Fredrika harmadszor | Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Posted on 2013. november 2. szombat Szerző:

0


Ohlsson_Őrangyalok-bor180Tóth Zsuzsanna

Elgondolkodtató, hogy mennyi krimi van manapság a polcokon (vagy mindig is volt?), s hogy ezek közül is mennyi a skandináv. Most itt egy újabb darab. Általában problémám van a sorozatokkal, csak kivételes esetben hatnak rám ellenállhatatlanul. Emlékszem ugyan ilyesmire, másra nem is kell gondolnom, mint Miss Marple vagy Poirot figurájára, de mostanában, mintha máshogy működnének a dolgok. Mégis, újra itt van Kristina Ohlsson teremtett figurája, egy szeretetre- és figyelemreméltó nyomozónő, Fredrika Bergman, akivel nem először találkozom, hiszen ez a harmadik nálunk megjelent regény, amelyben jelentős (fő?) szerepet kap, és ez az alkalom is magával ragadott… Ha nem is maradéktalanul.

Gondjaim vannak ugyanis a meglehetősen bonyolult történet némely elemével, vagyis inkább realitásukkal, de általánosságban elmondható, hogy a háromfős nyomozócsoport újabb esete/esetei ezúttal is jófajta krimi-izgalmat jelentettek. Mellőzni szeretném a sztori ismertetését, de annyit elárulhatok, hiszen ezt már a megelőző kötetekből is tudjuk, hogy a fókuszban lévő három nyomozó személyes szférájába is bepillanthatunk, ráadásul most a folyamatban lévő üggyel kapcsolatosan talán még hangsúlyozottabban. Hogy hogyan oldják meg a nem mindennapi nehézséget jelentő gyilkossági ügyet/ügyeket és a magánéletükben bekövetkezett krízist – nos, ez adja az Őrangyalok című regénynek sava-borsát. A mű szerkezete ezúttal külön izgalmat jelent; a folyamatos elbeszélést megszakító belső vizsgálati kihallgatás jegyzőkönyv-darabjai előrevetítik a nem mindennapi véget – ráadásul tovább kuszálják az amúgy is szövevényes események láncolatát. A történet központi elemét, a nyomozás kiindulópontját jelentő gyilkossági ügy gyökerei több vonatkozásban is a múltba nyúlnak. Ennek a múltnak eseményei – ha nem is úgy, mint az ibseni analizálás során –, determinálni látszanak a jelen történéseit; megértésük, felgöngyölítésük szükséges a megoldáshoz. Ugyanígy mozgatóerőként működik a bonyodalmakban jó néhány ismert lélektani motiváció, emberi működésünk mindennapos eleme, amellyel hétköznapjainkban magunk is küzdünk; a kicsinyes gyávaság, a bosszúállás vágya, a problémák előli menekülés ösztöne, és még hosszan sorolhatnám.

Mindenki más okból kedveli a krimiket. Engem többnyire az a szellemi játék vonz, amelyet a történet szálainak kibogozása okoz; az elkövetett bűnt felfejtő, és annak okát magyarázó apró történések, az emberi lélekből és a kapcsolatok szövevényességéből adódó magatartások és viszonyformák megértése, felfedezése. Szeretek figyelni észrevehetetlennek látszó utalásokra – nem mindig sikerül. Kevésbé kedvelem, ha már az elején tudom, hogy mi változik majd meg a regény végére. (Anélkül, hogy elárulnám a csattanót, ha valakiről többször elmondják, hogy harminc éve nem beszél, az egy krimiben bizonyosan megszólal végül – éppen ezért kevésbé érdekes. Az már sokkal inkább, miért nem beszélt. Nos, itt ez a szál az, aminek valóságtartalma hiányos – legalábbis számomra –, de ki tudja. Másnak talán nem.)

Amúgy az emberi indíttatások, az elkövetett hibák és bűnök háttere lélektanilag hiteles – különösen a magánélet történéseiben. A mozaik szépen kiteljesedik – és amint már említettem, a belső nyomozás külön feszültséggel növeli a regény olvasásának élvezeti fokát. Erdődy Andrea fordítása cicomától mentes, tiszta stílust eredményez, amelybe csak néha csúszik az élőbeszédből kilógó kifejezés. (Azt gondolom, túl fennkölt és életidegen, ha egy nyomozótiszt azt mondja a kollégájának, hogy „…kitölthetjük a történetben tátongó űrt”… Habár, nem tudok svédül. Lehet, hogy ott ez a mindennapi rendőri stílus. Boldog skandinávok.)

Minden apró fanyalgásom ellenére gyorsan „felfalható”, „laktató” olvasmány Ohlsson legújabb krimije. És gyanítom, elolvasása után többen várják majd a következő Fredrika történetet…

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson: Őrangyalok
Skandináv krimik sorozat
Animus Kiadó, 2013
432 oldal, 3690 Ft
ISBN 978 963 324 0854

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Stockholm egyik elővárosának erdős részén két, emberi maradványokkal teli nejlonzsák kerül elő a föld alól. A rendőrség hamar kideríti, hogy egy két éve eltűnt egyetemista lány testrészeire bukkantak.

A nyomozást nem csupán a gyilkosság óta eltelt idő nehezíti, hanem az áldozat, Rebecca Trolle rendkívül szerteágazó kapcsolatai is. Ráadásul a lány maradványainak fellelési helyétől nem messze egy másik holttest is előkerül, melyet évtizedekkel előbb tüntettek el. Bár az időtáv a két eset között túl nagynak tűnik, bizonyos jelek mégis arra mutatnak, hogy a gyilkos azonos lehet. Egy újabb tragédia csak tovább kuszálja a szálakat, s még sürgetőbbé teszi a tettes kézre kerítését. Egy idő után a történések központi figurája lesz egy idősotthonban élő hölgy, aki valamikor ünnepelt gyerekkönyvíró volt. Ám ő évtizedek óta beszédképtelen.

A nyomozócsoport újra és újra vakvágányra fut, s a korábbi kötetekből megismert Fredrika Bergmannak azzal is szembesülnie kell, hogy meglehet, élettársának, gyermeke apjának is köze lehet a szövevényes bűnügyhöz…

Fordította: Erdődy Andrea