Bill Bryson: Otthon. A magánélet rövid története

Posted on 2013. május 23. csütörtök Szerző:

0


Bryson_otthon-bor180A történelem nagy eseményei mellett észrevétlenül elsikkad az elmúlt századok átlag­embe­rei­nek élete, akik csendben tették a maguk dolgát – ettek, aludtak, dolgoztak, és meg­pró­báltak kicsit kényelmesebben élni.

Pedig valójában ők formálták meg világunkat, és felfedezéseik lépten-nyomon felbukkannak mai otthonainkban is. Éppen ezért Bill Bryson nekilátott, hogy saját házában szobáról szobára felderítse, hogyan jöttek létre életünk mindennapi kellékei.

Útközben elképesztő mennyiségű kutatást végzett minden, ma már természetesnek tűnő dolog történetéről az építészettől az elektromosságig, az ételek tartósításától a járványokig, a fűszer-kereskedelemtől az Eiffel-toronyig, az abroncsos szoknyáktól a vécékig, és az őket megalkotó ragyogó, kreatív és gyakran különc emberi elmékről. És felfedezte, hogy bár mindennapi életünket nem tartjuk különösebben érdekfeszítőnek, minden ház minden sarkában rengeteg történelem, érdekesség és izgalom – sőt néha még egy kis veszély is – rejtőzik.

A magánélet rövid története hétköznapi környezetünket veszi górcső alá. Bryson ugyanazzal az olthatatlan kíváncsisággal, remek humorral és mesteri történetszövéssel adja elő mondani­valóját, ami miatt előző műve, a Majdnem minden rövid története az elmúlt évtized egyik legtöbbet dicsért könyve lett.

Fordító: Erdeős Zsuzsanna

Bill Bryson: Otthon. A magánélet rövid története
Akadémiai Kiadó, 2012
520 oldal
ISBN 978 963 059 2550