East Gipsy Band | Nagy sikerű tengerentúli turné 2014 januárjában

Posted on 2014. február 3. hétfő Szerző:

0


Balázs Elemér – és New York

Balázs Elemér – és New York

Sikeres turnét tett az Egyesült Államokban és Kanadában az East Gipsy Band az elmúlt hetekben. Zenei unikum, amit művelnek, habár a fúziós muzsika egyre nagyobb népszerűségű. Az együttes ugyanis a roma és világzenei hagyományokat ötvözi a dzsesszel. A koncertsorozat egyik kiemelkedő állomása New York egyik legnépszerűbb klubja, a Jazz Standard volt.

„Három évvel ezelőtt találtam ki, hogy létrehozok egy zenekart, amely a világ minden tájáról származó roma zenét fűszerezi dzsesszel. Ebben van katalán, spanyol, francia, macedón, és persze a magyar cigányzene, amiben a kávéházi is, meg az autentikus roma is. Szinte a kezdetektől mellénk állt régi barátunk (ő úgy hív bennünket: testvéreim) Tim Ries, a világhírű szaxofonos, a Rolling Stonesszal is turnézó zenész, aki már másodszor segített nekünk Amerikában fellépni” – mondta Balázs József zongorista, az East Gipsy Band alapítója a budai Nyitott Műhelyben tartott szerdai sajtóbeszélgetésen.

Balázs József mellett a zenekarban ismert dzsessz- és roma világzenei előadók játszanak: Balázs Elemér – dob, Sárközi Lajos – hegedű, Orbán György – nagybőgő, Oláh Vilmos – cimbalom, Balogh Gusztáv – ének. Január 11-én és 13-án felléptek az előadó-művészeti és zenei promóterek, koncerteket lekötő menedzserek nemzetközi konferenciáján (APAP). Ilyen típusú rendezvényen magyar együttesnek még nem volt alkalma megjelenni. A turnén játszottak az egyik legrégebbi amerikai dzsesszklubban, a pennsylvaniai Dear Head Innben, január 22-én a legfontosabb öt New York-i klub közé sorolt Jazz Standardben, a bostoni Regattabarban és a torontói Hugh’s Roomban.

A JazzStandardben

A Jazz Standardben

„A mi muzsikánkban nagyon sok elem van jelen a roma zenei kultúrából, köztük a magyar kávéházi zene, az oláhcigány zene, a macedón, a katalán zene. Ez a mozaik kiegészül olyan dzsesszel, amilyet az amerikaiak játszanak. Három ismert ügynökség is érdeklődött irántunk, és szeretne koncerteket lekötni számunkra.”

Balázs Elemér felidézte, hogy a 150-200 fő klubok közönsége hatalmas ovációval fogadta a roma-dzsessz fúziós zenét, pedig itt ritka, hogy a dzsesszprogram után felállva tapsolnak. Az East Gipsy Band sikere amerikai lemezszerződésben konkretizálódik, kint is kiadnák a csapatnak a Fonónál 2011-ben megjelent Ageless Message című albumát (ez a zenekar egyelőre egyetlen rögzített anyaga), és egy újabb összeállítás kiadása is szóba került.

„A következő lemezre szeretnénk sztárokat hívni közreműködőnek. Talán sikerül Chris Potter, Joe Lovano vagy Wynton Marsalis meghívása, és számítunk természetesen Tim Ries játékára” – mondta Balázs Elemér. Tim Ries áprilisban, a Rolling Stones turnéját követően jön Magyarországra, s a tervek szerint fellép az East Gipsy Banddel.

A teljes Easy Gipsy Band

A teljes Easy Gipsy Band

Az együttes a 2011-es és a mostani amerikai koncertek mellett 2012-ben Nyugat-Európában: Brüsszelben, Londonban és Párizsban játszott. Az East Gipsy Bandről különleges repertoárral berobbant zenekarról Bársony Katalin dokumentumfilmet forgat a Baxt Films produkciójában. A folyamatosan forgatott, 2015 őszén bemutatni tervezett, Jazz Way Out munkacímű alkotásban szerepel az East Gipsy Band amerikai turnéja is, és megszólal benne Tim Ries.

A sajtóbeszélgetésen a rendező elmondta, hogy az eddig elkészült töredékkel nemrég jól szerepelt Franciaország legnagyobb televíziós fesztiválja, a FIPA fejlesztési fórumán, a folytatáshoz és a befejezéshez még várják a jövőbeni forgalmazó tévécsatornák és egyéni befektetők jelentkezését.

A turné a Balassi Intézet és a New York-i Magyar Intézet támogatásával valósult meg.