A harmadik szín az ötből: Üvegzöld| A Pannon Filharmonikusok a Müpában

Posted on 2014. március 4. kedd Szerző:

0


Anasztazija Razvaljajeva (Fotó: Raffay Zsófia)

Anasztazija Razvaljajeva (Fotó: Raffay Zsófia)

BJI |

Meglepő szerepben mutatja be a hárfát a Pannon Filharmonikusok koncertje március 7-én a budapesti Müpában.

Jazz és hárfa kettőse különös és szokatlan páros, de jól megférnek Terényi Ede „Jazz” hárfa­ver­senyében. Terényi termékeny zeneszerző, pályája sokarcú, a népzenei ihletésű művektől egészen a szerialista alkotásokig, a zenei grafikától a neo­barokkig számos különböző irányzat fellelhető kompozícióiban. Élet­művében szívesen kísérletezik a neostílusokkal, és szívesen komponál különböző hommage-okat. A „Jazz” a második versenyműve erre a hangszerre. Gershwin előtt tiszteleg a komponista a különleges kompozícióval, mely eltér a hárfaversenyek meg­szokott lírai hangjától, a nagybőgőt is szólisztikusan alkalmazza, és nagy szerephez jut a xilofon is.

A kolozsvári komponista hárfaversenyét egy közismert, fiatal kori Mozart-mű és Robert Schumann nagyon népszerű Rajnai szimfóniája keretezi.

Mozart „kis” g-moll szimfóniája (K. 183) a Sturm und Drang idején keletkezett, amikor a zenében is megjelent a szélsőséges érzelmek ábrázolásának igénye. Mindez egy új műfaj, a melodrámák megjelenését hozta magával. A melodrámák zenei eszközei köszönnek vissza Mozart 17 évesen komponált, első moll hangnemű szimfóniájában is.

Schumannt egy feleségével tett közös Rajna menti utazás inspirálta, innen ered a szimfónia címe. A házaspár útja során ellátogatott a kölni dómba is. Aki valaha járt benne, látta gigantikus méreteit, megértheti, miért nyűgözte le annyira a komponistát, hogy a szimfónia alaphangneméül a szentháromságra utaló Esz-dúrt (3 b előjegyzés) választotta – és ez csupán az egyik, a műben fellelhető, dómbeli élményekkel való számos kapcsolódási pontból.

Ismét látható lesz a Müpában egy festmény, amelyet ehhez a koncerthez választanak, a Kogarttal való együttműködésnek köszönhetően.

A hárfaversenyben a zenekar partnere az orosz származású Anasztazija Razvaljajeva, Junior-Prima díjas hárfaművész lesz. A koncerten a társulat Ola Rudner dirigálásával lép pódiumra.

Ola Rudner

Ola Rudner

Műsor

W. A. Mozart: g-moll szimfónia K.183
Terényi Ede: »Jazz« –  hárfaverseny
R. Schumann: III. »Rajnai« (Esz-dúr) szimfónia

Vezényel: Ole Rudner
Közreműködik: Anasztazija Razvaljajeva – hárfa

Anasztazija Razvaljajeva 1986-ban született Oroszországban, 1993 óta Magyarországon él. Hétévesen kezdett el hárfázni, édesanyja, Natalja Gorbunova volt az első tanára. Nyolc éves korától a Szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumban tanult. 2011-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zene­művészeti Egyetemen Vigh Andrea irányításával. Kilenc nemzetközi versenyen vett részt, 2012 szeptembere óta hárfa tanársegédként dolgozik a Zeneakadémián.

A jegyek nagy része bérletben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még próbál­kozni, akár a koncert előtt is.

2014. március 7., 19.30 óra,
Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A bérlet következő hangversenye

Öt szín: Tűzvörös – 2014. április 11., péntek 19.30;
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)

Műsor
Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen
Beethoven: Hármasverseny
Dvorák: Klid (Csendes erdők)
Sztravinszkij: A tűzmadár – szvit (1919)

Közreműködik: Baráti Kristóf (hegedű), Várdai István (gordonka), Várjon Dénes (zongora)
Vezényel: Vass András