Az Élet csodálatos története | Robert Winston: Ilyen az élet

Posted on 2014. február 20. csütörtök Szerző:

0


WinstonR_Ilyen az élet-bor180Tóth Zsuzsanna |

A biológia soha nem volt a kedvenc tárgyam, csak kötelezően teljesítendő penzum, s most egyszerűen nem értem, hogy mi történhetett velem. A könyv ugyanis, amelyben Robert Winston az élet kialakulásának és fejlődésének tömör történetét taglalja – lenyűgözött. A szerző nyolc éven felülieknek szánta művét, vagyis inkább a kiskamaszoknak, mint a véneknek, de higgyék el, érdemes végigolvasni éltes korban is. (Ez a megállapítás érvényes egyébként a HVG Kiadó junior-sorozatának, az Okoskönyveknek általam ismert valamennyi darabjára.)

A nem túl vastag kötet, melynek sokkal pontosabb (bár hatásvadászóbb) címe lehetne Az Élet csodálatos története, sorra veszi azokat a tényeket, amelyeket valószínűleg már hallottunk, olvastunk, tanultunk, ám ezt a tudást legtöbben a tudatunk mélyrétegeiben őrizzük csupán. Jólesik felfrissíteni. A gyerek, ha elég szerencsés, és hozzájut a könyvhöz, segítségével úgy csodálkozhat rá erre a világra, mintha érdekfeszítő tanösvényen ballagna végig. Felfedezések várnak rá, magyarázatokat kap, amelyek újabb kérdéseket generálnak. Mindez érthetően leírva, Nagy Györgyi Eszter tiszta fordításában, áttekinthető és vonzó illusztrációkkal (az illusztrátor neve nem derült ki számomra, csupán a kiváló fotók felhasználhatóságáért találunk köszönetnyilvánításokat).

Mindez az alapfokú ismeretterjesztés magasiskolája, amely a tudomány – jelen esetben a biológia, de helyesebben az Élet – felfedezésének kalandjára hívja az olvasót… Nem hiszem, hogy hiba volna, ha kötelezően iskolai segédletként is használnák, sőt! Pontosan az a fajta mű, amelyik erre a célra is kiváló. Arról nem is beszélve, hogy remek szórakozást ígér a szülő-gyerek, nagyszülő-unoka párosoknak közös nézegetés esetén. A szerző, aki egyébként nem csupán pedagógus, de tudós, tévés személyiség (és még a politikába is belekóstolt, lévén maga is kíváncsi, kalandvágyó ember) nagypapa korú, és minden bizonnyal remekül ért a gyerekek nyelvén. „Vérpezsdítő biológiája” egyszerre nyilvánvaló és titokzatos tényeket sorol, az élet sokszínű világának furcsa kaleidoszkópját kínálva tanulmányozásra. Bolhától az elefántig, mélytengeri állatoktól a vándorló madarakig – az élet minden szintjén talál valami érdekes, megmutatni való mozzanatot. Nem hagyja ki természetesen az embert sem, rendesen beilleszti az evolúciós fejlődésbe, és nem hallgatja el a tényt, miszerint mi ártunk legtöbbet gyönyörű Földünknek. Szó kerül arról is, hogy létezik-e más bolygón élet, s ha igen, milyen feltételekkel. Beszél szokatlan szövetségekről – a gyerekek számára vonzó hangnemben –, takarítóbrigádokról és túlélési technikákról, bandákról és utódnevelésről, halálos fegyverekről és mimikriről.

Persze, mondhatnánk azt is, Winston könyve csupán lenyomata annak, hogy milyen lenyűgöző, fantasztikus és összetett a világunk, micsoda fura együttéléseken és kegyetlen harcokon, alkalmazkodásokon és tragikus pusztulásokon keresztül vezetett az Élet útja – idáig. Csak remélhetjük, hogy mindez elismerést és tiszteletet vált ki majd az ifjú olvasókból, akik felelősségteljes utódként őrzik és fejlesztik tovább e misztériumot.

Winston Robert WinstonRobert Winston: Ilyen az élet. Vérpezsdítő biológia.
HVG Okoskönyvek sorozat
HVG Kiadó, 2013
96 oldal, teljes bolti ár: 2990 Ft
ISBN 978 963 304 1062

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Sok a kérdés? Válaszok a világ működéséről a gyerekek nyelvén. A gyermekek feje tele van okos és gyakran meglepő kérdésekkel, amiket a szülők gyakran nem tudnak megválaszolni. A HVG Okoskönyvek sorozat témái – azon túl, hogy inspirálják a gyermekek képzeletét, építik tudásukat –, remek, a szülőkkel közösen folytatott beszélgetésekre és további közös olvasásra sarkallnak.

Hogyan alakult ki az élet a Földön?
Hol laknak a világ legfurcsább teremtményei?
Ki áll a tápláléklánc csúcsán?
Van-e élet a Földön kívül?

Hihetetlenül változatos és sokszínű bolygónkon számtalan élőlény nyüzsög. Hogy kerültek ide? Mi a közös bennük? Mi tartja őket életben?

Felkutatjuk az élet építőköveit és a szemünk elé tárul az a csodálatos rendszer, amelyet élővilágnak nevezünk.