Ingyen koncert, szabadtéren | A Pannon Filharmonikusok bemutatja a következő évad programját

Posted on 2013. május 24. péntek Szerző:

0


Immár hagyománynak számító szabadtéri koncerten ad ízelítőt 2013/2014-es évadának zenei programkínálatából a Pannon Filharmonikusok május 25-én este, a Kodály Központ mellett, rossz idő esetén pedig a hangversenyteremben.

Piknik egy évvel ezelőtt

Piknik egy évvel ezelőtt

A közvetlen hangulatú koncerten a zenei szemelvények elhangzása mellett Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere anekdotákat, zenetörténeti érdekességeket és zenekari kulissza­titkokat is megoszt a közönséggel.

A 2013/2014-es évadra a zenekar több mint negyven hangversennyel és – a megszokott programok mellett – számos látványos újítással, kiváló vendégművészek meghívásával készül. A népszerű művek és világsztárok kedvelői a Pannonicum sorozatban találnak kedvükre valót, melyben elhangzik többek között Orff mindig közönségsiker Carmina Buranája is.

Az új évadban több ősbemutató részese lehet a pécsi közönség, ezek közt az első lesz novemberben a zenekar állandó zeneszerzője, Gyöngyösi Levente által komponált versenymű. Ezt a budapesti bérletes sorozatban is bemutatják november 15-én.

Szabadtéri koncert 2013-ban

Szabadtéri koncert 2012-ben

A kortárs zenék kedvelőinek valódi zenei cse­megét ígér Krzysztof Penderecki Pécsett első alkalommal elhangzó hegedűversenye és a kolozsvári komponista, Terényi Ede Jazz-­hárfaversenye, mely szintén pó­di­um­ra kerül Budapesten, március 7-én.

Orbán György 4. szerenádja pécsi ős­be­mu­tató lesz, a Kolozsvári Szim­fo­ni­ku­sok pedig román Paul Constantinescunak a városban még nem játszott művét hozzák el. A kortárs jazz rajongói is számíthatnak meg­le­pe­tésekre, ők Oláh Kálmán és Borbély Mihály szerzeményeit élvezhetik márciusban.

A Pannon Filharmonikusok is megemlékezik Verdi születésének 200. évfordulójáról, ez alkalomból a Kodály Központban Mindenszentek előestéjén (október 31.) elhangzik a szerző legjelentősebb szimfonikus zenekari alkotása, a Requiem.

A programok szerkesztése során a Pannon Filharmonikusok figyelt arra, hogy kiegyen­súlyozott legyen a versenyművek kínálata. A különböző hangszereket olyan kiemelkedő vendég­művészek szólaltatják meg, mint Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Barcza Horváth József, az Amadinda Ütőegyüttes, Várdai István, Várjon Dénes és Jandó Jenő. Újdonságként első alkalommal szólal meg a Kodály Központban hárfa-, valamint tárogató- és cimbalomverseny.

A Pannon Filharmonikusok koncertjein kiemelkedő operaénekesek is szerepelnek a következő évadban, fellép többek közt Rost Andrea, Mester Viktória, Meláth Andrea, Váradi Marianna, Kertesi Ingrid, Váradi Zita, Kovács István, Horváth István és Cser Krisztián.

A karmesteri pulpituson Bogányi Tibor vezető karmester és Vass András állandó karmester mellett a zenekar vendégkarmesterei is a legjobbak közül kerülnek ki, a Pannon Filharmo­ni­ku­sokat vezényli majd a súlyos betegségéből felépült Kocsis Zoltán mellett Kobajasi Kenicsiro, Ligeti András, Christian Schumann, Howard Williams, Kovács László és Ola Rudner is.

Helyszín: Pécs, a Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.) mellett
2013. május 25., szombat 18.00