Jobb félni, mint megijedni | Dr. David B. Agus: A betegségek kora lejárt

Posted on 2012. november 22. csütörtök Szerző:

0


Írta: Zemen Annamária

Sokat sejtető a könyv címe, széleskörű érdeklődésre tarthat számot. Azonban mindenkit előre figyelmeztetek: szó sem lesz mágikus gömbökről, sem a csillagok állásáról, misztikumról, energiamezőkről. A könyv tudományos kutatások eredményeivel ismertet meg minket, és ezeken keresztül próbál gyakorlati módszereket becsempészni mindannyiunk mindennapi életébe annak érdekében, hogy meg tudjuk őrizni egészségünket.

A szerző, dr. David B. Agus elismert amerikai onkológus professzor. Bizalommal tekint a jövő orvostudományára, és ezt a pozitív gondolkodást próbálja átadni. A pozitív gondolkodás azonban még kevés, arra is szükség van, hogy önmagunkat ismerjük. A könyv bátor kiáltvány, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy mi magunk legyünk egészségünk védelmezői, őrzői. Új szemléletet próbál megértetni velünk, laikusokkal. A kiindulási pont a fizikai Nobel-díjas (1969) Murray Gell-Mann kvarkmodelljének adaptálása az orvostudományra. Agus professzor javaslata, hogy az összegyűjtött ismeretek alapján állítsanak fel olyan modellt, amely lehetővé tenné a betegség és az egészség megértését. A szervezet összetett rendszer; és amikor hatást gyakorlunk egy csomópontra, akkor ez hat a sorban utána következő folyamatra is – ezt az alapgondolatot sohasem veszíti szem elől. Nincsen tehát csodatevő orvosság, mert mindenért meg kell fizetni egyszer. Csupán egyetlen megoldás marad, amivel meghosszabbíthatjuk életünket és megőrizhetjük egészségünket: a megelőzés.

Maga a szerző egy mondatban összefoglalja könyve egészét: az ember „ismerje meg önmagát.” Nézete szerint nincsenek univerzális megoldások, hiszen minden egyén más és más, ezért személyre szabott megoldások szükségesek. A jó önismerethez számtalan tanácsot ad; ezek között vannak valóban megvalósítható, hasznos, gyakorlati tanácsok, de ne tagadjuk, a könyvben találkozhatunk túlságosan amerikai, a mai magyar – de talán mondhatnám: európai – átlagember számára is futurisztikus útmutatásokkal is.

Mindenki által ismert lehet az alvás fontossága, az egészséges táplálkozás fogalma, a mozgás szükségessége, a testsúly jelentősége. Ugyanakkor talán sokan meghökkennének, ha egészségünk megőrzése érdekében megfogadnánk Agus dr. tanácsát, és az orvosi rendelőbe magunkkal vinnénk egyik családtagunkat annak érdekében, hogy segítsen az elhangzottak megjegyzésében, vagy éppen okostelefonunkra rögzítenénk a beszélgetést. Vagy egészségügyi vizsgálataink eredményeit pendrive-on rendeznénk digitális fájlokba, vagy online tárhelyen feltöltenénk okostelefonunkra, hogy szükség esetén azonnal elő tudjuk venni és orvosunknak megmutatni. Bár ki tudja – a holnapra készülünk…

Dr. David B. Agus

Végeztessünk magunkon genetikai tesztet – javasolja dr. Agus. Ebből megtudhatjuk, hogy van-e valamilyen hajlamunk bizonyos betegségekre, és ha a kockázat az átlagosnál nagyobbnak bizonyul, akkor lehetőség van a prevencióra is. A genetikára azonban nem úgy tekint, mint sorsunkat meghatározó tényezőre. Azt hangsúlyozza, hogy sorsunk kovácsai mi magunk vagyunk, legalábbis az egészség területén. Tőlünk függ, hogy meg tudjuk-e őrizni egészségünket. „A genetikát nem változtathatjuk meg, de a környezetet módosíthatjuk úgy, hogy az a genetikára is hatással legyen” – mondja ki a doktor egyik egészségszabályában. Határozott meggyőződése, hogy közérzetünk, egészségünk meghatározó mértékben függ saját magunktól.

A könyv részben tudományosan gondolkodó, szakmai tapasztalatokra és kutatásokra alapuló, érveket és ellenérveket felsorakoztató, ezeket egymásnak ütköztető, szinte orvosi disszertációnak is beillő írás, másrészről praktikus használati utasítások gyűjteménye a mindennapi ember számára. Új perspektívákat vázol fel, és gondolkodásmódunkat próbálja átformálni. Tudományos magyarázatokkal alátámasztva próbál eloszlatni olyan tévhiteket, mint például a multivitaminok és a táplálékkiegészítők szedésének egészségmegőrző hatásai. Magyaráz, érvel, alátámaszt. Önsegítő könyv, de nem titkolja: gyors megoldások nincsenek.

