Homokszem a gépezetben | Julian Assange: A letiltott önéletrajz

Posted on 2014. január 20. hétfő Szerző:

0


Assange_A letiltott-bor180Cserhalmi Imre |

A WikiLeaks alapítójának visszaemlékezései alap­ján szerkesztett kötet, A letiltott önéletrajz néhány hete magyarul is olvasható. Julian Assange lebilincselő élet­története tiszteletet ébreszt a mindenkori hatalom ellenőrzésére vállalkozók iránt.

Alig két évvel eredeti megjelenése után végre magyarul is napvilágot látott ez a könyv, amely – kár lenne kisebbíteni – megrendítő élményévé lehet azoknak, akik lelkében a politikai publicisztika és általában a modern kori kom­munikációs politizálás még nem halványította-szürkítette el az emberi jogok, a tájékoztatás szabadsága, a tömegdemokrácia fogalmát, illetve a mindenkori hatalom folyamatos ellenőrzésének akár ezerszer is elátkozott, mert életveszélyes hívatásának a tiszteletét…

Itt van, ugye, Julian Assange, a WikiLeaks megalapítója (talán még e sorok írásakor is házi őrizetben és börtönfenyegetettségben), aki elképesztő személyes bátorsággal, megszál­lott­sággal, a vállalt ügye iránti alázattal felfedezett, alkalmazott, sőt kikényszeríteni akart egy óriási lehetőséget az emberiség számára. Hogy az embe­riség erről nem sokat tudott, hogy talán nem is nagyon érdekelte, sőt hogy mindezzel hatalmas ellenségeket szerzett magának, ez nem meglepő.

Nem tudom jellemezhető-e, s ha igen, mennyire rendhagyónak Assange élete. Nyilván sok benne a szokatlan, a különös, eléggé sok a szabványos is. Ami az egészet megemeli, az a benne korán kialakult gondolkodásmód: valami addig fel nem ismert lényegesnek és a belőle fakadó lehetőségeknek – tehát kötelességeinek is! – a felismerése. Adatok helyett inkább ezekre jellemző „forgácsokat” szeretnék ideidézni.

Amikor rájött, hogy a személyes adatok védelme az egyik fő cél, akkor arra is, hogy amit módszeresen és szenvedélyes tesz, az a természeténél fogva anarchista tevékenység. És hogy mégis mindennek a végére kell járnia: jellemző, hogy 2002-ben képes azért elutazni az ausztrál sivatagba, hogy megnézze a teljes napfogyatkozást, holott ez lényegében nem is képezte munkája tárgyát.

Évről évre erősödik benne a gyűlölet az intézmények, a gerinctelen tudósok iránt. Mint ismeretes, az afganisztáni és iraki háborús naplókat, az amerikai követségi táviratokat tudta nyilvánosságra hozni. Nagyon leegyszerűsítve: hackerként például el tudta intézni, hogy New Yorkban egy egész délután ingyen lehessen telefonálni, hogy egyszer 20.000 telefonvonal némuljon el Buenos Airesben, és rájött, hogy ma már a Twitteren is ki lehet robbantani forradalmat, hogy a nemzetközi szubkultúrából politikai változás is előidézhető.

De mindezzel csak az erejét mutatta meg, nem a célját. A célja nem a katonai rendszerek és az államok megbénítása, a titkos világok feltörése úgy önmagában, hanem valamilyen ügyért, jogért, például a szólásszabadságért, a hatalom bűneinek a leleplezéséért. Rájött, hogy a hálózatok világában mindenki kapcsolatba kerül(het) mindenkivel. Új energiák és az eddig ellenőrzés alatt tartott igazságok felderítése végtelennek látszó lehetőségeit felismervén átéli szinte e teremtés gyönyörűségét, a dolgok megértésének és átalakításának felemelő érzését. Tevékenységét szabadságharcnak fogja fel, amelyet a kormányok, vállalatok, hadseregek bűncselekményei ellen folytat.

A méretes Commodore 64 számítógéppel 16 évesen ismerkedik meg, s aztán a gépek terjedelmének rohamos csökkenésével azonos tempóban nő ismerete a gépekről. S amikor úgy érzi, hogy a végtelen nyílhat meg előtte, szinte maga alá temeti az öröm s a felelősség súlya.

A sarokba szorított hatalom, persze, mocskolódik, bosszút kiált és kezd: a Pentagon meg a Citibank és a kormányaik nem nyuszik és nem könnyű ellenfelek. Julian Assange személyes sorsa, mondjuk így, bizonytalan, de tetteinek, vívmányainak a jövője nem az. Homokszemnek lenni a gépezetben nagy népszerűséget is hozó, és nem is hálás szerep.

Számtalan díjat, elismerést kap, de számtalan zaklatás és veszély is az életéhez tartozik. Egy újságíró – persze washingtoni és konzervatív – azt írja róla: „Assange ugyanazt érdemli, mint az össze többi terrorista – halálbüntetést!”

Semmelweis jut eszembe: a gyermekágyi láz elleni, egyszerű találmányát, a nagy sikerre vezető kézmosást kik támadták a leghevesebben? Hát az orvosok. De csak Semmelweis maradt fontos.

Az emasa.hu oldalon meg­jelent írás szerkesztett változata

Julian Assange

Julian Assange

Julian Assange: A letiltott önéletrajz –
A WikiLeaks alapító története.
Fordította: Medgyesy Zsófia
TranzPress, 2013
370 oldal, 3990 Ft
ISBN 978 963 086 5937

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Az ausztrál származású 42 éves botrányhős, WikiLeaks-alapító 2010-ben kötött szerződést egy brit kiadóval önéletrajzának megírására. Több hónapig vették fel visszaemlékezéseit, ám a szerkesztett kézirat átolvasása után Assange visszalépett a mű kiadásától. Ekkorra azonban már átvette, sőt, perköltségeire el is költötte a könyvért járó tetemes jogdíjelőleget. A kiadó így végül úgy döntött, hogy 2011 végén megjelenteti a könyvet, mely 17 országban óriási érdeklődést keltett.

Az ausztrál származású Assange egyes szám első személyben meséli el, milyen út vezetett gyermekkorától a Wikileaks megalapításán át „a világ legfélelmetesebb embere” címig. A szerző jelenleg Ecuador londoni nagykövetségen tengeti napjait, és politikai karrierjére készül, miközben az Egyesült Államok kémkedéssel, a svéd hatóságok és az Interpol pedig két nő szexuális zaklatásáért akarja bíróság elé vinni.

Julian Assange számos nemzetközi újságírói díj birtokosa: The Economist – Freedom of Expression díj, Amnesty International Media Award, Le Monde – Man of the Year, Sam Adams Award stb. A szerzőről készült életrajzi film idén várhatóan idén kerül a mozikba.