Irodalom és digitális kultúra | JAK tábor 2.0

Posted on 2012. augusztus 20. hétfő Szerző:

0


BJI

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület 24. alkalommal rendezi meg hagyományos irodalmi táborát a szigligeti Alkotóházban. Az augusztus 28. és szeptember 2. között sorra kerülő tábor kiemelt témája az irodalom és a digitális kultúra kapcsolata.

A meghívott szakértők segítségével kerekasztal-beszélgetéseken vizsgálják az e-könyvek helyzetét, jövőjét, a szerzőiség és a szerzői jog 21. századi kérdéseit, valamint a digitális archívumok, könyvtárak és múzeumok kihívásait. A témákhoz kapcsolódva minden délután a György Péter esztéta, médiakritikus tart előadást.

A táborban szó lesz még a JAK-füzetek indulásának 30. évfordulója kapcsán Fasírt – újratöltve címmel a fiatal irodalom akkori és mai problémáiról, vitáiról, teljesítményeiről. A JAK Retro sorozatban a szerkesztők, kritikusok, egykori pályatársak és követők foglalkoznak Sziveri János költészetével.

Szkárosi Endre

Idén az ImPulzusban Darvasi László Vándorló sírok című kötetéről beszélgetnek a kortárs kritikai vitasorozatok (ÉS-kvartett, Előhívás, Pókháló, Kritikustusa) képviselői. Drog, film és irodalom művészeti összefonódásairól hallhatunk a Kubiszyn Viktor, Garaczi László és Bajtai András triótól. Ellátogat továbbá Szigligetre az experimentális költészet és a hazai (neo)avantgárd szcéna kiemelkedő alakja, Szkárosi Endre is. A fiatalabb alkotók közül ezúttal a FÉLonline és a vajdasági Híd Kör tagjai lépnek fel.

A JAK Világirodalmi Sorozata kapcsán J. M. Ledgard Zsiráf és Mark Collins Hazátlanok című művét, majd a JAK-füzetek friss szerzőit (Áfra János, Bencsik Orsolya, Nagypál István és Váradi Nagy Pál) mutatják be az új sorozatszerkesztők.

A délelőtti versszemináriumot Schein Gábor, a próza­szemi­náriumot Szécsi Noémi, a drámaszemináriumot Vinnai András vezeti. A költészet kedvelői különlegességként pedig a slam poetry alapjait sajátíthatják el Závada Péter, Süveg Márk és Simon Márton segítségével.

A szigligeti JAK-tábort a Nemzeti Kulturális Alap és a MASZRE támogatja.

További információk a JAK honlapján és Facebook-oldalán