Száműzetés a halálba | Helen Edmundson: Irtás / Szkéné–Forte

Posted on 2014. február 26. szerda Szerző:

0


Andrássy Máté

Andrássy Máté

BJI |

Erős, szívszorongató drámát mutat be március 1-jén a Szkéné Színházban a Forte Társulat. Helen Edmundson darabja a 17. századi Anglia egyik legszégyenletesebb történetét idézi fel – habár Anglia történetében egyáltalán nem ritkák az ilyen negatív legek…

Az angol parlament 1652-ben elfogadta történetének legkegyetlenebb rendeletét, „a pokolba vagy Connaughtba” néven emlegetett törvényt. Cromwell mint minden hatalom birtokosa, megsemmisítő csapást akar mérni az ír katolikusokra, ezért Írország lakóit – férfiakat, nőket, gyerekeket – a sziget egy kietlen tartományába száműzik, másokat összekötözve hajóra raknak, és a tengerentúlra hurcolnak. Aki ellenáll, kivégzik. Angol katonáknak hat fontot fizetnek minden lelőtt farkasért, és ugyanennyit minden ír „lázadó” fejéért.

Földeáki Nóra

Földeáki Nóra

Helen Edmundson: Irtás – a Szkéné Színház és a Forte Társulat közös előadása
Fordító és dramaturg: Upor László
Rendező: Horváth Csaba
Zene: Ökrös Csaba
Jelmez: Benedek Mari
Díszlet: Antal Csaba

Szereplők: Andrássy Máté, Fehér László eh., Földeáki Nóra, Kádas József, Krisztik Csaba, Nagy Norbert eh., Ostorházi Bernadett eh., Pallag Márton eh., Zarnóczai Gizella

Bemutató: 2014. március 1. (19.00), Szkéné Színház (1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3., K épület, II.emelet)

További előadások: március 2., 3. (19.00)

Helen Edmundson (1964) drámaíró pályája elején világhírű irodalmi klasszikusok színpadi adaptációival vált ismertté angol színházi berkekben.

Helen Edmundson

Helen Edmundson

Olyan adaptációk fűződnek a nevéhez mint a Háború és béke, A vízimalom vagy az Anna Karenina, melyet számos díjjal jutalmaztak. Saját bevallása szerint ezek a munkák sokat segítettek neki önálló darabjai megírásakor, és nagyban hozzájárultak saját írói stílusa kialakításához.

Az 1993-ban írt Irtás (The Clearing) című darabját először a Bush Színházban mutatták be Londonban, melyért Time Out Theatre-díjban, valamint John Whiting-díjban részesült.

A Forte Társulat a rendező-koreográfus Horváth Csaba által 2005-ben alapított formáció. A színészek-táncosok alkotta társulat egy Magyarországon kevéssé ismert formanyelv létrehozásán kísérletezik. A testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén nyelv megteremtése a cél. Az ily módon újrafogalmazott fizikai színházi műfaj megpróbál másképpen gondolkodni történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről, hatásdramaturgiáról, és egy egészen izgalmas és eredeti színészi játékot hív elő.