Tudja a fene! | Dan Rhodes: Elvehetlek feleségül?

Posted on 2013. június 20. csütörtök Szerző:

0


Rhodes_Elvehetlek-bor180Írta: A & B

Férfiszemmel: A könyv magyar címe jobb az eredetinél (Marry Me), mert ez a ravasz kérdő mondat több kérdést is tartalmaz. Akarom? Lehetséges? Kockázatos? Ajánlatos? Ez mind benne van. Csakúgy, mint a könyvben e széles és közkedvelt témakör ismert közhelyei is: a férfi dönt, de a nő mondja meg, hogyan; a férfi a fej, de a nő a nyak, amelyen forog; a férfi a magabiztosabb, vagy nem, a nő a hűségesebb, vagy nem, a férfi jobban tudja kidumálni magát, vagy inkább  nő, az egyik rejtőzködőbb, őszintébb, hárítóbb, mint a másik, vagy  fordítva – és így tovább.

A könyvecske borítóját a kiadó olyan rikítóan csicsásra terveztette, hogy az már szinte bájos, illetve jelzi is, hogy eszük ágában sincs komolyan veendő választ kínálni a már említett kérdésekre. A csaknem 80 vicc, anekdota, jobb híján szösszenetnek nevezett, poénos (vagy poénmentes) rövidsége okán is vonzó szövegecske főként a hangjában egységes: (ön)­ironikusan rezignált, fanyarul humoros, és a leginkább kedélyesen joviális. A legtöbb kis sztori a jegyesség, az esküvő, a nászéjszaka, a mézeshetek, mindenesetre nem sokkal az összebútorozás után játszódik, többnyire kiélezett – nyílt beszédre kényszerítő – pillanatokban és helyzetekben felel (vagy nem) a könyvcímben jelzett dilemmára.

Egy-két órás olvasásnál aligha jelent hosszabb ideig tartó szórakozást a könyv, amely nem csak szelíd humora miatt kellemes, hanem a nézőpontja miatt is: többszörösen alulnézetről van szó… Igaz, nem mindig vicces, amikor az szeretne lenni, és nem mindig mély, amikor annak akar látszani, de a fordító Peiker Éva erről nem tehet.

„Csakis” feleségének ajánlja művét a szerző, s a fülszöveg elárulja, hogy amikor ezt írta, még csak néhány éve volt házas. Tehát még sok ideje van további tapasztalatok begyűjtésére. Ha igazán jót akarunk kívánni – neki is, az olvasónak is! –, akkor sok keserű tapasztalatot, kudarcot kívánunk. Köztudott ugyanis, hogy az igazi, a mély humor ezekből és – sajna! – nem a boldogságból születik!

Dan Rhodes

Dan Rhodes

Női szemmel: Ez a rövidke könyv inkább szól a nőkről és szeszélyeikről, mint a házasságról. Végső soron a párkapcsolat szüli azokat a helyzeteket, melyekben leginkább megmutatkozik a nő női mivolta, minden szélsőségével együtt.

A férfit általában a helyzetek szenvedő alanyaként láttatja Dan Rhodes, ami természetesen kissé egyolda­lúvá teszi az olvasmányt, de ez nem von le humora értékéből. Természetesen ez az a fajta vicc, amin jelen sorok írója nem (vagy csak ritkán) képes derülni. A történetek komikuma viszont tanulságos és eredeti.

Az egyes történetekre jellemző (néhol fekete) tragi­komikus humorral a hazai olvasó ritkán talál­kozik, mert nem magyar sajátosság. Legalábbis remé­lem. Találunk még új szerelmét évekig a küszöbön váró feleséget, puritánnak ígérkező esküvőt struccal és fehér lóval, valamint számos elhagyott férfit abszurd helyzetekben.

Ajándékba egy olyan házaspárnak adnám, akik már régen nevettek együtt.

Dan Rhodes: Elvehetlek feleségül?
Athenaeum Könyvkiadó, 2013

»Dan Rhodes: Elvehetlek feleségül? – megvásárolható a polc.hu webáruházban«