Szubjektív valóság | Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?

Posted on 2013. augusztus 21. szerda Szerző:

0


Soma_Hogyan ne-sárkányKleyer Éva

Sárkányok pedig vannak! Ezzel a felütéssel kezdi Soma legújabb könyvét, amelyben négy, főként a párkapcso­lattal foglalkozó előadásának szövegét osztja meg az olvasóval.

A hét fej, meg a pikkelyes hát csak mese – de a tűzokádó és gonosz fajta bizony itt van közöttünk. Mindnyájan ismerünk zsörtölődő, zsémbes, mindenkit irányítani akaró, mindent jobban tudó nőszemélyt, az örök áldozatot, aki meg akarja (és tudja is…) keseríteni a körülötte élők életét.

Anyánk, anyósunk, a kellemetlen szomszédasszony, és… Na igen, néha mi magunk is, valljuk be. Miért válik egy nő sárkánnyá? – teszi fel a kérdést ezúttal Soma (a témának már kisebb könyvtárnyi irodalma van), majd sorjáznak tovább a mélyebb elemzést igénylő kérdések: Elkerülhetetlen-e, mármint az elsárkányosodás? Mit tehetünk ellene? Mit lehet kezdeni a már élő, több fejű sárkánnyal?

Soma ezt a kérdést járja körül, sajátos humorral, öniróniával, a tőle megszokott szabadszájú és szókimondó stílusban. Ez az energiától és életörömtől duzzadó ősasszony már korábbi könyveiben is engedett bepillantani az életébe. Most az előadásokban mesél keserves ifjúkori tapasztalatairól, az útról, amelyet a hajdúsági faluból induló tehetséges kislány bejárt, amíg betanított munkáslányból színpadi énekesnővé (és sikeressé) küzdi fel magát, majd önképzés, rengeteg tanulás, fejlődés során ébred rá sorsfeladatára. Így vált segítő, támogató, a női sorsot jobbítani akaró jelenséggé.

Lenyűgöző az olvasottsága, szintetizáló képessége, nyitottsága mindenre, ami új, ami az egyéni szabadságot és önmegvalósítást támogatja. Ehhez társul kendőzetlen, őszinte stílusa, ami épp azért hiteles és meggyőző, mert Soma teljesen azonosul nézeteivel, sőt – mint gyakran kinyilvánítja – eszerint éli életét.

Feltételez egy bizonyos életszínvonalat, tudatosságot és igényt, valamint nem kevés bátorságot, hogy valaki belevágjon az önismereti tréningek, önfejlesztések és önmegvalósítási programok valamelyikébe. Ám ha empatikus és szakavatott vezetőt szeretne, feltétlenül ajánlom, hogy forduljon Somához magához, aki segít eligazodni a hatalmas kínálatban.

Megtudhatjuk tőle, hogy a régmúlt asszonyait a genetikusan beléjük táplált gondoskodási ösztönüket kihasználva tették a család, elsősorban a férjuram rabszolgájává, amibe hamarosan beletörődtek és belefásultak, innen pedig egyenes út vezet a frusztrált, kielégítetlen, zsörtölődő sárkányig – ez az egy tiltakozási módjuk maradt. A 21. század asszonya, lánya pedig – hacsak a létfenntartás mindennapi küzdelme ki nem lúgozza teljesen –, igenis szeretne önálló, autonóm, önérdek-érvényesítő lenni. De hogyan kell ezt tenni? Hiszen nincs mintánk, anyánk, nagyanyánk még meghunyászkodva szolgálta családját, játszmák uralták mindennapjait, eszébe sem jutott a jóga, a meditáció vagy a hastánctanfolyam.

Soma idézi Eckhart Tolle Új föld című könyvét, amely három keleti tételre épül, és amellyel elsajátíthatjuk ezt a bizonyos sztoikus bölcsességet: elfogadom, amit nem tudok megváltoztatni, nem állok ellent annak, ami amúgy is megtörténik, nem ítélkezem semmi és senki fölött. És a legfontosabb: megpróbálok a mostban élni.

