Két Balkán egyszerre | Tom Harper: A holtak titkai

Posted on 2014. április 20. vasárnap Szerző:

0


Harper-Tom_Holtak titkai-bor180Bodó Viktória Booklány |

Ezúttal azon kedves olvasóimhoz szólok, akik film­él­ményt keresnek a könyvekben, akár hangulatuk okán, akár azért, mert előnyben részesítik a pörgősebb alko­tásokat. A klasszikus értelemben vett kaland­regé­nye­ket, amelyben pörögnek az események, az egyszeri ol­va­só nem győzi kapkodni a fejét, és egyáltalán: vala­mikor éjfél után már harmadszor tart a „csak még egy fejezet…” kezdetű gondolatnál.

Booklány ezidáig Tom Harper-szűz volt, így másra nem tudott hagyatkozni, mint a kiadó reklámja, ami nem kevés izgalmat és kalandot ígért. Azt kell mondanom, hogy ez a könyv pon­tosan azt hozza, amit megígér: a pörgő cselekményt, a valódi hajszát. Ezért nem javasolt elalvás előtt elkezdeni az olvasását: ez a fiatal szerző rutinos öreg rókákat megszégyenítően keveri a kártyákat. Könnyed, de nem súlytalan nyelvezettel operál (Sóvágó Katalin fordítása áthozza az eredeti könnyedségét), okos izgalmas fordulatokkal, sodró cselekménnyel. Ráadásul két olyan történettel, ami kiadott volna két könyvet is, ám a szerző más utat választott. Megfogta ezt a két, hangulatában is teljesen eltérő szálat, a történelmi-misztikust és az akciójelenetekben is bővelkedő kalandosat, majd párba állította azokat. A végeredmény talán pont emiatt, a közöttük feszülő kontraszt miatt ennyire érdekes. Így született meg ez a sajátos, tulajdonképpen a maffiatörténetet a történelmi regénnyel elegyítő kötet, amiből egészen jó filmet lehetne forgatni. Az én fejemben legalábbis lejátszódott, elejétől végéig, sőt, már a szereposztása is megvan, magyar hangja Ruttkay Laura.

A cselekmény két szálon és idősíkon fut. Történik egyszer a IV. századi Konstantinápolyban, másrészt a jelenkori Balkánon. Abby Cormac, az ENSZ-nek dolgozó jogásznő azt hiszi, hogy könnyed kikapcsolódásra indul a szerelmével, Michaellel, magyar hangja Kautzky Armand. A férfit azonban meggyilkolják, s a lány is csak véletlenül éli túl. Nyomozni kezd a kedvese gyilkosa után, hogy olyan szálakat és meglepetéseket találjon, amikre legvadabb álmaiban sem gondolt volna (magyar hangja többek között László Zsolt).

A történet másik, szerintem érdekesebb része a történelmi vonal, ez teszi igazán különlegessé. Érződik rajta, hogy a szerzőnek ez az igazi terepe, egy vérbeli történelem szakos mindig felismeri a hasonszőrűt. Ellenszélben, szag után. A régmúlt eseményei annyira élőek, olyan valóságosan bontakoznak ki a lapokon, amit nem vártam volna egy kalandregényben, ez a könyv igazi erénye; magyar hangja egyébként a néhai Helyey László.

A két idősíknak természetesen, az időbeli távolság dacára, nagyon is köze van egymáshoz, ebben rejlik a történet kulcsa is. Természetesen homályosan fogalmazok, hiszen nincs annál rosszabb, mint amikor előre fellebbentik a fátylat vagy lelövik a poént. Nem veszem el a szórakozásod, Olvasó. Annyit mindenesetre elárulhatok, hogy jól fogsz szórakozni. Lehet, hogy nem tetszenek majd a hangok, de a filmet te is látni fogod. Így csak rajtad áll, hogy kivel szinkronizáltatod, bár szerintem az én választásom a legjobb.

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Tom Harper

Tom Harper

Tom Harper: A holtak titkai
Ventus Libro Kiadó, 2013
440 oldal, teljes bolti ár 3200 Ft
ISBN 978 615 524 0409

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Abby Cormac tíz évet töltött azzal, hogy rács mögé próbálta juttatni a világ legaljasabb bűnözőit. Kiégetten, mindenbe belefásulva azt hiszi, végre sikerült lezárnia ezt az időszakot, amíg egy brutális gyilkosság derékba nem töri másodszor is az életét. Szeretőjét, Michaelt, meggyilkolják egy adriai luxusvillában, és a súlyosan sebesült Abby is csak azért maradt életben, mert a merénylő halottnak hiszi.

A magára maradt, rémült Abby megfogadja, hogy addig nem nyugszik, amíg börtönbe nem juttatja Michael gyilkosát. Ám amikor nyomozás közben belebotlik a Balkán egyik leghírhedtebb gengszterébe, rá kell döbbennie, hogy Michael nem az az ember volt, akinek hitte. Michael felfedezett egy véres árulásoktól terhes titkot, amelyet a hallgatás összeesküvése védett. Abby meg van győződve róla, hogy ha megfejti ezt a titkot, megismerheti az igazságot. Ám félelmetes hatalmú ellenségek figyelik minden lépését, és semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy sose kerüljenek napvilágra a holtak titkai.