A hurráoptimizmus meg az emberek | Kalauz Jutka szerepében: Egri Márta

Posted on 2013. március 5. kedd Szerző:

0


Kalauz Jutka – Egri Kati

Kalauz Jutka – Egri Kati

Egri Márta és zenekara nem szokványos programmal mutatkozik be az Orlai Produkció legújabb eseményével az Átrium Film-Színházban (húsz éve még: Május 1. mozi. Előtte szintén Átrium…). A Kalauz Jutka című produkcióban az ötvenes évek hangja és hangulata elevenedik meg a különleges atmoszférájú közegben. A címszereplő, Egri Márta beszél az előadásról.

A Kalauz Jutka esetében úgy tűnik, hogy a téma és a helyszín, az egészen különleges, art deco stílusú Átrium Film-Színház nagyon jól illenek egymáshoz. A helyből adódott a téma, vagy volt egy téma és ahhoz kerestek helyet?
Az utóbbi. Megvolt a témánk, amit elmondtam Orlai Tibornak, aki mögénk állt, segített és keresett helyszínt. Azt hiszem, tényleg nagyon jó teret sikerült hozzá találni. Az ötlet Böhm Györgytől származik, akivel régóta ismerjük egymást még a Vígszínházból. Az utóbbi 4-5 évben többször dolgoztunk együtt: a Karinthy Színházban az Eredeti helyszínt, a Művészetek Palotájában a Bernarda Alba házát csináltuk együtt.

Felekiné Gáspár Anni: Füttyös kalauz

Felekiné Gáspár Anni: Füttyös kalauz

Ritkán szokták előszedni az ötvenes évek zenei világát, annak valahogy még nincs reneszánsza.
 Majd lesz! Nagyon izgalmas zenei világa van ennek a korszaknak, a Kalauz Jutkához például Major Tamás írt dalszöveget. Annak idején Felekiné Gáspár Anni készített egy festményt, ez elevenedik meg a szórólapon is: egy füttyös kalauznő egy sárga villamos lépcsőjén. Ezek emblematikus művek, és ők emblematikus művészei ennek a kornak.

Mit takar az est műfajmegjelölése: „zenés pitypalatty”?
Bár nincs konkrétan megírt színdarab, és sok a zene, de én színésznő vagyok, nem énekesnő, és egy szerepet játszom az egész este folyamán. Heilig Gábor vezeti a négytagú zenekart, ami nagyon színvonalas produkciót ígér. Vele is régóta ismerjük egymást, egyszer már dolgoztunk is együtt. Biztos voltam benne, hogy ezt az estet is vele szeretném létrehozni. Vele és Gátos Ivánnal. A dalok közötti szövegek korabeli újságcikkekből származnak, az akkori Nők Lapjából és a Kincses Kalendáriumból. Teljesen autentikus anyagok. Valamihez persze Gyuri (Böhm) hozzáírt, illetve kiegészítette őket, de az ezekben megjelent versek, olvasói levelek adják a szöveg gerincét.

Mitől különleges ez az ’50-es évek?
Az ötvenes évek „hurráoptimizmusát” szeretnénk megmutatni. Mindenki boldog és vidám volt –mert annak kellett lennie. Közben mindent úgy kellett csinálni, ahogy megszabták, nem lehetett letérni a kijelölt útról. Készült az új ötéves terv és hajrá! Sok millió ember leste Sztálin és Rákosi elvtárs minden szavát. Persze ez a múlt.„A film kitalált történet alapján készült, a valósággal történő egyezés csupán a véletlen műve.”

Egri Márta (Kalauz Jutka)

Egri Márta mint Kalauz Jutka

Vannak emlékei erről a korszakról?
Nem igazán. Én akkor születtem. A forradalomról emlékfoszlányaim vannak. Lent voltunk a pincében, egész nap játszottunk, de ez csak nekünk, gyerekeknek volt olyan izgalmas. Ez a hurráoptimizmus nagyon érdekes egyébként: a szövegek és a dalok viccesnek tűnhetnek, de átgondolva már nem is annyira azok. „Boldogulás útját egyre többen járják, / Bölcs Rákosi Mátyást követik és pártját, / a jövő még szebb lesz, / ez volt csak a kezdet”. De senki ne gondoljon valami mély drámára, mert megmondom előre, hogy itt nem lesz semmiféle szenvedéstörténet! Móka lesz meg kacagás.

Az ötvenes évekről az embernek azért mégis eszébe jut a Rákosi-korszak.
 A Széchényi Könyvtárban elolvastam korabeli újságokat, és közben rájöttem, hogy engem nem ez érdekel. Azt tudjuk, azt tanultuk történelemórán. Engem az érdekel, hogyan éltek az emberek. A hétköznapok. Ekkor jutott eszembe a Nők Lapja és a Kincses Kalendárium.

Énekelte már ezeket a dalokat?
Nem, most fogom először. Nemlaha György zenei szerkesztő adott rengeteg kottát, azokból válogattuk ki végül az elhangozó dalokat. Összesen huszonkilenc dalt hallhatnak – de ne aggódjanak a kedves nézők, ez az időutazás csak 90 perces.

Forrás: Orlai Produkciós Iroda
Fotó: Csáfordi László

Kalauz Jutka – »zenés „pitypalatty«
Szerkesztette és rendezte: Böhm György
Szereplők: Kalauz Jutka (és mindenki más) – Egri Márta
és a zenekar. Zenei vezetők: Gátos István, Heilig Gábor
Zenei szerkesztő: Nemlaha György

Bemutató:
Átrium Film-Színház (1027 Budapest Margit körút 55.)
2013. március 5., kedd, 20.00

Előzetes: Kalauz Jutka dalra fakad

Azt álmodtam ma éjjel; Zúgnak a traktorok; Egy boldog nyár Budapesten; Gyere, ülj kedves, mellém; Egy Duna-parti csónakházban; Munka után, estefelé; Troli-trolibusz és így tovább az 1950-es évek legnagyobb slágerei. És aki ezeket előadj: Kalauz Jutka. Imádja a munkáját, a kartársait, az életet, itt és most!

Reggel van, Jutka felkel. Elkezdődik egy átlagos nap. Hősnőnk rengeteg új dolgot tud meg a világról ezen a napon is. Megtudja, ki rejtegetett cukrot, hogyan vásároljon cipőt, mit hallgasson aznap a rádióban, lehet-e mandarint termeszteni Magyarországon, hol van Tóth Anikó három galambja – és hogy miért és hová tűnik el hirtelen néhány ismerőse…

Jutka nem szomorú, ő mindent megért, olyannak fogadja el az életet amilyen. Most ez van, ő továbbra is jókedvű, életvidám. És nem adja fel, nem éli meg tragédiaként a világot, hanem énekel.