»A magyarok kíváncsiak arra, mi történik Lengyelországban« | A Lengyel Intézet idei évéről

Posted on 2013. november 4. hétfő Szerző:

0


Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója

Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója

Vas Viktória, Karaba Márta Alexandra

A Szláv Textus kulturális portál őszi interjú­soro­zatában a kulturális intézetek vezetőit kérdezi arról, mire számíthat a közönség eb­ben az évadban. Első alkalommal a Lengyel Intézet igazgatóját, Katarzyna Sitkót szólal­tatták meg a tervezett programokról, az ide látogató hírességekről, valamint az intézet műkö­déséről.

Milyen évforduló lesz a következő évadban? Készül­nek-e valamilyen tematikus prog­ram­mal?
Nem lesz kifejezetten olyan, mint például a Luto­sławski- vagy a Chopin-év. 2014-ben főleg a ’89-es eseményeket fogjuk felidézni. A „szabadság évének” is fogjuk nevezni ezt az évet, amikor a szabad demokratikus országként való működésünk 25. évét fogjuk ünnepelni. Mit is jelent ez? Megnézzük, hogy 25 éven keresztül mi is történt, milyen utak vezettek a szabadsághoz, hol vagyunk most, és mik a kilátásaink. Mivel mi főleg a lengyel kultúra népszerűsítésével foglalkozunk, ezért nemcsak közdiplomáciai jellegű rendezvényekben, hanem a programjainkban, a kulturális eseményeinkben is meg fog jelenni ez az elem.
Másik kiemelt rendezvénysorozatunk viszont egy helyi eseményhez kötődik: 2014-ben ünnepeljük a Lengyel Intézet megalakulásának 75. évfordulóját. Ezért arra gondoltunk, hogy készítünk egy olyan programsorozatot, ami összegzi az eddigi eseményeket, visszaemlékezünk az Intézet történetére, bemutatjuk jelenlegi működését, és azt, hogy milyennek képzeljük el magunkat a jövőben.

Joanna Bator

Joanna Bator

Milyen nagy neveket hoznak el?
Biztos főleg az irodalmi sztárokra vagytok kíváncsiak. Pont tegnap este osztották ki Lengyelország egyik legfontosabb irodalmi díját, a Nikét, amit Joanna Bator kapott Ciemno, prawie noc [Sötétség, csaknem éjszaka – Szerk.] című könyvéért. Úgy tudjuk, hogy 2014 tavaszán jelenik meg magyarul a Nike-díjas szerző második, Chmurdalia (Homokfelhő) című könyve Hermann Péter fordításában, melyet annak idején szintén jelöltek erre a díjra. Ha minden jól alakul, akkor áprilisban a Könyvfesztiválon ő lesz a lengyel díszvendég. Reményeink szerint februárban vendégül láthatjuk a lengyel költészet nagy sztárját, Marcin Świetlickit. Ezúttal nemcsak költőként, hanem első­sorban előadóművészként mutatkozik be együttesével, a Świetlikivel. Természetesen a kiemelt, filmes prog­ra­munkra is érkeznek vendégek. (…)

Milyen programokat terveznek külső helyszínen?
A programjainknak körülbelül a 80%-a nem a Nagymező utcában vagy az Andrássy úton található Platán Galériában zajlik, és továbbra is sok rendezvényünk lesz külső helyszíneken. A Świetliki és a Balaton közös koncertje az A38 hajón, a Lengyel Filmtavaszunk többéves hagyományhoz híven idén is a Művész Moziban lesz. Vidéken is többet fogunk kínálni a lengyel kultúrából. Ott leszünk az Ördögkatlan Fesztiválon is. Tervezünk utcai akciókat, olyan programokat, amik nem kimondottan kulturális események. Ezek is főleg a „szabadság évéhez” kapcsolódnak majd. (…)

Lengyel_Int.-PolishJazzMelyek a legkedveltebb kulturális programok a közönség körében?
(…) azok a leglátogatottabbak, amik valamilyen mértékben lengyel-magyar koprodukcióban készültek. Most egy héttel ezelőtt járt itt a TR Warszawa színház a Denevér című darabbal, amit Mundruczó Kornél rendezett Lengyelországban. Hogyha nem ezzel a rendezővel készült volna, akkor biztos, hogy nehezebb lett volna két estére telt házas közönséget összehozni a Trafóba. Úgyhogy biztos, hogy ez a legnagyobb sikert teremtő út. Vagy például, ha Grzegorz Karnas egy itteni cimbalomművésszel, Lukács Miklóssal játszik együtt – sokkal népszerűbb a koncert. (…) legyen szó irodalomról, színházról, zenéről: a magyarok kíváncsiak arra, hogy mi történik Lengyelországban. Jók az alapok, pozitív emlékeik, élményeik vannak. A lengyel kultúra sok esetben minőséget is jelent. Például a lengyel jazz esetében a „lengyel” jelző azonnal minősíti is, hogy milyen zenéről van szó. Lengyel, tehát világszínvonalú.
Hogyha ki kell emelnem valamelyik művészeti ágat, akkor természetesen az irodalom fontos terület. A ti felméréseteknek [SzlávTextus – Szerk.] köszönhetően tudjuk, hogy a szláv irodalmak közül tavaly a lengyel irodalomból adtak ki a legtöbbet. Nagyon örülök, hogy a magyar kiadók és olvasók kíváncsiak a lengyel irodalomra. Ez meg is látszik az olyan kiemelt eseményeken, mint a Könyvfesztivál, de akár év közben is, amikor a különböző könyvbemutatókra hívunk meg lengyel szerzőket.
De természetesen a színház is… bár azzal nehezebb dolgunk van, mert az sokkal összetettebb dolog. Egy színház meghívásához nemcsak fesztivál kell, vagy valamilyen keret, de az anyagi feltételek megteremtése is nagyon fontos. Ami pedig a zenét illeti: rengeteg zenei programot hozunk minden évben. Idén megálmodtunk egy mini jazzfesztivált, ami most ősszel, november 7-e és 9-e között lesz a BMC-ben. Bár mininek nevezem, mégsem annyira kicsi: 3 este, 6 koncert. Aki ott lesz velünk ezen a három estén, az szerintem már kap valami képet arról, hogy milyen is a mai lengyel jazz. (…)

A SzlávTextus.blog.hu oldalon megjelent interjú szerkesztett változata. A teljes írás elolvasható itt.

Fotó: Lengyel Intézet