Ha június, akkor Pécs | POSzT újratöltve!

Posted on 2013. június 6. csütörtök Szerző:

0


JVF

Június 6. és 15. között tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót. A hagyományoknak megfelelően a fesztivál gerincét idén is a versenyprogram adja. A hazai és határon túli magyar színházakban 2012. március 1. és 2013. február 28. között bemutatott előadásokból Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész 6 vidéki, 4 budapesti, és 2 határon túli produkciót válogatott be.

Varnus Xavér és Lajkó Félix (1 és 1/2 X)

Varnus Xavér és Lajkó Félix (1 és 1/2 X)

Akik esetleg lemaradnának a versenyelőadásokról, azok az Országos Fesztiválmelletti Fesztivál (OFF) programjai közül válogathatnak. A kiemelt rendezvények a pécsi Kodály Központban kapnak helyet. Itt lesz hallható Varnus Xavér orgonaművész és Lajkó Félix hegedűművész közös improvizációs koncertje Bach dallamaira támaszkodva, de különleges élményt nyújthat a tajvani Guoguang Opera Company hagyományos kínai operája, A Majomkirály, valamint Kern András Pesten születtem című estje is.

A versenyen kívül is gazdag színházi kínálattal várja a fesztivál az érdeklődőket, amelyek közül említést érdemel a MU Színház és FÜGE közös produkciója, a karamazov, Spiró György: Príma környék című drámája (Pécsi Harmadik Színház) vagy a Bozsik Yvette Társulat Minden ötödik órában című, a családon belüli erőszakkal foglalkozó előadása, amely az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE (és az Átrium Film-Színház) együttműködésével jött létre.

Minden évben érdemes beülni az egyetemisták vizsgaelőadásaira. 2013-ban a következő felsőfokú intézmények hallgatói mutatkoznak be: Színház- és Filmművészeti Egyetem (W. S. Hamlet; Peer Gynt, Toldi, Hitgyógyász), Kaposvári Egyetem Művészeti Kar (Patkányok, Tartuffe, „Auschwitz működik”), Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kar, Magyar Színházi Intézet (A mundérvásárhelyi búcsú), Újvidéki Művészeti Akadémia (Az órák), a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Művészeti Kar (két lengyel darab). A pécsi Janus Egyetemi Színház két előadással (Marat halála, Csongor és Tünde) képviselteti magát.

Kulka János (Ez a hely)

Kulka János (Ez a hely)

Önálló estjén (Ez a hely) Kulka János napi híreket sorol fel, embereket és helyzeteket jelenít meg, színházat teremt a zenével. Rátóti Zoltán nemcsak előadóként, hanem zeneszerzőként is jegyzi első szólólemezét, a Csodalépést. A dalok szövegeit Müller Péter Sziámi írta. Németh Judit egy színésznő álmairól, vágyairól mesél dalaival (Talán), Szacsvay László Szép Ernő-estjét (Pianínó) adja elő.

A Nemzetiségi Színházak Találkozója keretében a Vertigo Szlovák Színház, a bolgár Malko Teatro és a Magyarországi Szerb Színház előadásait eredeti nyelven, magyar felirattal láthatjuk. A POSzT keretében rendezik meg az Országos Diákszínjátszó Találkozót is, amelyre négy, az ország legjobb szöveg alapú, illetve improvizációs alapú diákszínházi előadása kapott meghívást. A Művészetek és Irodalom házában a Dramaturg Céh szervezésében a POSzT felolvasószínházi előadásaira kerül sor. A Jókai téren a MárkusZínház, a Bóbita Bábszínház, a Ládafia Bábszínház és még sokan mások bábelőadásokkal szórakoztatnak.

A fesztivál sokrétű zenei repertoárjából a HOPPart és a Szputnyik társulat színészeinek Kottavető koncertje, a Pesti Magyar Színház színészzenekarának (Harmadik Figyelmeztetés) fellépése, valamint az 1983-ban alakult pécsi Zengő együttes koncertje és táncháza érdemel különös figyelmet.

Zengő együttes

Zengő együttes

A találkozó megnyitóján idén először adják át a Kaszás Attila-díjat, annak a művésznek, aki az átadást megelőző évadban a kiemelkedő szakmai teljesítmény mellett a társulaton belül jelentős közösségépítő szerepet vállalt. Korábban Szarvas József (2008), Nemes Levente (2009), Mátray László (2010), Mucsi Zoltán (2011) és Bányai Kelemen Barna (2012) részesült az elismerésben. Az idei évben Kaszás Attila személyét és munkásságát bemutató kiállítást is rendeznek „Embernek lenni nem szerep” címmel.

Megemlékeznek a száz éve született Gobbi Hildára és Weöres Sándorra. A színésznő hosszú és sikerekben gazdag pályafutásáról az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervez kamarakiállítást, a költő színpadi műveinek színházi előadásait képekkel, színlapokkal, jelmezekkel, bábfigurákkal (Pécsi bolyongások Weöres Sándorral) idézik fel.

A „Múzeumok utcájában” a Lompos Uszkár Fröccs- és Olvasóliget várja a kultúrára szomjazókat, a Sétatéren a kicsik játszhatnak, a még kisebbek a Teátrumi Mocorgó Játszóházban. A Széchenyi teret a FIKSZ veszi birtokba és filmet, irodalmat, képzőművészetet, színjátékot kínál. Pécs belvárosában pedig a városhoz kötődő fontos írók, költők nevezetes helyeit végig járva tehetünk irodalmi emléksétákat („Pécsi Múzsa”).

Bodrogi Gyula

Bodrogi Gyula

A fesztivál díszvendége Bodrogi Gyula, a Nemzet színésze, Kossuth-díjas színművész lesz. Pályájáról kiállítást is láthat a pécsi közönség, de a Játszó-társak (a függöny mögött…) POSzT különkiadásában ő látja vendégül Udvaros Dorottyát.

Aki Pécsre látogat, annak érdemes elsétálnia a Dzsámitól a Bazilikáig is, hiszen itt található a híres pécsi Lakatfal, amelyet az elmúlt években hiába bővítettek és újítottak fel. A szerelmesek lakatjai új helyet követeltek maguknak, amelynek átadására a POSzT keretében kerül sor.

Újdonság, hogy az idei fesztiválnak hivatalos dala is lesz a gödöllői Talamba Ütőegyüttes jóvoltából. Az Elindultam című dalukat Oláh Gergő és Szirtes Edina Mókus közreműködésével újra feldolgozták. A világzene, a pop és az ütőhangszerek kombinációjából éppen olyan színes kavalkádot teremtenek, mint amilyen maga a POSzT is.

Nincs más dolgunk tehát, POSzToljunk együtt újra – irány Pécs!

Fotók: Simara László, POSzT2009, Orlai Produkció