A doktor úr kijózanodott, kezdődik a rendelés | O. Osbourne: Bízz bennem, a nevem: Dr. Ozzy

Posted on 2012. augusztus 24. péntek Szerző:

0


H. D.

A Black Sabbath tagjaként és Grammy-díjas szólistaként összesen több mint százmillió lemezt eladó énekes immár második kötetével jelentkezik, miután első, önéletrajzi írása – amely Magyarországon 2010-ben jelent meg Én, Ozzy címmel – világszerte bestseller lett.

Az új kötet megjelentetésének ötletét az adta, hogy Ozzy állandó munkatársként évek óta tanácsokat oszt a londoni Sunday Times Magazine Egészség és emberi kapcsolatok rovatában. Elsőre meredek ötletnek tűnhet egy alkoholista drogfüggő, egy igazi politoxikomán személy véleményét kérni egészséges életmóddal, normális emberi kapcsolatokkal, szociális készségekkel kapcsolatos kérdésekről. Az angol lap azonban nem tévedett. A rovat olyan sikeres lett, hogy az amerikai Rolling Stone magazin is átvette az ötletet, vagyis dr. Ozzy bölcseleteit már a tengerentúlon is kamatoztathatják olvasói. Mostantól pedig a magyar olvasók is, hiszen a könyv az említett kérdések és az azokra adott válaszok gyűjteményét tartalmazza.

Nem is akkora marhaság Ozzytól tanácsot kérni problémáinkra, hiszen van-e tapasztaltabb személy annál, aki negyven éven keresztül folyamatosan ivott, kábítószereket fogyasztott, és a modern orvostudomány által ismert összes gyógyszert kipróbálta már, és mindezt túl is élte? Nagy valószínűséggel nincs. Az Ozzy életére rálátók között egy idő után éppen ezért egyre gyakrabban merült fel a kérdés: hogyan lehetséges, hogy egyáltalán életben van még? A szerző erről így ír a bevezetőben:

„Mindent összevetve én egy orvosi csoda vagyok. Valószínűleg vannak olyan kísérleti patkányok az amerikai katonai laborokban, amelyek kevesebb vegyszert láttak, mint én. Bámulatos, hogy e közül a sok szar közül egy sem nyírt ki. Másfelől lehet, hogy ez nem is annyira meglepő, ha azt vesszük, hogy mi mindent éltem túl: elgázolt egy repülőgép (letarolta a turnébuszt, amelynek a hátuljában Sharonnal aludtunk), tévesen HIV-pozitív teszteredményt kaptam (az immunrendszeremet a pia és a kokain ütötte ki, nem a vírus), aztán fennállt a veszélye, hogy veszettséggel fertőződtem meg (miután megettem egy denevért). De azt is mondták, hogy Parkinson-kórban szenvedek (valójában csak egy ritka, genetikai eredetű remegésről volt szó). Még a vigyorgóba is beraktak egy időre, és kétszer meg is haltam! Ez az alatt történt (így mesélték nekem), miközben klinikai altatásban tartottak amiatt, hogy kitörtem a nyakamat, amikor felborultam a négykerekű motorommal.

Az a tény, hogy még életben vagyok, nem az egyedüli oka annak, hogy beadtam a derekamat, és dr. Ozzyvá váltam. Életem során szó szerint orvosok és pszichiáterek százaival kerültem kapcsolatba – és költöttem el rájuk egymillió fontnál is jóval többet –, ezért belátom, sokkal többet tudok arról, hogy mit jelent orvosnak lenni, mint sok orvos. És ennek nemcsak az az elmebeteg életvitel az oka, amit korábban folytattam, hanem az, hogy borzalmas hipochonder is vagyok. A tévén keresztül is képes vagyok elkapni bármilyen betegséget. Betegnek lenni számomra olyasmi, mint egy hobbi.”

Ozzy Osbourne

De Ozzy nemcsak tapasztalatokra tett szert „hobbiján” keresztül, hanem meglepő módon érett és józan gondolkodásra is, ami jól megfigyelhető a gyakran teljesen elképesztő kérdésekre adott válaszaiban:

Kedves dr. Ozzy, Szerintem eltört a karom, de mivel nincs társadalombiztosításom, nem szeretnék több ezer dolláros számlát kapni a balesetiből. Van valamilyen tuti biztos (és fájdalommentes) módja annak, hogy saját magam begipszeljem? Stephen (Florida)

Oké, Stephen, a következőt kell tenned: ballagj el a helyi szupermarketbe, és vegyél három papírpoharat, egy csomag ragtapaszt, egy tollat, négy kötőtűt és egy tekercs spárgát. Szükséged lesz még citromra, némi jégre és egy tubus fogkrémre. És persze egy zacskó gipszre. Mindezeket rendezd el szépen a konyhaasztalon. Vegyél egy mély levegőt, aztán MENJ ORVOSHOZ! Most őszintén: te megőrültél? Ha egy filléred sincs, a balesetiben akkor is ellátnak, a tartozásodról meg később egyezkedhetsz. Higgy nekem, a karod sokkal nagyobb hasznodra lesz még életed során, mint bármennyi pénz, amit esetleg elköltesz.

Ahhoz, hogy Ozzy „orvossá” váljon, nemcsak zűrös előélet kellett, hanem az is, hogy képes volt szakítani önpusztító szokásaival. Bár szervezetének állapota mindig is megrögzötten foglalkoztatta, mégsem valamiféle egészségmánia miatt változott meg, hanem mert „egyszerűen többé már nem szórakoztatott az életvitelem” – írja.

A könyv egészére alapvetően jellemző ez az őszinteség, Ozzy a több száz kérdésre adott válaszaiban tanácsai mellett megosztja velünk saját életének részleteit is. Teszi mindezt egészséges öniróniával, vicces, könnyed stílusban, amellyel hatékonyabban éri el célját, mint egy száraz, tudományos alapossággal megalkotott ismeretterjesztő anyag.

Fordította: Hraschek Dávid

Ozzy Osbourne: Bízz bennem, a nevem: Dr. Ozzy
Cartaphilus Könyvkiadó, 2012

Az írás az Alexandra Könyvjelző 2012/6. számá­ban megjelent cikk szerkesztett változata