Kultúrák találkozása | Dina zenekar

Posted on 2014. január 15. szerda Szerző:

0


A nagy Dina lemez: Durme, durme

A nagy Dina lemez: Durme, durme

A Dina zenekar is játszik A népzene ünnepe koncerten, január 18-án, a Művészetek Palotájában. Fellép többek között a Poros, a FolkEmbassy és a Kerekes Band, Fassang László és Szoko­lay Dongó Balázs duója, a Karaván Fa­mília meg a Balogh Kálmán Trió, a Vuji­csics Együttes és Sebestyén Márta. A hazai népzenei élet legrangosabb esemé­nyén az ő tár­sa­sá­guk­ban hallható a Dina zenekar.

A Dina zenekar ősi népzenéket kelt életre, magával ragadó módon, amihez Samu-Pan­dzarisz Diána (Dina) kristálytiszta, varázslatos énekhangja mellett elengedhetetlen Dés András ütős rendhagyó játéka, Lamm Dávid érzékeny gitározása, Szokolay Dongó Balázs izgalmas furulyajátéka. Más korok, más országok népeinek világába röpítik el a hallgatót a szefárd zsidó, arab, görög, török dallamok.

Hamar berobbant a köztudatba a zenekar azok után, hogy 2012 karácsonyára megjelent a első nagylemezük Dina: Durme, Durme címmel. Előtte nem játszottak együtt, éppen ez a lemezfelvétel hozta össze, amely olyan jól sikerült, hogy azóta rendszeresen adnak koncerteket. Számos rendezvényen és klubban felbukkantak már itthon és külföldön. Ez a színpompás zene sokfelé aratott sikert. Lengyel­országban egész estés koncerttel mutatkozhattak be Tarnów gyönyörű, hatalmas zsinagógájában.

A zenekar minden megszólalásával a kultúrák találkozásáról zenél – ez már eleve is jellemző a szefárd zenére, hiszen abban görög, török, arab, argentin, spanyol hatás is megjelenik. A folyamatosan bővülő repertoár mostanában görög, török, valamint újabb szefárd-ladino dalokkal egészül ki. Zenéjük lényege Az ősi népi dallamok autentikus előadását a két kitűnő dzsesszmuzsikus improvizációkkal fűszerezi, ez teszi élővé, egyedivé minden fellépésüket.

IMG_3890-550px

Fellépés a Mesterségek ünnepén, a budai Várban (Fotó: ALion – S. Varga Ilona)

Részletek a szakmai visszhangokból:

»A Dina együttes Durme, durme című lemeze … 2013 jelentős világzenei durranása lehet… ezen mutatkozik be a varázslatos hangú Samu-Pandzarisz Diána… A jövő hangja ő, aki a zenei múlt mélységes mély kútjából merít első lemezén…« – olvasható a lira.hu hírében, a lemezbemutató kapcsán.

»Varázslatos énekhang – „Samu-Pandzarisz Diána … lélegzetelállító éneklése nagy dolgokra predesztinálja őt« – olvasható a Rózsa­völgyi kiadó honlapján.

Nézze/hallgassa meg Dina friss klipjét is:

A népzene ünnepe

2014. január 18. 19:30
Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem