Babiloni tündérmese | F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

Posted on 2013. szeptember 20. péntek Szerző:

0


Makuvek NóraFitzgerald_A-nagyGatsby-bor180

Az utóbbi néhány évben óriási sikere volt az 1920-as évek nagyvárosaiban játszódó filmeknek, sorozatoknak. Az említett korszakot olyan romantikus nosztalgia lengi körül, hogy divatossá vált minden, ami ,,onnan jön”. A legkedveltebb helyszín még mindig New York, itt veti meg lábát Fitzgerald leghíresebb könyvének főhőse is. Magyarországon a fordítás aktualizálását a második Gatsby-adaptáció májusi megjelenése mozdította elő. Tulajdonképpen a 20-as évek egyik legsikeresebb amerikai bestselleréről van szó, mely igazán időtállónak bizonyul már majdnem száz éve.

Az író mindent, ami garantálta a népszerűséget, belesűrített alig kétszáz oldalas regényébe. A pénzt, csillogást, felemelkedést jelképező keleti parti metropoliszt, annak legendákból szőtt kétes hírű figuráit, a féktelen partikat, lenyűgöző rezidenciákat és enteriőröket, elkényeztetett nőket, valamint a tragikus – és halhatatlan – szerelmet.

Az amerikai fejlődés aranykorában New Yorkot elözönlötték a munkára és természetesen a gyors anyagi felemelkedésre éhes embertömegek. Gatsby, az ismeretlen múltú nagyvállalkozó és narrátorunk, a kezdő tőzsdeügynök is tipikus szereplői a város társadalmának. Fitzgerald nem csinált vattacukrot a történetből. A gazdag és sikeres szereplők életében kivétel nélkül ott a fekete folt homályos üzletek, tisztességtelenség, agresszió, szeretők vagy megkeseredettség formájában.

Gatsby személye – akármilyen sötét részletek vannak a múltjában – kiemelkedik a környezetében mozgó szereplők tömegéből. Titokzatos és udvarias, nagyvonalú és tiszteletreméltó, komoly és következetes. A végletekig következetes. Évek alatt megszerzett óriási vagyonával egyetlen célja van: lenyűgözni és megszerezni élete szerelmét. Gondosan felépített terve végződhetne tündérmeseként is.

Gatsby tragédiája, hogy ragaszkodik egy álmához, mindent megtesz érte, túl sok mindent, viszont nem számol a lehetséges akadályokkal. Megtestesítője optimista, kissé naiv és feltörekvő nemzedékének, mely éppen igyekszik elfelejteni a Nagy Háború sötét felhőit, mit sem gondolva még a 20. század nyomorító, csalódásokat okozó évtizedeivel.

A filmváltozat plakátja

A filmváltozat plakátja

Lehet tépelődni azon, hogyan folytatódna a történet a főszereplő halála nélkül, de az események ismerete alapján valószínűsíthető, hogy a boldog vég kizárt. Az, amiért érdemes volt élnie a főhősnek – vagy inkább, amire feltette az életét –, meghiúsulni látszik a végkifejlethez közeledve. Pénzzel mindent elért, de szerelmet nem tudott vásárolni, és a halált sem kerülhette el.

A könyv elvarratlan szála jó adag gondolkodni valót ad az olvasónak. A főhősnővel kapcsolatos utolsó mondat kiábrándító: ,,Tom és Daisy felelőtlen emberek voltak – amerre csak jártak, mindent és mindenkit összetörtek, aztán ijedtükben visszahúzódtak a pénzük bástyái mögé…” Vajon hogyan számol el Daisy a lelkiismeretével – azok után, hogy három ember élete szárad a lelkén? Ez már egy következő regény témája lehetne. Egy másik Fitzgeraldtól, talán.

És még valamiért lehet nagyon élvezni ezt a könyvet: a hangulatáért. Fitzgerald stílusát ilyesfajta mondatok fémjelzik: ,,A hold egyre magasabbra emelkedett, s az öböl vizén kis ezüst pikkelyek háromszöge úszott, halkan rezegve a bendzsók éles, fémesen pengő hangjának ritmusára. […] A szaxofonok egész éjszaka a Beale Street Blues bánatos dallamát zokogták, miközben száz meg száz arany és ezüst cipellő csusszant a táncparkett csillagporában.” Ki ne akarna belemerülni?

F. Scott Fitzgerald

F. Scott Fitzgerald

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
Európa Könyvkiadó, 2012

  • Olvass bele!

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

 Azt mondod, hogy a múltat nem lehet újra élni? Miért ne lehetne? F. Scott Fitzgerald 1925-ben, A nagy Gatsby-vel ért pályája csúcsára: ez az a regénye, amely egymagában is előkelő helyet biztosítana számára a világirodalom nagyjai között.

Jay Gatsby, a titokzatos milliomos felemelkedésének, tündöklésének és bukásának története nemcsak a dekadens és túlhabzó dzsesszkorszakot, a húszas éveket jeleníti meg művészi tökéllyel, hanem az amerikai mitológia, az amerikai álom olyan örök témáit is, mint ambíció, pénz és hatalom bűvölete, a lehetetlen megkísértése és az újrakezdés lehetősége. A szegény sorból származó Gatsby beleszeret egy gazdag lányba, Daisybe; a háború elsodorja őket egymástól, s míg a fiatalember a tengerentúlon harcol, a lány férjhez megy egy faragatlan, ámde dúsgazdag emberhez, Tom Buchananhez.

Hazatérése után Gatsby fanatikus akarással (és az eszközökben nem válogatva) vagyont szerez, hogy méltó legyen Daisyhez és újra meghódíthassa az asszonyt, akinek még a hangja is csupa pénz. Mesteri szimbólumok, elegáns szerkezet, kristálytiszta próza, s a görög tragédiák sorsszerűségével kibontakozó cselekmény teszik remekművé A nagy Gatsby-t, amely több mint négy évtizeddel első magyar megjelenése után most Bart István új fordításában olvasható.

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
Európa Könyvkiadó, 2012
236 oldal
ISBN 978 963 079 4350