Privát nacionalizmus | Két helyszínes kiállítás Pécsett

Posted on 2014. május 15. csütörtök Szerző:

0


Muja

Muja

Hárságyi Margit |

Fülcsengetően hatalmas pofon vagy gyengéden vezető-támogató, ámde figyelmeztető, utat mu­tató, iróniával átitatott szeretet kell, hogy fel­ismerd, elfogadd, természetesnek tartsd a más­ságot? Vagy dugjuk homokba a fejünket? Hol tartunk itt, Közép-Európában?

Nem az áttételek sokszor ködbe vesző eszközeit, hanem a nagyon is egyszerűen felfogható, megvalósult ötleteket mutatja be Pécsett két kiállítás a kép­ző­művészet, a performansz, az audio- és videó­instal­lációk segítségével. Támpontokat ad a már feléb­redteknek, hogy táboruk nőjön, s legyen erejük az ébredezők lézengő sokaságát kézen fogni.

Egymás mellett élő nemzetek és etnikumok nacio­na­lizmusát meghatározó történéseket, tényeket jele­nít meg, sorol fel a Privát nacionalizmus című kiállítás Pécsett két helyszínen: a Zsolnay Kulturális Ne­gyed­ben, az 1000 négyzetméteres m21 Galéria impozáns bel­magasságú kiállítótermeiben, s a belváros szívé­ben, a sétálóutcából nyíló patinás Hattyúházban.

Ez utóbbihoz kötődik Varga Rita projektmenedzser, ötletadó festőművész korábbi tevékenysége, hiszen itt működött a Közelítés Művészeti Egyesület, amely megalakulásától képzőművészeket, médiaszakembereket, elveikkel azonosulni tudó fiatalokat tömörített. Mintegy százan voltak a hasonlóan gondolkodók, akik 350 hazai és nemzetközi kiállításukon, szemináriumukon, fesztiváljaikon jelentek meg, artikulálták érveiket, meggyőzőek voltak.

2012-től új profillal működnek: ez a szervező, ötletadó arculat.

A megnyitó látogatói

A megnyitó látogatói

Így jött létre a 2013–2015 között, 15 ország 40 művészének részvételével megvalósuló program, melynek együttműködő partnere a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., támogatója pedig a Visegrád Found & Culture 2007–2013 keretprogram. Tizenhárom fős nemzetközi kurátori testület szakmai irányításával workshopokat, konferenciákat, művész rezidens programokat és múzeumpedagógiai rendezvényeket valósítanak meg, együttműködve jeles nemzetközi galériákkal. Utazó kiállítás létrehozása volt a fő cél, melyet a kerekasztal-beszélgetések, workshopok, rezidens programok sokasága előzött meg, s így a látogató egyfajta eszenciát szemlél a nacionalizmus születése, s annak gátlástalan terjedése témában, melyet Magyarországon tudományos szinten mindössze a nyolcvanas évektől kutatnak.

A megszületett vándortárlat öt ország hét városában áll meg hosszabb időre (Magyar­ország/Pécs, Debrecen, Szlovákia/Kassa, Németország/Drezda, Cseh Köztársa­ság/Prága, Len­gyel­ország/Krakkó, Törökország/Isztambul).

Pécsre a tárlat Prága és Kassa után érkezett. Minden helyszínen a régióban érvényes, legartikuláltabb jelenségekre hívják fel a figyelmet, a hatalom megnyilvánulásaira (Kassán a rendőrség képviselte ez utóbbit, nem mellékesen a homokba dugott fej sem nehezen értelmezhető gesztus) vagy a térségben élő etnikumok sorsára.

Ammmmm

Oláh Mara

Olyan helyzetek, terek jönnek létre a kiállításon és a kísérő rendezvényeken, ahol a befogadó reakciói is hangot kapnak, miközben keresik az egymás mellett élő kultúrák kölcsönhatásait, a szimbiózisból eredő konfliktusok megoldásait. Mit hozunk otthonról, mi az, ami ránk rakódik a közösségekben, melyek a kötelezőnek, sőt egyedül helyesnek vélt magatartásformák, hogyan élünk egymás mellett?

