Philip Zimbardo: A Lucifer-hatás

Posted on 2013. január 17. csütörtök Szerző:

0


Zimbardo_Lucifer-borPhilip Zimbardo, a világhírű szociálpszichológus nevét a stanfordi börtönkísérlet tette ismertté, s ez a kísérlet késztette őt arra, hogy feltegye azt a kérdést, amelyik tudományos pályája során mindvégig foglalkoztatta: Vajon mitől válnak teljesen normális, hétköznapi emberek egyszerre végtelenül kegyetlenné? Hogyan fordulhat elő, hogy bizonyos körülmények között ezek a teljesen normális, hétköznapi emberek megkínozzák, akár meg is ölik a nekik mit sem ártó, teljesen normális, hétköznapi embertársaikat?

Ugye most arra gondolnak, ez képtelenség, én a légynek sem tudnék ártani, nincs az a helyzet, amelyben… Vagy mégis lehetséges lenne?

Zimbardo professzor a történelemből és saját, úttörő kutatásaiból vett példák hosszú során keresztül bizonyítja be, hogy a helyzeti erőviszonyok és a csoportdinamika hatására miként változhatnak tisztességes, feddhetetlen nők és férfiak szörnyeteggé. A Lucifer-hatás végképp megváltoztatja, mit gondolunk, miért viselkedünk úgy, ahogy viselkedünk – és miképp képes az ember a gonoszra.

A Lucifer-hatás tökéletesen megváltoztatja, mit gondolunk arról, hogy miért viselkedünk úgy, ahogy viselkedünk, és miért is képes az ember a gonoszra. Felkavaró könyv, de soha nagyobb szükségünk nem volt rá.

Fordító: Varga Katalin

Philip Zimbardo: A Lucifer-hatás – Hogyan és miért válnak jó emberek gonosszá?
Ab Ovo Kiadó, 2012
540 oldal
ISBN 978 963 937 8902