Az egyetlen szabályszerűen működő rendszer | Louis Ferrante: Maffialeckék

Posted on 2013. június 11. kedd Szerző:

0


Ferrante_Maffialeckék-bor180Írta: Bodó Viki Booklány

Ő az, nem névazonosságról van szó. Az a Louis Ferrante a szerző, aki a Gambino család tagjaként vált ismertté, majd hírhedtté, a férfi, aki csaknem tíz évet ült börtön­ben, mint lebukott maffiózó, és az ember, aki soha nem árulta el az övéit.

Ferrante kulcsfontosságú évtizedet töltött rács mögött. Amikor bement, még nem volt mindenkinek mobilja, internetje, nem volt facebook, laptop, tablet stb., és alapjában véve lassabb és strukturálisan más világot éltünk. Ő maga is megváltozott: maffiózóként vonult börtönbe és jó útra tért emberként jött ki. A kérdés már csak az volt, hogy mit kezdjen magával. A legjobbat választotta, amit csak tehetett: könyveket kezdett írni. Természetesen egy visszaemlékezéssel kezdte, közben pedig figyelte a világot maga körül. Rájött, hogy az ő két valósága: az alvilági és a becsületes világok alapvetően nem különböznek egymástól. Sőt, elmondása szerint nagyobb csirkefogókkal találkozott a legális üzletemberek között, mint az alvilágban. Hajlamosak vagyunk hinni neki, ahogy haladunk a könyvben.

Ugyanis bármennyire is a maffiózók üzelmei közül hozott példákkal teletűzdelt az egész kötet, hiába bűnözők, gazemberek, gyilkosok életét, jellemzését sorakoztatja fel, egyre csak az az érzésünk, hogy „jó, jó, de nekik legalább vannak szabályaik, amiket be is tartanak”. Sok minden elmondható a Cosa Nostráról, de az nem, hogy ne tartaná magát szigorúan a szabályaihoz. Ebben tér el igazán a mai anarchikus világtól és – az erőszakon, megfélemlítésen kívül – alapvetően ez teszi annyira hatékonnyá, hogy az egyik legnagyobb hasznot bezsebelő, prosperáló „vállalkozás” legyen mind a mai napig.

Louis Ferrante

Louis Ferrante

Ezt ismerte fel Ferrante, amikor megírta a Maffialeckéket. Az alcím azt mondja: Amit az alvilágtól megtanulhatunk az üzleti életben – s bármennyire is kételkedik az olvasó, bizony van ennek létjogosultsága. Még akkor is, ha ez a piac a legtelítettebbek egyike, ha minden ötödik kiadvány a »hogyan legyünk könnyen, gyorsan sikeresek« témaköréhez tartozik. Van új a Nap alatt.

Attól igazán egyedi, hogy teljesen kézenfekvő, józan ésszel összehozott példákat sorol az önérvényesítésről, a sikerekhez vezető útról és a helyes, józan üzleti, munkahelyi hozzáállásról. Mindezt olyan olvasmányos, szórakoztató köntösbe öltöztette, hogy az első beleolvasás alkalmával észrevétlenül lecsúszott 80 oldal. Másodjára pedig az összes. Hihetetlenül szórakoztató stílusban ír ez az ex-gengszter, nagyon tudja, hogy mi kell a népnek. A keresetlen stílus és a történetek a család életéből mind-mind könnyen fogadóközönségre találnak.

A legfontosabb pedig az, hogy ez a könyv a maga elméletének tökéletes alátámasztója. Ugyanis az író szerint az amerikai maffia azért (is) működik ennyire jól, mert nem ad mást az embereknek, mint amire vágynak, legyen szó olcsó hamburgerről vagy szerencsejátékról. Azaz: lásd meg a piaci rést és azonnal töltsd be! Mi lenne kelendőbb manapság, a maffianosztalgia sokadik hullámában, a Maffiózók-sorozat és a Keresztapa kultusszá válásának korában, mint egy kiugrott családtag módszertana a sikerhez, némi anekdotázással megfűszerezve?

Fordította: Bojtár Péter

Louis Ferrante: Maffialeckék. Amit az alvilágtól tanulhatunk az üzleti életben
HVG Könyvek, 2013

A Booklány szereti… blogon megjelent írás szerkesztett változata.

»Louis Ferrante: Maffialeckék – megvásárolható a hvgkonyvek.hu webáruházban«