Ö. I.-pótkötet | Örkény kert a Madách téren

Posted on 2012. augusztus 23. csütörtök Szerző:

0


Egy e hét végi fesztivál jellegű eseményről is tájékoztatást adott Mácsai Pál igazgató a szokásos információkon túl az Örkény Színház évadnyitó sajtótájékoztatóján. (A műsortervről később számolunk be.)

Az elmúlt évben rendezte meg a kerületi önkormányzat és a színház közös munkával az Örkény-kert nevű eseménysorozatot, melynek sikerére alapozva 2012-ben ismét sor kerül rá augusztus utolsó szombatján a Madách tér öblében, az ott felállított színpadokon és a játszó térré (szándékos a megjelölés!) alakított parkolóban, ahol a repedezett aszfaltszőnyeg helyén pázsittal díszített teret hoznak létre. A műsorok gerincét természetesen a színház művészeinek munkája adja – de ne számítsunk színházi előadások utcára települt változataira.

Ez volt az Örkény kert 2011-ben

A nagyszínpadon délelőtt a félórás műsorblokkok a kisebbeknek szólnak. Tíztől a Búgócsiga Zenedében a hangszerekkel ismerkedhetnek a kicsik és a szülők, majd magyar népzenét tálal nekik a Kolompos együttes.

Kolompos együttes

A kisszínpadon 11-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős bábszínész osztályának előadása lesz látható, utána megint egy kicsit a felnőtteknek: fél egytől színházi témájú Ki nyer ma?

Fél kettőtől az ebéd után érkezők klasszikus slágereket, ismert filmbetét dalokat hallhatnak a Harmonia Garden Band koncertjén. Sajátos ízű küvét, azaz házasítást kínálnak, de nem borokból keverve, hanem például a francia cigány szvinget ötvözik a tradicionális magyar zenei ízvilággal, hangzással.

Csuja Imre a szcenírozott Jónással

Utána egy adag komoly következik: Babits Jónás könyvét adja elő félig-meddig dramatizálva Csuja Imre. (14.30 – kisszínpad)

Mácsai Pál többször is színre lép. A Kaláka együttes Villon-lemezéből és persze a költő életművéből áll össze Huzella Péterrel közösen készített Villon műsoruk (15.00 – nagyszínpad).

A színház és a zene sosem idegenkedtek egymástól: az Örkény-es (és Ibusáros) Bíró Kriszta (ének), a HoppArt-os Murányi Márta (ének, akkordeon), továbbá Rick Zsófi (újságíró, hegedűs), Nádor Lici (billentyűs), Sváb Ági (bőgő) teszi ki a főváros eleddig egyetlen női tangózenekarát (16.30 – kisszínpad).

Hanem, a női tangózenekar

Páratlan csemege lesz a 17 órakor kezdődő Kodály-koncert, az Örkény kert vendégeként Rost Andrea és Kocsis Zoltán lép fel a nagyszínpadon!

Ettől kezdve csupa derűsből és fanyarból kevert program következik: az Anemona koncertjén – az erzsébetvárosi környezethez illeszkedve spanyol, orosz, jiddis, török, arab és magyar nyelvű dalok hangzanak fel – az együttes énekese a királynőt és Solvejget egyaránt alakító Szandtner Anna (17.30 – kisszínpad).

Az idei Örkény-év alkalmából természetesen a híres egypercesekből hallhatunk válogatást (18.00 – nagyszínpad), aztán megint zenék: a HoppArt klub koncertjén az elmúlt évtizedek slágereiből és a futó darabok zenei anyagából mutat be egy nagyobb csokrot (19.00 – kisszínpad).

Az est betetőzése a színész zenekar 20.30-as Örkény esztrádja: Kerekes Viktória, Bíró Kriszta és Murányi Márta lesz a szvinges ének-trió, a „big band” egyik gitárosaként az igazgató penget, jönnek vendég fúvósok, a színház egyik (eddig) láthatatlan munkatársa adja a kontrabasszust („…és a Hallgatag Drugics a pálinkát” – súgja ide valaki a már bezárt Rejtő-kiállításról).

Két program között – meg úgy általában – a 130 éves Erzsébetváros történelmi játszóházzal elevenedik meg, lesz Tintaló Báb-cirkusz, és a kicsik Örkény meseleveleit hallhatják szinte egész nap, amíg a szülők valami felnőtteset néznek-hallgatnak.

Helyszín: Budapest, VII. Madách tér – 2012. augusztus 25. 10.00–22.00

A részletes program megtalálható az esemény, illetve a színház honlapján.