A bujkálás évei | Lucía Puenzo: A német doktor

Posted on 2014. március 8. szombat Szerző:

0


Puenzo_ANemetDoktor-bor180Lucía Puenzo regényében Mengele dél-amerikai buj­ká­lásának feszültséggel teli történetéből olvas­hatunk egy szeletet – amely akár a valóságban is meg­tör­ténhetett.

A második világháború után a főbűnösök egy része elmenekült – sokan évtizedekig éltek Dél-Amerikában, és bujkáltak az izraeli titkosszolgálat, a Moszad elől. Ilyen A német doktor egyik főszereplője, az orvos José is, akiben már a regény első oldalain egyértelműen felismerhetjük az auschwitzi haláltábor rettegett orvosát, dr. Josef Mengelét. Mengele háború utáni életéről ma már elég sok információnk van – és Puenzo mindezeket fel is használja, amikor regényében ábrázolja Josét és mindennapjait.

A történet az 1960-as években játszódik, amikor Mengele Argentínában élt. A hírhedt orvos a bőréből itt sem tudott kibújni: legnagyobb problémája nem a Moszad előli rejtőzködés, hanem az, hogy nem tud tovább harcolni az árja faj tisztaságáért. Megszállottan érdeklődik az emberek génállománya és külseje között megfigyelhető összefüggés iránt. Hírhedt emberkísérleteit ugyan nem folytathatja, de a vártnál jobban kielégíti egy váratlanul kínálkozó lehetőség: találkozik egy családdal, amelyben a kreol apának fehér bőrű, szőke, világos szemű gyerekei vannak, s ez természetesen felkelti az érdeklődését.

Argentínában több mítosz is született az éveken keresztül Patagóniában bujkáló Mengeléről. Lucía Puenzo regénye ezekből is merít. A szerző A német doktor történetét José és a különös család lánya, Lilith szemszögéből meséli el, bemutatva az orvos és a gyerek közötti sajátos viszonyt. Puenzo úgy mutat rá benne az emberi gonoszságra, hogy nem a második világháború már ismert tragédiáit ismétli, hanem egy intimebb helyzetben teremti meg a fenyegetettség atmoszféráját. Szikár, pontos mondatai nem eresztenek, ahogyan a fojtogató légkör feszültsége sem hagyja szabadulni az olvasót.

Lucía Puenzo argentin író és filmrendező. 2000-ben mutatták be első filmjét, első regénye 2004-ben jelent meg. A német doktor (2011) az ötödik regénye, és az első, amelyik magyarul is napvilágot lát.

Puenzo Lucía Puenzo.02

Lucía Puenzo

Lucía Puenzo: A német doktor
Fordító: M. Nagy Miklós
Európa Könyvkiadó, 2014
224 oldal, teljes bolti ár: 2990 Ft
ISBN 978 963 079 6941

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Josef Mengele a háború után Argentínába szökik, de a bőréből nem tud kibújni: megszállottan érdeklődik az emberek génállománya és külseje között megfigyelhető összefüggés iránt. Hírhedt emberkísérleteit ugyan nem folytathatja, de a vártnál jobban kielégíti egy véletlenszerűen kínálkozó lehetőség. Miután megismerkedik zavaros, beteges hajlamainak új tárgyával, a kis Lilith-tel, megpillantja a kislány kedvencét, Herlitzkát. Innen az ötlet, hogy árja porcelánbabákat kezdjen gyártani egy patagóniai kisvárosban.

»…tökéletes példány lett volna (szőke haj, világos bőr, tiszta szem), kivéve a magasságát. Láthatóan nagyon kicsi volt a korához képest, de keze, lába normális méretű ahhoz, hogy törpének lehessen mondani, és túlságosan nagy, semhogy be lehessen sorolni a liliputiak kategóriájába. A kislány, aki egyre gyorsabban ugrált ott a parkolóban, olyan emberpéldány volt, amely tökéletesen illeszkedett egyik kedvenc kutatási területéhez: a törpeség mint az abnormalitás mintaszerű megjelenési formája. A kislánynak sikerült árja génekhez jutni, de nem olyan mértékben, hogy elveszítse állatias vonásait. Az ilyen laboratóriumi patkányok izgatták a legjobban…«

»Ötven pár láb és kéz, ötven fej és ötven törzs várta őket, amikor beléptek a fő üzemhelyiségbe… [A] babák bőre simának és egészségesnek látszott, a színek ragyogtak, és a finom részleteket (a bőr redőit, a körmöket, a fülcimpákat, az ajkakat, a születési ráncokat és a mellbimbókat) is meg lehetett formálni. A hosszú asztalon heverő testrészek elképesztően élethűek voltak.«

Mengele bujkálásának feszültséggel teli krónikájához festői hátteret szolgáltat Patagónia, a sivatagos táj és nem utolsósorban az indiánok és fehérek együttélésének véres története.