Csupa civil, de erős a Honvéd Férfikar | Koncert a Tudományos Akadémián

Posted on 2014. február 5. szerda Szerző:

0


férfikar-plakát-álló1BJI |

Különleges csemege várja a hagyományos hang­zás és a kortárs művek kedvelőit a hét végén. A Magyar Tudományos Aka­dé­mia dísztermében tartja bérlet­soro­za­tá­nak második hang­ver­se­nyét a Honvéd Férfi­kar.

Eredetileg ez a fellépés a zeneművek kronológiáját követte volna. Az első alkalommal a zenei klasszi­cizmus egyik kimagasló képviselőjének, az olasz Luigi Cherubininek d-moll Requiemjét adták elő, ezt követte volna a német romantika férfikari műveiből szerkesztett összeállítás. Ez azonban a vendég kar­mester Matthias Brauer betegsége miatt a bérlet­sorozat márciusi koncert­programja lesz. A helycsere folytán február 7-én szólalnak meg a kortárs művek, Riederauer Richárd vezényel, közreműködik Szilasi Alex zongoraművész.

A műsorban az Erkel-díjas Csemiczky Miklós és a Kossuth-díjas Vajda János kórusművei mellett az amerikai Samuel Barber, az észt Arvo Pärt, az angol Benjamin Britten és a francia Francis Poulenc egy-egy, a hazai koncerttermekben ritkán hallható műve szerepel.

HonvédKar-MTA01

A férfikart világszerte egyedülálló hangzás jellemzi, mert negyven (!) operai hang dolgozik együtt. Hatvanöt éve létezik Európa egyetlen hivatásos férfikara, körbeturnézták már a világot, a legnagyobb karmesterekkel dolgoztak, Sir George Soltitól Fischer Ivánon és Fischer Ádámon át Zubin Mehtáig. Kodály Zoltán több művét kifejezetten a Honvéd Férfikarnak írta.

A kórus állandó szereplője a Wagner Fesztnek a Müpában, közreműködik az Operában és az Erkelben, a Nemzeti Színházban. Talentumát Prima Primissima-díjjal, Magyar örökség-díjjal, Bartók–Pásztory-díjjal tisztelték meg. A társulat karigazgatója: Strausz Kálmán, Liszt-díjas karnagy.

HonvédKar-MTA03

Az este teljes műsora:

Francis Poulenc: Quatre petites prières de St. François d’Assise (Assisi Szt. Ferenc négy kis imája)
Benjamin Britten: The Ballad of Little Musgrave and Lady Barnard (Little Musgrave és Lady Barnard balladája)
Csemiczky Miklós: Quaestio ardua et difficilis (Janus Pannonius: Súlyos és kellemetlen kérdés)
Vajda János: Pannoni Carmen (Pannon Carmen)
Orbán György: Mundi Renovatio; Daemon irrepit callidus (A világ megújulása; Az ördög ügyesen belopózik)
Samuel Barber: The Stopwatch and an Ordnance Map (A stopperóra és egy hadműveleti térkép)
Arvo Pärt: De Profundis (A mélyből kiáltunk hozzád)

Vezényel: Riederauer Richárd, a Honvéd Férfikar másodkarnagya

Fotók: Korbély Attila

A Honvéd Férfikar koncertje
2014. február 7., péntek, 19:00
MTA Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)