Minél többen artikulálják gondolataikat, annál közelebb kerülünk egy mindenki által elfogadható megoldásig. A cél: különbözőségünket fenntartva legyünk képesek együtt élni mi, itt Közép-Európában.

Pécs toleráns város, az itt élő tíz nemzetiségnek évszázadok óta tág teret adott a befogadó közösség (látható eredmények: iskolák, németeknek, sőt színház is a horvátoknak), s mégis mennyire kézzelfogható, amit bár meditatív módon, mégis tapinthatóan érzékel a látogató: az agresszió és a gyáva szemhunyás, elfordulás.

Európai állapotok

Európai állapotok

A pécsi Zsolnay Negyed hatalmas kiállítótermeiben tizennyolc országból csaknem hatvan kortárs képzőművész – köztük számos nemzetközileg is elismert alkotó, mint Kristina Norman, Martin Piaček, Şafak Çatalbaş vagy Nikita Kadan – reflektál munkáival a nemzeti identitás keresésére, politikai aktualitásokra, az észt, szlovák, török és ukrán történelmi kérdésekre. Így tesznek a velük együtt gondolkodó magyar művészek is – Nemes Csaba, KissPál Szabolcs, Oláh Mara, Borsos Lőrinc. A performanszok egy nyitány felhangjai mindenütt. Pécsett DJ-k és slam poetry hullámzott együtt a sok vernisszázs-látogatóval.

Mindez június 15-ig, a POSzT zárónapjáig lesz követhető Pécsett, a Zsolnay Negyedben és a Király utcai Hattyúházban.

A pécsi kiállítás kurátorai: Varga Rita és Pacsika Márton.

privat_nac02További helyszínek:

PN/D
2014. július 18.– szeptember 28.
Ostrale ’14 , Drezda (D)
Kurátorok: Nadine Bors, Andrea Higer

PN/PL
2014. november 9.– november 30.
Bunkier Sztuki, Krakkó (PL)
Kurátorok: Anna Lebensztejn, Lidia Krawczyk

PN/TR/D
2015. február 15.– március 30.
Apartman Project Gallery (TR), Berlin (D)
Kurátorok: Selda Asal, Gökce Suvari

PN/H
2015. április 15.– július 30.
MODEM, Debrecen (H)
Kurátor: András Edit

A Privát nacionalizmus projekt főszervezője a Közelítés Művészeti Egyesület, Pécs

Kísérőprogramok

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSEK

május 9. 11.00–13.00

„Lehet privát a nacionalizmus?”

Moderátor: Pacsika Márton, kurátor
Résztvevők: András Edit, művészettörténész, Varga Rita, projektvezető, Németh Ilona, képzőművész, Nemes Csaba, képzőművész

május 21. szerda 17.00–20.00

Leni Riefenstahl privát nacionalizmusa

Báron György filmesztéta beszélget Orbán Jolán irodalmárral és Faur Anna filmrendezővel.

FILMVETÍTÉS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ

május 15. 17.00–20.00

Jancsó Miklós: Kelj fel, komám, ne aludjál (2002).

Faur Anna filmrendező beszélget Grunwalsky Ferenccel, a film forgatókönyvírójával és operatőrével.

május 22. 18.00–20.00

Beszélgetés Nemes Csaba Györgytelep című videomunkájáról

Pacsika Márton, a PNPécs társkurátora beszélget Nemes Csabával, a film készítőjével
Helyszín: Jószerencsét Közösségi Ház, Pécs, Török István utca

május 28. 17.00-20.00

Hajdu Szabolcs: Bibliothèque Pascal (2010)

Faur Anna filmrendező beszélget Hajdu Szabolcs rendezővel és Török-Illés Orsolyával, a film főszereplőjével.