Másnak is volt »Nagy Utazása« | Agatha Christie: Grand Tour

Posted on 2014. március 10. hétfő Szerző:

0


ChristieAgatha-Grandtour-bor180M. Dalnoki Fanni |

Ez a könyv olyan, mintha egy kastélymúzeumban sétálnánk, figyelve a berendezett szobákat, egyszer csak felbukkannának az eredeti lakók. Ülnek a kályha mellett, csengetnek az inasnak, vagy épp iszogatnának a szalonban. Egy regény – ha jó regény – mindig ad valamiféle korrajzot abból az időből, amikor játszódik, de ezt az olvasó többnyire csak mellesleg kapja. A történet mellé, grátisz.

A Grand Tour naplóbejegyzések és levelek gyűjteménye, amelyeket Agatha Christie írt egy összbirodalmi kirándulás alkalmával – a Brit Birodalomról lévén szó, ez a kirándulás lényegében világ körüli út. Az, hogy mi történt vele közben, miket látott, milyen tapasztalatokat szerzett, önmagában is korrajz, ám egyúttal egy teljesen másfajta gondolkodásmód bemutatása is. Kicsit olyan volt számomra, mintha Agatha Christie egy teljesen másik világban utazott volna. Habár végeredményben tényleg abban utazott, hiszen azóta minden teljesen megváltozott. Egy nyolc hónapos kislány anyukájaként én például elképzelhetetlennek tartom, hogy 9-10 hónapra a nagymamánál hagyjam a gyerekemet. Ez a képekkel, levélrészletekkel, fotókkal gazdagon illusztrált gyűjtemény nemcsak másik világról, de másfajta gondolkodásmódról is tanúskodik.

Az utazásra úgy került sor, hogy az írónő és férje, Archie ajánlatot kapott egyik barátjuktól a Brit Birodalmi Kiállítás megszervezésében való segédkezésre. És hát ehhez végig kellett járni a brit gyarmatokat. Az ajánlatot konkrétan Archie kapta, de Agatha anyjának az volt a véleménye, a nő számára első a férje, utána jönnek a gyerekek. „A feleségnek mindig ott kell lennie a férje mellett. Mert ha nincs ott, akkor a férj úgy gondolja, hogy joga van kicsit elfelejteni őt.” Csak nem Miss Marple-nak az emberi természetről vallott, nem túl pozitív véleménye köszön itt vissza? Talán nem is volt annyira más az a gondolkodásmód? Nem is számít igazán, hiszen Agatha kezdetektől fogva álmodott valamilyen világ körüli útról, és most lehetősége volt valóra váltani. Pechére kiderült, hogy nem szenvedheti a tengert.

A napló- és levélrészletekből megismert család, Mr és Mrs Hiam meg a lányuk egységesen utálja az egész utazást úgy, ahogy van. Afrikában hőség van és por, a tenger nagyon hullámzik, és egyáltalán, a világ többi része nem olyan, mint Anglia. Mrs Hiam számára – Agatha szavaival élve – „a gondolatátvitel tipikus esete” volt, hogy Dél-Afrikában „pont ugyanazok a nevek” (Llandudno, Clifton) vannak, mint Angliában. Hát nem elképesztő? Felmerül a kérdés: az ilyen család minek megy el utazni? A válasz: mert megteheti. Mr Hiam milliomos. A misszió vezetője, Belcher ezredes igazán eredeti pofa (ahogyan az egyik naplórészlet jellemzi), tökéletesen alkalmatlan a szervezésre, mindenféle betegség kínozza, de úgy beszél lyukat bárkinek a hasába és az agyába, mint senki más – tehát megtették az említett kiállítás főszervezőjének.

Hm, hm. Talán mégsem volt az a világ annyira más, mint a miénk. A gondolkodásmód talán igen, de a mechanizmusok nem igazán változtak.

Képek az utazásról

Képek az utazásról

A részletekből nem csak lehetetlen embereket ismerünk meg. Megismerkedünk (A. megismerkedik) a holland királyi család néhány tagjával – angolokkal –, ők a parlament megnyitására utaznak Dél-Afrikába; Agatha élvezte a találkozást és a társaságukat is. Találkozunk múzeumigazgatókkal, lovagokkal, valódi, angol titkárokkal és a híresen tagolt angol társadalom legkülönfélébb szereplőivel. Agatha (akkor végül is még egyáltalán nem néni) történetei színesek, útitársai többnyire érdekesek, levelei tanulságosak. Jó darabig nem értettem, miért van hiányérzetem. Csak a végén jöttem rá: meglepően ritkán érdeklődik leveleiben a kislánya felől.

A »Nagy utazás« nagyon igényesen, jó érzékkel válogatott gyűjtemény, rengeteg képpel és sok Agatha Christie-vel. Kicsit jelen lehetünk még Tommy és Tuppence születésénél is. Hedvig Olga fordítása élvezetes, a szerkesztés pedig sok segítséget nyújt – kis széljegyzetek formájában – az általunk ismeretlen angol rövidítések és fogalmak megértéséhez.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti Agatha Christie-t, és élvezte Életem című önéletrajzi művét.

Agatha Christie, hozzávetőleg a Nagy Utazás idején

Agatha Christie, hozzávetőleg a Nagy Utazás idején

Agatha Christie: Grand Tour – A krimi királynőjének nagy utazása
Partvonal Kiadó, 2013
408 oldal, teljes bolti ár 4990 Ft
ISBN 978 615 528 3239

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Agatha Christie napjaink egyik legnépszerűbb szerzője, 1922-ben azonban még csak ifjú feleség és anya volt, akinek első publikációi különösebb visszhang nélkül jelentek meg. Az addig gyakorlatilag csak Angliát ismerő fiatal írónő világ körüli útra indult férje oldalán a Brit Birodalmi Misszióval, és ez a nagy utazás, a Grand Tour örökre megváltoztatta az életét. A 32 éves fiatalasszony tisztában volt azzal, hogy kibírhatatlanul hiányozni fog a kislánya, de úgy hitte, ez az egyetlen alkalom arra, hogy eljusson a világ távoli tájaira.

A misszió tagjai közel egy év alatt bejárták az akkori Brit Birodalom főbb területeit Kelet-Afrikától Új-Zélandig. Agatha Christie élményeiről őszinte hangvételű beszámolók, levelek, feljegyzések és saját készítésű fotók tanúskodnak, amelyeket az írónő unokája, e könyv szerkesztője gyűjtött kötetbe. A levelek nyomán egyszerre rajzolódik ki egy izgalmas írói személyiség kialakulása, valamint a századelő mesés és meghökkentő birodalmi miliője.