Ezzel a megközelítéssel megszabadulhatunk a szélsőséges érzelmektől, elérhetjük a belső nyugalmat. Nem akarjuk megváltoztatni a megváltoztathatatlant, nem várjuk mástól a saját boldogságunkat. Mert vagy én változom meg, ez a saját felelősségem, vagy kilépek a szituációból, ha elviselhetetlennek érzem.

Nagyon tetszenek tételei, amelyek az egészséges párkapcsolatról szólnak. Tudniillik csak két, érzelmileg is felnőtt embernek lehet felnőtt kapcsolata. Különben szülő–gyermek kapcsolatról beszélünk. Márpedig ki szeretne még egy felnőtt (korú) gyereket a saját kiskorúi mellé, vagy éppen feleség és partner helyett egy zsarnokoskodó anyapótlékot, amikor éppen csak megszabadult a sajátjától?

Nem kell azonban feltétlenül hinnünk a kineziológiában, hogy igazat adjunk az olyan állításoknak, miszerint „Az egónk akar. A léleknek nincs akarása. A léleknek elhívódása van.” Vagyis hogy tegyük föl önmagunknak a kérdést: mi az én utam, feladatom, merre induljak el? Más szavakkal: tanuljak meg figyelni önmagamra, befelé, hogy harmóniába kerüljenek a vágyaim, a lehetőségeim és a sorsom.

Dolgozzunk azon, hogy lazán, sorsunkkal összhangban, könnyedén, a jelenben éljünk. Ne búsongjunk azon, ami elmúlt, hogy hogyan lehetett volna (ti. másképp; Hufnágel Pisti-szindróma), de ne is ragaszkodjunk egy elképzelt jövőhöz, hiszen az még ismeretlen számunkra.

Soma azt mondja, „azért olyan valami, mert olyannak kell lennie, és azért van, mert szükség van rá”. A jó és a rossz teljesen szubjektív fogalmak, bármikor megváltozhatnak, és kiderülhet, hogy a rossz nem is volt ártalmunkra, de a jó sem mindig hoz örömet. A kineziológus barátnő erre azt válaszolja tömören (és erre figyeljünk oda, mégis lehet valami ebben a tudományban): „Tudod, Somitám, ez a szubjektív valóság!”

Ezt a nem is annyira könnyed olvasmányt jó szívvel ajánlom azoknak is, akik nem annyira (nem eléggé) jártasak a modern női praktikákban, viszont szeretnének tenni önmagukért és egy egészséges párkapcsolatért.

A Hellingert és a Niát meg tessék megnézni az interneten. (A Google a barátod.)

Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Jaffa Kiadó, 2013

* * *  * * *

Soma Mamagésa

Soma Mamagésa

A könyv kiadói fülszövege

Tényleg minden nő egy potenciális házisárkány? Mit lehet tenni egy kapcsolat ellaposodása ellen? Vajon a sors vagy a szabad akarat irányítja az ember életét? Valóban szükségünk van az illúziókra ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni?

Ehhez hasonló, izgalmas és húsba vágó kérdésekre keresi a választ Soma Mamagésa legújabb kötete, amely az elmúlt évek legjobb és legérdekesebb előadásaiból válogat. Soma néha humorral, máskor szenvedéllyel, olykor elgondolkodva, de mindig nagy alapossággal járja körül témáit, egyaránt elragadtatva hallgatóit és olvasóit.

Valójában mindig ugyanoda lyukadunk ki: a szeretethez. A szeretet meg a gyűlölet. A szeretet eteti, táplálja az életerőt, a gyűlölet kiöli. Irányuljon az magunk, vagy mások felé. Amiért felelősséget vállalhatunk: a saját elsárkányosodásunkért. Úgyhogy kívánok mindenkinek bátor tükörbe nézést, és sok-sok erőt!

Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Jaffa Kiadó, 2013
250 oldal
ISBN 978 615 523 5696