Sütni tényleg bárki tud | Varga Gábor: Desszert szerelem

Posted on 2012. december 22. szombat Szerző:

0


VargaG_Desszert szerelem-borÍrta: Molnár Kata Orsolya

A sütésre-főzésre mindig úgy gondoltam, arra egy kicsit születni is kell. Aztán kezembe kerül Varga Gábor Gourmandia című könyve, és rájöttem, egy jó útmutatóval még a legrémisztőbb kelt tészta sem ördöngösség. A szerző második könyvével, a Desszert szerelemmel a jól kitaposott ösvényen jár: klasszikus és modern süteményrecepteket ad – elronthatatlanul.

Ez a legfontosabb ismérve a könyvnek – egyszerűen nem lehet vele melléfogni. Ha az ember betartja a szerző utasításait, a végeredménnyel bárkit levehet a lábáról. A sütemények készítését fázisról fázisra megörökítő fotók segítségével a teljesen kezdők is bátran vághatnak bele a munkába – annál is inkább, mert az új kötet kifejezetten egyszerű recepteket is tartalmaz. Az első fejezetet a gyorsan, könnyedén elkészíthető desszerteknek szenteli a cukrász – itt az amerikai palacsintához vagy a linzerkarikához hasonló klasszikusok és a zöld teás madeleine típusú fricskák is helyet kaptak.

A kötet hat téma köré szerveződik. A gyors győzelmek után kapnak egy-egy fejezetet a partira szánt édes apróságok, az újragondolt klasszikusok, a csokoládés édességek, az alkoholos desszertek és a különféle tészták. A szép nagy képek rögtön kedvet csinálnak, az ember nem is tudja, melyik recepttel kezdje a sütést. Olyan, sokak számára rettenettel figyelt dolgok tűnnek a lapokon pofonegyszerűnek, mint az égetett tészta, a macaron, az amaretto, a Sacher-torta, a csokoládészuflé vagy a knédli.

Varga Gábor

Varga Gábor

A könyv alapvetően hasonlít az előző kiadványhoz – recept, nagy kép, fázisfotók –, a kiadóváltással azonban a finomság elveszett. A limezöld borító, a nagy idézőjelek, az egyetlen soron belül is váltakozó betűméret újfajta célcsoportot feltételez. Sokkal fiatalosabb, sokkal lendületesebb a kötet – lényegesen kevésbé elegáns és kifinomult, mint az elődje. A tartalom minősége azonban változatlan: a Desszert szerelem minden oldaláról lerí, hogy Varga Gábor rajong a szakmájáért, továbbá sütni szeret, és mindent megtesz, hogy mi is megszeressünk.

Sikerélményünk zálogául pedig precíz és izgalmas recepteket ad egy olyan kötetben, mely a sütés újabb bibliája lehet.

Varga Gábor: Desszert szerelem – Sütni bárki tud
Kossuth Kiadó, 2012

»Varga Gábor: Desszert szerelem – megvásárolható a polc.hu webáruházban.«