Káin és a 12 hattyú | Mesék testvérekről testvéreknek

Posted on 2013. január 22. kedd Szerző:

0


Boldizsár_Mesék-testvérek-borÍrta: M. Dalnoki Fanni

Egyszer egy nagyon okos nő – az anyukám – azt mondta, hogy az egyetlen dolog, amit egy szülő ténylegesen megadhat a gyerekének az életben, az egy testvér. Ő mindig ott lesz, akkor is, amikor a szülőnek talán már nincsen módja rá. Nem adhatsz nagyobb segítséget az életben a gyerekednek, mint egy testvért. Amikor ezt mondta, elhittem neki, mert van egy bátyám, és egész életemben tapasztaltam az anyukám mondásának igazságát. Jó, ha az embernek van egy nagy és erős bátyja, vagy egy kedves kishúga, vagy egy bosszantó öccse – ki tudja, mire lesz még jó az életben. A testvér sokszor alkalmas játszótársnak, nagyszerű válla van adott esetben, amin az ember kisírhatja magát vagy bemenekülhet a szobájába, ha megijed a szülei veszekedésétől. A testvér szent dolog, mert valahol – bizonyos értelemben – egy veled.

A Magvető Mesék sorozatának legújabb kötete, a Testvérekről testvéreknek pontosan erről szól. Az emberiség hagyományos népmese- és legendaanyagát végigkísérik a testvértörténetek, és hol kisebb, hol nagyobb mértékben mindegyikben fellelhető a fenti bölcsesség. A gyűjtemény Káin és Ábel történetével kezdi. Káin az emberiség első megátkozottja, bélyegét azért kénytelen viselni, mert haragjában és féltékenységében megölte az öccsét. Káin sosem nyert és soha nem is nyerhet bocsánatot. József testvérei részesülhettek fivérük irgalmából és nyugalmat találhattak, de csak mert az Isten Józsefre bízta a döntést.

A könyvben természetesen találkozni már ismert magyar népmesékkel, a kezdeti mitikus históriákon túl, de olvashatunk történeteket a legkülönfélébb népek, népcsoportok testvérmondáiból. Megjelenik a „legkisebb fiú/legkisebb leány” hagyományos motívuma, de találkozunk sárkánnyal, elátkozott testvérekkel, és még a Hold és a Csillagok anyjával is. A könyv kategóriák szerint csoportosítja a meséket. Ezek megkülönböztetnek egymás ellen acsarkodó, egymást segítő testvéreket, közösen vállalt kalandokat, báty, húg és öcs történeteket, megkönnyítve ezzel a csoportosítással a szülő számára a szelektálást, amennyiben mesét kell olvasni a gyereknek.

Könyvként is olvashatjuk ezt a kötetet, elkezdve az elején, egészen a végéig, hiszen a történetek semennyire nem kapcsolódnak egymáshoz, hiszen gyűjteményről van szó. De nem szabad elfelejteni, hogy mesét nem úgy kell olvasni, ahogyan regényt vagy más történetet. A mese panelekből áll, archetípusokból, sosem a történet vagy a szereplők a lényegesek, hanem a tanulság. Egy mesétől nem szabad elvárni, hogy izgalmakat nyújtson, azt viszont igen, hogy a vége csattanjon, megnyugvást adjon, vagy üssön, mint a buszkerék (ahogyan egy kedves barátom szokta volt mondani). A Boldizsár Ildikó által összegyűjtött és válogatott anyag megfelel a fenti várakozásnak.

Fel kell rá készülnünk, hogy nem minden esetben kapunk happy endet. A tanulság levonását távolról sem mindig a boldog vég segíti elő. A mese nem ettől lesz mese, bármit sugalljon is a Disney-világ, és a boldog vég nem mindig szolgál megfelelő lezárásként. Mesék nem csak gyerekeknek készülnek – gondoljunk csak Andersenre vagy Lord Byronra. Ezzel együtt nem hiszem, hogy a gyerekeket feltétlenül és minden esetben meg kell kímélni mindentől, ami szomorú. Mert egy jó mese, ha tragikus is a vége, segíthet megérteni a dolgokat, felkészülni arra, amivel még nem találkoztunk – és feldolgozni olyasmit, amivel talán már igen. A mesék arra valók, hogy kapaszkodók legyenek, tanulságaik olyanok, mint a közhelyek, csak sokkal érdekesebb formában. Nem kell, hogy mindig tanítsanak valamit, de kell, hogy szerethessük őket valamely értékük miatt.

Boldizsár Ildikó

Boldizsár Ildikó

Egy jó mese mindig jelent valamit. Lehet, hogy ez a jelentés csak felnőtt korban tűnik fel, talán csak akkor, amikor már mi mondjuk el a történetet a mi gyerekeinknek, de akkor is ott van. Nem véletlenül fogja meg az embert a mese – gyerekként.

A Magvető új kötete arról szól, hogy a testvér az egyik legnagyobb érték, amit valaki kaphat. Vigyáznia kell rá, szeretnie kell. Akkor is, ha nehéz, akkor is, ha idegesítő. Meg kell próbálnia élni vele, mert őt kapta a szüleitől arra, hogy átsegítse az életen.

Mesék testvérekről testvéreknek (Válogatta: Boldizsár Ildikó)
Magvető Kiadó, 2012

»Mesék testvérekről testvéreknek – megvásárolható a polc.hu webáruházban.«