Struktúrája –három fő része, fejezetei, alfejezetei világosak és áttekinthetők. Az egyes fejezetek végén egészségszabályok olvashatók, és ezek betartása jelentős mértékben csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Példák, kutatási eredmények, jó tanácsok egészítik ki a fő szöveget. Ezeknek a kiemelt szövegrészeknek az elolvasásával azok is hasznos ismeretek birtokába juthatnak, akik éppen csak belelapoznak a könyvbe.

Gondoltunk-e már arra, hogy célszerű mindennap legalább 15 percre gyorsabb tempóra kényszeríteni a szívünket; hogy a testsúly és az alvás közben bekövetkező átmeneti légzéskimaradás (apnoe) szorosan összefügg? Tudtuk-e, hogy a szervezet azért termel szabad gyököket, hogy megtámadja az ártalmas sejteket, és ha antioxidánsok segítségével semlegesítjük ezt a mechanizmust, akkor szervezetünk önvédelmi képességét gyengítjük? Talán éppen az ellenkezőjét gondoltuk, mert a mindenkit bombázó reklámok ezt sulykolják belénk.

Agus leírja, hogy a szabad gyökök és az oxidáció a szervezet természetes folyamatai, amelyek védik a testet a rák kialakulásától. Ha folyamatosan és nagy mennyiségben antioxidáns vitaminokat szedünk, ez egyet jelent azzal, hogy leállítjuk szervezetünk természetes önellenőrző képességét.

Az azonban bizonyos – Agus szerint –, hogy az aszpirinnek pozitív hatása van a rák ellen. A bébiaszpirin szedése 50 éves kor felett (100 mg/nap, részletek a könyvben vagy orvosunknál) 10–60%-kal csökkenti a kockázatot. Az aszpirin a gyulladáscsökkentő hatása révén véd meg a súlyos betegségektől. A szervezetben levő gyulladás rendkívül nagy kockázati tényező. Egy alig két hétig tartó gyulladás is elegendő ahhoz, hogy növelje a rendkívül súlyos betegségek kialakulásának kockázatát. Ugyanígy érvel Agus a koleszterincsökkentők (sztatinok) szedése mellett is. Hasonló megfontolásból híve az influenza elleni oltásnak. Nem hallgatja el azonban azt sem, hogy minden gyógyszer szedésének van kockázata, és tisztában kell lennünk a mellékhatásokkal.

Agus dr. néhány alapvető, mégis nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmünket: többek között a mozgásra. Lerágott csont, de ha megvizsgáljuk életvitelünket, rá döbbenünk, hogy túl keveset mozgunk. Nem elég heti 1-2 órát futni vagy úszni: rendszeresen kell(ene) mozognunk. „Akik úgy vélik, hogy nincs idejük a testmozgásra, azok előbb-utóbb kénytelenek lesznek időt találni a betegségekre” – idézi a szerző Edward Stanley [Derby grófja (1826–1893), brit államférfi] szavait. Ma már tudományosan elismert, hogy a fizikai megterhelés jót tesz az egészségnek. Kedvező módon változtatja meg szervezetünk anyagcseréjét, ugyanakkor a hosszas üldögélés ellentétes irányú, azaz kedvezőtlen változásokat hoz az anyagcserében. A számítógép vagy televízió előtt való, napi több mint négy órán át tartó üldögélés kétszeresére növeli a szívbetegség kockázatát. Az üzenet egyértelmű: mozognunk kell ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket. A tevékenység jellege nem számít, fő a gyakoriság, és hogy változó időközönként végezzük.

Említettem már, hogy csodagyógyszerek nincsenek. Vagy mégis? Igen, az állandóság. Szervezetünk nem szereti a meglepetéseket, ezért fontos lenne, hogy mindig ugyanabban az időpontban étkezzünk, hogy mindig ugyanabban az időben menjünk lefeküdni, és mindig ugyannyi időt aludjunk. „A szervezet mindig úgy módosítja önmagát, hogy elérje a vágyott állandóságot – hogy megmaradjon a biztonságos zónában, ahol nem éri baj.” Számos jó tanácsot kapunk arra, hogyan tudjuk elérni a pihentető éjszakai alvást.

Döbbenetes, hogy milyen hatással van a technikai eszközök tartós használata a kisgyermekeinkre és ránk, felnőttekre is, és milyen ártalmakat rejt magában a figyelemmegosztás. „Soros teremtmények vagyunk – írja –, nem pedig párhuzamosak. Egyszerre csak egy dolgot csináljunk.”

A könyv záróakkordja a „tétlenség művészetének” elmélete. Nem lustálkodásra ösztönöz, hanem arra, hogy a külső megoldások (például gyógyszerek) helyett hagyatkozzunk szervezetünk öngyógyító mechanizmusaira is.

Ha megértjük, elismerjük és követjük a könyvben ismertetett elveket, akkor élhetünk a megelőzés világában – hirdeti dr. Agus –, vagyis le tudnánk zárni a betegségek korát. A lehetőség tehát ott áll mindenki előtt. A könyv segít, hogy megtegyük az első lépést ezen az úton.

Fordította: Sóskuthy György és Bihari György

Dr. David B. Agus: A betegségek kora lejárt
Athenaeum Kiadó, 2012

»Dr. David B. Agus: A betegségek kora lejárt  – megvásárolható a polc.hu webáruházban«