Tiszteletadás a régieknek | Pelsőczy Réka a Római vakációról

Posted on 2013. június 5. szerda Szerző:

0


OP

Pelsőczy Réka az olvasópróbán

Pelsőczy Réka az olvasópróbán

Hatvan éve csillant meg először a mozi­vásznon Audrey Hepburn és Gregory Peck főszereplésével a Római vakáció. A kultusz­darabbá vált film Cole Porter-sláge­rekkel dú­sí­tott színpadi válto­zata július 26-án mutat­kozik be a Duna-­ka­nyarban, az Orlai Produkció és a Szentendrei Teátrum közös munkájaként. A készülő elő­adás­ról Pelsőczy Réka rendező beszél.

Honnan jött az ötlet, hogy a Római vakációt mutassátok be? Miért éppen ezt választottátok?
Orlai Tibor évek óta szeretett volna egy darabot Fekete Ernőnek. Zöldi Gergely dramaturg rengeteg darabot adott elolvasásra, volt már egy majdnem biztos befutó, de az utolsó pillanatban a Római vakáció elé vágott. Én nagyon örülök ennek. Ernő igazi, klasszikus értelemben vett férfiszínész, az ő korosztályában nem is tudok még egy ilyet mondani. Elegáns, van benne tartás, szemérem, és a hangja gyönyörű. Nagyon illik rá a szerep. Tenki Rékát már Ernő mellé választottuk. Az ő érzékenysége, bája és humora nagyon passzol az Audrey Hepburn által életre keltett figurához. Már a plakátfotózáson éreztem, hogy a szereposztás telitalálat.
Hernádi Judittal, Márton Andrással, Nagy Dániel Viktorral is most dolgozom először, ami nagyon izgalmas. Szikszai Rémusszal, Cseh Judittal és a stáb nagyon sok tagjával már nem ez az első közös munkánk. Nagyon jól próbálnak a színészek. Rengeteg ötletük van, jól állnak egymásnak.

Létezik a filmnek darabváltozata, vagy ti írtátok át a forgatókönyvet színpadi szöveggé?
Létezik darabváltozat, amit Paul Blake írt a film alapján. Ő rakta bele Cole Porter dalait is, amitől teljesen Hollywoodban érezhetjük magunkat. Igazából ez adta az ötletet a rendezői koncepcióhoz is… A mi előadásunk egy filmgyári stúdióban fog játszódni, ahol a nézők kicsit beleshetnek a kulisszák mögé…

Miért izgalmas most, ma ez a történet? Mi érdekelt benne téged?
Nagyon szeretem ezeket a régi filmeket… Ezeken nőttem fel, néztem nagymamámnál nyáron, délutánonként a tévét a nyaralóban. Imádtam tévét és filmeket nézni, teljesen elvarázsolódtam a nagy színészektől, a zenéktől, a táncoktól. Nem tudom, miért, de valahol nagyon mélyen érint ez a világ… ez az álomvilág. Belefeledkeztem a mesékbe, miközben tudtam, hogy ezek színészek, de nem embereknek tűntek, hanem földöntúli lényeknek. Ez a rendezésem tiszteletadás, vagy megemlékezés a régiekről.

Anna hercegnő: Tenki Réka

Anna hercegnő: Tenki Réka

Hogyan sodródtál át színészből rendezővé? Van vala­mi, amit rendezésben jobban ki tudsz fejezni, ki tudsz élni, mint színészként?
Viccelődés folytán alakult így. Tréfálkoztunk, hogy „na várj csak, majd megrendezem a…”, és addig-addig viccelődtem, amíg valóság nem lett belőle… Ez a véletlen annyira megváltoztatta az életemet, hogy mára alapgondolat számomra: az élet jobban tudja, hogy mi kell nekünk, mint mi magunk. Ezért igyekszem nem ragaszkodni semmihez, nem küzdeni, nem akarni. Sok mindent ki lehet kényszeríteni a sorstól, kapcsolatot, állást, bármit… de nem nagyon van benne köszönet.

A Katona, ahol színészként dolgozol, alapvetően mű­vészszínház. Rendezőként viszont most szóra­koztató színházban próbálsz. Mi vonz a szóra­koz­tató szín­házban?
Színészként is, nézőként is mindenevő vagyok. Egy feltéte­lem van: a minőség. A színészeknek öröm mindenfélét játszani, és kell is, hogy minden oldalukat kipróbálhassák és gyakorolják. A romantikus mesék, sok humorral – hájjal kenegetik a színész lelkét… Ritkán vagyunk szerelmesek, igazán szerelmesek, az életben mindig bonyolultak és nehezek a dolgok… Jól esik újra naivan, odaadóan szeretni és vágyakozni, anélkül, hogy ezekre kelljen gondolni. Jó ilyet játszani. De a könnyű műfaj egyáltalán nem könnyű. Igazi egyéniségek kellenek hozzá. Ezek nálunk szerencsére adottak.

Paul Blake: Római vakáció
Fordította: Zöldi Gergely
Rendező: Pelsőczy Réka

Szereplők:
Fekete Ernő
Tenki Réka
valamint Hernádi Judit, Cseh Judit, Szikszai Rémusz, Márton András, Nagy Dániel Viktor

Az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum produkciója

Bemutató: 2013. július 26., a szentendrei városháza udvarán.

További előadások ősztől a Belvárosi Színház repertoárján

Forrás: Orlai Produkciós Iroda
Fotók: Takács Attila