Budapesti Barokk Fesztivál | Bach, Vivaldi, Händel a templomban

Posted on 2013. szeptember 14. szombat Szerző:

0


Szt. Mihály-templom

Szt. Mihály-templom

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Belvárosi Szent Mihály-templomban az egyedülálló Budapesti Barokk Fesztivált. A sokak által még ma is Angolkisasszonyok temploma néven ismert helyszín a pesti belvárosban, a (déli) Váci utcában található. Szeptember 19. és október 6. között szép számmal lépnek fel hazai és külföldi művészek, akik Bach, Vivaldi, Händel, Corelli és kevésbé ismert szerzők zenéjével bűvölik el a közönséget.

Az idei Barokk Fesztivál egyik különlegessége a szeptember 21-i koncert, amelyen J. S. Bach összes csembalóversenyét adja elő Oláh Aino a Budapest Barokk Együttes kíséretében. Bach János-passiója lesz hallható szeptember 29-én. Vivaldi Magyar­országon eddig még soha nem játszott serenátáját, a Gloria e Himeneo címűt játssza október 4-én a Savaria Barokk Zenekar. Németh Pál művészeti vezető eredeti kéziratok alapján rekonstruálta a kantátát, amelyet a velencei mester 1725-ben komponált XV. Lajos esküvőjére. A két szólista Jónás Krisztina és Armin Gramer osztrák kontratenor.

A fesztiválon Rahmanyinov Vesperását adja elő a Magyar Rádió Énekkara, a Budapesti Victoria Kamarakórus és a Liszt Ferenc Kórus közreműködésével hangzik fel Esterházy Pál Harmonia Caelestise, és a kevéssé ismert művek mellett barokk slágerek is hallhatók lesznek, mint részletek A fúga művészetéből, és Bach népszerű h-moll szvitje

A fesztiválon a hazai előadók mellett többek között fellép Nicholas Parle (UK), a ma élő egyik legjobb csembalóművész is.

Budapesti Barokk Fesztivál (2012)

Budapesti Barokk Fesztivál (2012)

A kultikus helyszín nem csak zenei élményt kínál. A templom hajómennyezetének restaurálása tavaly kezdődött, és ma már újra eredeti szépségükben láthatják a zeneélvezők a több mint száz éve átfestett mennyezeti freskókat. (A fesztivál jegyeinek vásárlásával mindenki támogatja a helyreállítás költségeit.)

A részletes program itt olvasható

Helyszín: Belvárosi Szent Mihály-templom (1056 Budapest, Váci utca 47/b)
2013. szeptember 19.– október 6.