A következmények könyve | Sara Rattaro: Tiéd az életem

Posted on 2013. december 15. vasárnap Szerző:

0


Rattaro_Tiéd az életem-bor180Bodó Viktória Booklány

Mi történik akkor, ha egy nő nem akar felnőni? Ha úgy sodródik bele felnőtt szerepekbe, hogy közben kamasz marad? Ha csak belesodródik az életbe, ha csak mentségeket keres mindenre? Mi történik akkor, ha egy feleség, egy anya elhagyatva érzi magát? Ha lánya és férje között olyan tökéletes a szövetség, hogy ő már csak ötödik kerék lehet? Hová vezet ez a magányos kívülállás? És mi történik, ha folyamatosan hibázunk? Te mi tennél, ha egyik pillanatról a másikra rád omlana az életed?

Ez tulajdonképpen a következmények könyve. Arról szól, hogy hiába áltatjuk magunkat: a döntéseink igenis léteznek, és azok következményei előbb-utóbb rászakadnak a fejünkre. Nincs „sodródás az érzelmi hullámokkal”, hanem egy döntést hozunk, amikor megcsaljuk a társunkat. Ebben a helyzetben a megcsalt fél az áldozat, nem a csaló, bármilyen hazugsággal is áltatja magát ilyenkor.

Én nem hiszem, hogy ez az anyai szeretet könyve lenne, sokkal inkább a bűntudaté. A lelkifurdalásé, a késztetésé, hogy végre tegyen a hősnő valami olyat, egyszer az életben, aminek értelme is van. Ami előremutat, ami feloldozza őt magát is húsz év hazugságai alól. Legfőképpen arról szól ez a könyv, hogy minden önzés, és csak a kivételes emberek tudnak mindezen túllépni. A nekem legkevésbé sem szimpatikus főhősnő nem volt ilyen. Nem erre számítottam, egy laza, csöpögős kis fityfirittyre számítottam, de nem azt kaptam.

Ami tetszett, az a könyv felépítése, a feszített tempó, a balladai tömörség, a tudat, hogy elkerülhetetlenül sodródunk a végzet felé és kell, hogy valamilyen megoldás legyen, szűk kétszáz oldalnyi terjedelmen belül. Tetszett a felépítés levegőtlensége, az időugrások, a ritmus, a magyarázatok keresése, a sajátos logika, ahogy felépült a könyv a főszereplő észjárása szerint. Tetszett, hogy itt sem fekete-fehérek a karakterek, s ahogy az életben is, egyszerre hozhat lenézendő és lélekemelő döntéseket is ugyanaz az ember.

Ami nem tetszett: maga a főszereplő. Nem jó ember, nem esendő ember, hanem valaki, aki képtelen dönteni, aki észjárásában infantilis, meneküléseiben nevetséges, döntéseiben súlytalan. Nem szeretem az ilyen embereket. Nem szerettem ezt a karaktert. Szeretem azonban Sztanó László remek fordításait. Van egy olyan érzésem, hogy ehhez a könyvhöz is sokat tett hozzá. (…)

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Sara Rattaro

Sara Rattaro

Sara Rattaro: Tiéd az életem
Athenaeum Kiadó, 2013
176 oldal, 2990 Ft
ISBN 978 963 293 2804

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Viola egy tavaszi hajnalon üzenetet kap férjétől, Carlótól. Lányukat, a kirobbanóan szép és élettel teli, tizenhét éves Lucét szörnyű baleset érte, élet-halál között lebeg. Viola a tragikus hírt éppen alkalmi szere­tője karjaiban kapja, szenvedélyes viszonyait évek óta titokban tartja a család elől.

Az autóban a kórház felé robogva végigpergeti az el­múlt évek eseményeit, közös életük elrontott vagy éppen csodálatos pillanatait. Egy ha­zug­ságokkal, szenvedéllyel, megcsalással és bűnbánattal, haraggal és reménnyel teli időszak képei villannak fel.

Hogyan jutottak idáig? Ki az a Viola, akit Carlo ismer, és kicsoda az a másik nő, aki rejtve maradt előle? A kórházban aztán kiderül, hogy a lánynak azonnali életmentő szerv­átül­tetésre van szüksége, és csak egy donor jöhet szóba: Viola…