Aztán a szőkék kerülnek sorra… | Franck Pavloff: Barna hajnal

Posted on 2013. március 24. vasárnap Szerző:

1


Pavloff_BarnaHajnal-bor-180Írta: Kleyer Éva

Barna hajnal. Milyen költői! Vagyis… mégsem. Valami nem stimmel: mi az, hogy barna? A hajnal lehet rózsaszín, derengő, piruló, bársonyos, de soha nem barna. Lehet, hogy ez valami másnak a hajnala?

Egy közelebbről meg nem határozott térben és időben vagyunk, ahol két barát éli megszokott mindennapjait, találkozgatnak, beszélgetnek, néha kártyáznak. A világot, ahol a BARNÁK vették át az uralmat, békésen tudomásul veszik, életüket megpróbálják harmonikusan beilleszteni a lehetőségek és korlátok közé. A RENDBE.

Némi szívfájdalommal, de tudomásul veszik, hogy a NEM BARNA macskákat el kell altatni, a hatóság előzékenyen arzén tablettákat oszt a tulajdonosoknak. Pástétomba keverve gyorsan hat. Elfogadható az indoklás, miszerint a barna macskák alkalmazkodóbbak, kevesebb utódot hoznak világra, kevesebbet esznek.

De most a kutyákat is… A labrador pedig nem barna volt. De a túlzott érzékenység nem vezet sehova.

Az állatok elaltatásánál sokkal nagyobb megrázkódtatást okoz számukra, hogy kedvenc napilapjukat beszüntették, mert megkérdőjelezte, sőt kétségbe vonta az állatokkal kapcsolatos NEMZETI intézkedéseket, felbátorítva ezzel némelyeket az esetleges ellenállásra. Mostantól fogva csak az ÚJ BARNA lapból lehet még a lóversenyeredményeket is megtudni.

Az élet pedig megy tovább.

El kellett tűnniük azoknak a könyveknek a polcokról, ahol a kutya vagy a macska szó a BARNA szín megjelölése nélkül előfordul.

Az ember egyre óvatosabb, már a beszélgetések során is sűrűn beleszövi mondandójába a BARNA szót, minek a törvénnyel packázni?

„Kezdetben persze furcsán hangzott, hogy kérek egy barna felest, de végül is a nyelv azért van, hogy fejlődjön, és semmivel sem volt különösebb, hogy azt tettük hozzá, barna, mint azt hogy baszki, ami felénk majdnem minden mondat végén ott virít. Legalább jól láthattak minket, és nyugtunk volt.”

Az alkalmazkodás remek példája, hogy mindketten beszereznek immár egy barna állatot.

Aztán bekövetkezik az elképzelhetetlen: elviszik azokat, akiknek valaha is volt más színű állatuk. Vagy ismertek valakit, vagy a családjában volt valaki, akinek KORÁBBAN volt nem előírásszerű állata, komoly következményekkel számolhatott.

…és eljön az a hajnal, barna hajnal, amikor megszólal a csengő. Érted jöttek. Mert mondjuk szőke vagy…

Franck Pavloff

Franck Pavloff

Franck Pavloff rövid novellája a megjelenésekor, 1998-ban alig keltett különösebb feltűnést. Ám 2002-ben, amikor Le Pen, a francia szélsőjobb jelöltje bejutott az elnökválasztás második fordulójába, a France Inter rádió riporterének említése nyomán az év legolvasottabb francia könyvévé vált.

Hogy jutottunk ide? És hová vezethet mindez? – tették föl a kérdést a döbbent választók és a novella olvasóinak milliói.

Ez a vízió bepillantást nyújt egy lehetséges jövőbeli diktatúra gondolkodásmódjába, de sokkal rémisztőbb a realista kép, amit az állampolgár viselkedéséről fest: reakciójáról, megfelelési és alkalmazkodási igényéről.

Meddig terjed az egyén felelőssége, meddig tűri a hatalom esztelen intézkedéseit? Először elfogadjuk, meghunyászkodunk, betartjuk a törvényeket, nem akarunk ujjat húzni, aztán egyszer csak meg már nem lehet, mert túl késő. Tehetünk-e ellene?

Nincs olyan messze az a kor, amelyben embereket megkülönböztettek, megaláztak majd kiirtottak, csupán származásuk miatt. Egyrészt az a hihetetlen, hogy azok, akiket nem üldöztek, jobb esetben csak elfordították fejüket, a rosszabb verzió, hogy együtt is működtek az agresszorokkal. Nyilván nem gondoltak arra, hogy egyszer ők is sorra kerülhetnek.

Másrészt olyan nehéz elfogadni, hogy az áldozatok milyen sokáig gyanútlanul elfogadták helyzetüket, alkalmazkodtak, meghunyászkodtak. És: bíztak abban, hogy nem lesz rosszabb. De mindig csak rosszabb lett.

Franck Pavloff rövid, megrázó, tovább gondolkodásra indító novellájának fordítása a francia-magyar házaspár, Marie-Laure Piroth és Piróth Attila munkája. Köszönjük, hogy eljuttatták hozzánk is.

Sajnos az írás amilyen rövid, olyan aktuális. A legközelebbi kormányzati konzul­tációs levél boríték­jába pont beleférne ez a karcsú füzetecske.

Franck Pavloff: Barna hajnal
Jószöveg Műhely Kiadó, 2013

»Franck Pavloff: Barna hajnal – megvásárolható a könyvkiadónál«