A fény mesterei – magyar operatőrök | 2. Uránia Filmnapok

Posted on 2014. január 20. hétfő Szerző:

0


urania-filmnapok-plakat-állóJanuár utolsó hétvégéjén másodszor jelent­kezik az Uránia Nemzeti Film­színház szerve­zésében a tavaly nagy sikert aratott Uránia Film­napok. A program csaknem ötven vetítéssel, élőzenés műso­rokkal, fotó­kiállítással és szakmai programokkal köszönti a magyar filmet – ezúttal az operatőrök művészete előtt tisztelegve.

A rendezvény új szempontokat kíván adni a film, a magyar film múltjának és jelenének vizsgálatához, s a választott szempont ezúttal – a filmhang és a filmzene után – a filmkép. A szervezők a méltán híres magyar operatőri iskola teljesítményén ke­resz­tül mutatnak rá a magyar film gazdagságára, meg­őrzé­sének fontosságára, alkalmat teremtve egyúttal a filmekről való pár­beszédre is.

A műsorban szereplő csaknem ötven vetítésen nyolcvannál is több rövid- és egész estés, játék- és dokumentumfilmet láthatnak a nézők. A csaknem száz évet felölelő válogatás legkorábbi darabja az 1918-ban készült Aphrodite – az idehaza méltatlanul elfeledett Vass Károly operatőri munkája –, a legújabb pedig a 2013-ban Cannes-ban bemutatott, Dobos Tamás által fotografált Lágy eső. A filmkínálat, amely a szűk három nap terjedelmi korlátai ellenére is rendkívül sokszínű képet mutat, kiemelt helyen foglalkozik Illés György és Hegyi Barnabás életművével; a szakma két, száz éve született mesterétől három-három nagyjátékfilmet láthat a közönség.

Számos kevéssé ismert, ritkán látható alkotást is tartogat a műsor. Ilyen Sugár Pál 1929-es rendezése, a Rabmadár. Az elveszettnek hitt film egy holland magángyűjteményben maradt fenn, de a nyolc felvonásos kópiából korábban csak öt került elő. Most – az Osztrák Filmarchívum jóvoltából Magyarországon először – a teljes változatot láthatja a közönség. Kései némafilmünket, melyben a magyar filmgyártás nagy úttörője, Bécsi József társoperatőrként dolgozott, Darvas Ferenc kíséri zongorán.

Rabmadár (Rendező: Sugár Pál, társoperatőr: Bécsi József)

Rabmadár (1929 – Rendező: Sugár Pál, társoperatőr: Bécsi József)

A vetítési programot, amelynek minden egyes előadására jelképes 50 forintért regisztrálhatnak a nézők, további élőzenei produkciók is színesítik, melyekre a belépés díjtalan. Szombat este az emeleti Kávéházban a Brass on Brass együttes dzsessz sztenderdekkel, dixieland, blues, gospel és szving dalokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, míg vasárnap 5 órától Darvas Ferenc zenei improvizációi idézik meg az ötvenes-hatvanas éveket.

Rabmadár

Rabmadár

Szombat délután 3 órától kerekasztal-beszélgetés várja az érdeklődőket, melynek témája a sokat emlegetett „magyar operatőri iskola”. Mit értettek ez alatt az ötvenes évektől kezdődően, hogyan alakult át jelentése az idők folyamán, és mit jelent ma – erre keresik a választ a meghívott vendégek: Sára Sándor, Kende János, Koltai Lajos és Nagy András operatőrök, valamint Muhi Klára filmkritikus és Fazekas Eszter filmtörténész. A beszélgetést Buglya Zsófia moderálja.

Az emeleti Kávéházban látható alkalmi kiállítás a magyar operatőri szakma múltja előtt tiszteleg.

2. Uránia Filmnapok
2013. január 24–26. (péntek–vasárnap)
Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

Részletes program és jegyfoglalás a Filmszínház megújult honlapján