Kalauz Jutka dalra fakad | Bemutató az Átrium Film-Színházban

Posted on 2013. február 5. kedd Szerző:

1


felekineG.A.futtyos-kalauz250px

Felekiné Gáspár Anni: Füttyös kalauz

Xénia

A nemrég megnyílt Átrium Film-Színházba egy előadás erejéig beköltöznek az ötvenes évek, Egri Márta és zenekara segítségével.

Az eredetileg Átrium, a szocialista rendszerben azonban Május 1. néven üzemelő mozi novemberben nyitotta meg újra kapuit Átrium Film-Színház néven, ahol az Orlai Produkció Csókol anyád! előadását is láthatta már a közönség. Az új bemutató zenei utazás lesz az ötvenes évek világába, olyan, sokáig örökzöld slágerekkel, mint a Csak tudnám, hogy miért oly morcos, a Troli-trolibusz, az Egy boldog nyár Budapesten, az Egy Duna-parti csónak­házban (ez utóbbi kettő az Állami Áruház című filmből), a Gyere, ülj kedves mellém, vagy a Kalauz Jutka.

A program címe magyarázatot igényel a mai néző számára. A kor ikonikus – akkor sokat dicsért és azóta sokat pocskondiázott – képe volt Felekiné Gáspár Anni festménye, a szocreál Füttyös kalauz, a vidám kis kalauzlány, aki talán éppen az akkori Moszkva téren indítja füttyszóval a Hűvösvölgybe induló villamost. A nők munkába állását nép­sze­rűsítette, megrendelésre, talán akaratlanul is. És persze dal is született a jegyeket árusító (bizony!), lyukasztóval érvényesítő lányokról: ez volt a Kalauz Jutka.

Kalauz Jutka – Egri Kati

Kalauz Jutka – Egri Márta

Az előadást a zenés előadások mestere, Böhm György állítja színpadra, aki szerint az előadás műfaja valahol a színház és a koncert között fogalmazható meg. A rendező szerint a pontos műfajmegjelölés így szól: „másfél óráig nagyon jól fogja magát érezni a közönség az Átriumban”. Az előadás születéséről szólva elmondta: „A dalok kiválasztásában Nemlaha György segített, pontosabban ő válogatott, és mi az ő ajánlatából választottunk. A leglényegesebb az volt, hogy a zenék jó minőséget képviseljenek.”

A dalok Egri Márta és a Heilig Gábor vezette zenekar előadá­sában szólalnak meg.

A Jászai-díjas Egri Márta már több, a Belvárosi Szín­házban játszott előadásban is szerepelt – Sírpiknik, Kramer kontra Kramer –, ezúttal azonban nem prózai, hanem zenei talentumát mutatja meg.

Szóval „most másfél órára ismét Május 1. mozivá válik az Átrium – ígéri a rendező, és újra jöhetnek a nézők a »májusegybe«, a Kalauz Jutkára…”

Az Orlai Produkció Kalauz Jutka című előadása március 5-től lesz műsoron Buda új kulturális intézményében.

Bemutató: 2013. március 5. – 20.00
Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút [akkor: Mártírok útja] 55.)