A negyedik szín: tűzvörös | A Pannon Filharmonikusok koncertje a Müpában

Posted on 2014. április 8. kedd Szerző:

0


Várjon Dénes

Várjon Dénes

ER |

A Pannon Filharmonikusok a pokol tüzével játszik április 11-i hangversenyén a Művé­sze­tek Palotájában. A zenekar színekről el­ne­­ve­zett idei sorozatának negyedik állo­má­sán a tűz­vörös démoni árnyai perzselik majd a hang­­­verseny­terem színpadát.

A telt házas nézőtér borzongását a kiváló szólisták játékán túl egyfelől Muszorgszkij kivételes tehet­sége garantálja, mely a boszorkányok világának sötét tónusait hátborzongatóan hatásos zenei meg­je­le­nítéssel vitte tökéletesre. A boszorkány­szom­batot témaként feldolgozó Éj a kopár hegyen című szimfonikus műben a sötétség szellemeinek ijesztő világát a Sátán feltűnése tetőzi be, ám Rim­szkij-Korszakov hangszerelése nyomán ha­rang­szóra végül nyugalom költözik a koncertterembe, hogy Beethoven Hármas­versenyével és Dvořák Klid (Csendes erdők) című művével helyet kapjon némi közbevetett derű és a boldogság.

Baráti Kristóf, Várdai István

Baráti Kristóf, Várdai István

A pokol gondolata azonban mindvégig ott kísért majd, a hangversenyen ugyanis pokolian kiváló szólistákkal lép színpadra a Pannon Filharmonikusok. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Baráti Kristóf álla alatt hegedűje, a pécsi származású Várdai István vállán gordonkája, a virtuóz játékáról jól ismert Várjon Dénes keze alatt pedig a zongora izzik. A három kivételes művész világszínvonalú szólójátéka a biztosítéka annak, hogy a koncert tűzvörös tónusa a hangverseny egészét megfesti.

A koncert zárásaként Sztravinszkij Tűzmadár szvitjében egy időre visszatérnek még a pokol szörnyei, így foglalva „illő” keretbe a pécsi zenekar vöröslő koncertjét.

Hencze Tamás: Kis diptichon

Hencze Tamás: Kis diptichon

A Pannon Filharmonikusok tizenegyedik évada tart fenn bérletsorozatot a budapesti Művészetek Palotájában. A 2013/2014-es évadban minden alkalommal a képző­művészettel karöltve lép a fővárosi kultúrpalota színpadára. A pécsi társulat 2013-ban kezdett kivételes együttműködésbe a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal. A közös gondolkodás eredményeként az alapítvány a zenekar valamennyi koncertjére rendel­kezésre bocsátja gyűjteménye egy olyan darabját, mely kortárs alkotó munkáját dicséri. Április 11-én a Hencze Tamás képe, a Kis diptichon látható majd kiállítva a Művészetek Palotája első emeletén. Az együttműködés célja, hogy bemutassa a zene és a képző­művészet rendkívül inspiráló és termékeny kapcsolatát.

Vass András

Vass András

Műsor:

Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen
Beethoven: Hármasverseny
Dvořak: Klid (Csendes erdők)
Sztravinszkij: A tűzmadár – szvit (1919)

Közreműködik:

Baráti Kristóf – hegedű,
Várdai István – gordonka,
Várjon Dénes – zongora

Vezényel: Vass András

A jegyek nagy része bérletben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még próbálkozni, akár a koncert előtt is.

2014. április 11., 19.30
Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u . 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

* – * – *

A bérlet következő hangversenye

Öt szín: Aranyokker – 2014. május 16. péntek 19.30
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)

Műsor
Orbán György: 4. szerenád
Dohnányi Ernő: Koncertdarab gordonkára és zenekarra
Richard Strauss: Don Quixote – fantasztikus változatok egy lovagi témára

Közreműködik: Jan-Erik Gustafsson – gordonka; vezényel: Bogányi Tibor