára kerül az ember, csak kérdezze meg magától, hogy mit tenne, ha nem félne, majd tegye azt meg! Ennél nincsen fontosabb tanács.

Az egész emberiség szempontjából fontosak ezek a kiadványok. Ugyanis nem nőkönyvről vagy karrier-tanácsadóról van szó. Hanem egy fontos könyvről, ami arra próbálja felhívni mindenki figyelmét, hogy a nőknek pontosan annyi joguk van bármihez, otthon vagy a munkahelyen, mint egy férfinak. Nem több, és nem kevesebb, de annyi van. Méghozzá grammra.

A könyv eddig egymilliós eladásnál tart, 31 országban. A szerző a teljes bevételt a Lean In és egyéb, nőjogi szervezetek javára ajánlotta fel. Én pedig csak remélni tudom, hogy pont ugyanannyi férfi olvasta el, mint nő, mert az nem kevésbé fontos. L. mindenesetre elolvassa, mert gondolkodó ember.

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata.

Fordító: Garamvölgyi Andrea

Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg: Dobd be magad! | Nők több szerepben
HVG Kiadó, 2013
304 oldal, teljes bolti ár 3900 Ft
ISBN 978 963 304 1420

  • Olvass bele!

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Miért nincs több női vezető? Miért sike­re­sebb­ek a férfiak? Sheryl Sandberg nem vitatja a társadalmi korlátok szerepét, de ön­kri­tikusan elemzi, hogyan korlátozzák a nők, akarva-akaratlan, maguk is karrierjüket. Sheryl nyíltsága és őszintesége mindannyiunk számára tanulsággal szolgál. Célja, hogy átírja az eddigi közbeszéd forgatókönyvét: Ne arról beszéljünk, mit nem tehetnek meg a nők, hanem arról, mi mindenre képesek!

„Lebilincselően őszinte, nagy gondossággal, odaadással és kellő öniróniával megírt könyv. Kötelező olvasmány azoknak, akik vezetőként kívánnak érvényesülni, de életre szóló útmutató azoknak is, akik más területen szeretnének sikereket elérni.” – Liptay Gabriella, marketing- és kommunikációs igazgató, Libri Csoport

„Ez a humorral és bölcsességgel megírt könyv nemcsak nőknek szól, hanem azoknak a férfiaknak is, akik szeretnének hozzájárulni, hogy valóban lelkiismeret-furdalás nélkül megvalósíthassuk önmagunkat.” – Schell Judit, színésznő

„Sheryl könyve segít, hogy tudatosabban éljünk és dolgozzunk, meglássuk a lehetőségeket, valós értékükön kezeljük képességeinket és sikereinket, és emelt fővel tudjuk fogadni a jól megérdemelt elismerést.” – Fekete Erika, képzési és fejlesztési igazgató, Citibank