Sanyi csacsi hív! | Nyárbúcsúztató fesztivál a Zsolnay Kulturális Negyedben

Posted on 2012. augusztus 18. szombat Szerző:

0


Írta: JVF

A Zsolnay Kulturális Negyed két napra összefüggő, nagy játszótérré alakul át. Augusztus 25-én és 26-án rendezik meg a Szamárfül Családi Fesztivált, ahol naponta délelőtt 10 és este 8 óra között bábszínházi előadások, koncertek, táncbemutatók, kiállítások, kézműves és táncfoglalkozások is várják a családokat.

Ez itt Sanyi csacsi…

A Bóbita Bábszínház lesz majd a legfőbb helyszín, előadásokat tartanak a szabadtéri színpadon és az épületben. A Zsolnay kisasszonyok tere, a Sikorski-ház előtti Ginkgo tér és a Boltok utcája is helyet ad majd egy-egy gyermekelőadásnak. Látható lesz a Pécsi Bóbita Bábszínház társulatának több előadása (Zimmezumm, a Csip-csup mese, A bűbájos lakat, Szeleburdi Gáspár és a varázshegedű), a MárkuSzínház Az égig érő fa című bábmeséje, Majoros Ági bábjátéka, az Aranyhajú királylány, valamint a pécsváradi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (BMÖ EGYMI) tanulásban és értelmileg akadályozott, állami nevelt fiataljainak előadásában, a Lúdas Matyi.

A Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán fellépnek a Pannon Filharmonikusok is. A Kodály Központból már ismert programsorozatuk, a Csigaház ezúttal az ütőhangszereket mutatja be a kicsiknek. A Pirogránit udvaron a Szélkiáltó együttes koncertezik Weöres Sándor, Kiss Dénes, Páskándi Géza, Tamkó Sirató Károly, Tarbay Ede és mások énekelt verseivel.

A zenei programok között napközben már a legapróbbaknak is találnak szüleik kedvükre valót. A Boltok utcájában 0–3 éveseknek szóló zenei foglalkozás, a Muzsikás babus(for)gató lesz látogatható. Az E78 Zenetermében pedig Dúdolda címmel dalos-zenés játék várja az alig pár hónapos csöppségeket és nagyobbacska testvéreiket, ahol mindenki kipróbálhatja a hangszereket, részesévé válva a közös produkciónak.

Táncban sem lesz hiány, hiszen a GoBe Társulat alkotóinak beavató mozgásfoglalkozásán Igor Sztravinszkij Tűzmadár című művét dolgozzák fel a gyerekek. A Pirogránit udvaron láthatja majd a közönség a pécsi tánckultúra ápolásában részt vevő, nagy múltú szervezet, a Pécsi Társastánc Sportegyesület kerekes székes táncbemutatóját. Ugyanitt lép majd színpadra a Misina Néptáncegyüttes, továbbá a Táncszínház gyermekcsoportjának tagjai, akik magyar népmeséket és azok karaktereit állították színpadra.

A sokszínű programokat kiállítások is gazdagítják: látható lesz a Down Világnap alkalmából kortárs képzőművészek és fogyatékkal élő, ép gyermekek festményeiből Budapesten rendezett tárlat, ízelítő az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábgyűjteményéből, kortárs illusztrátorok által készített robotképek is.

És ha már Szamárfül, akkor az állatok sem maradhatnak el a fesztiválról. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület három helyszínen állatbemutatókkal, állatsimogatókkal várja a kisgyermekes családokat. Az American Corner udvarán különböző játékok és foglalkozások révén az észak-amerikai őslakos indiánok és az első telepesek szokásait és kultúráját ismerhetik meg a gyerekek. A Korsós udvar reneszánsz játszóházában a résztvevők középkori ügyességi játékokat próbálhatnak ki, melyhez a felszerelést saját kezűleg állíthatják elő. A kis lovagok lándzsát, kopját, pajzsot, sisakot is készíthetnek.

Az augusztusi Zsolnay Művészeti Piacon hagyományos kézműves, iparművészeti és design alkotásokat vásárolhatnak a látogatók. A szervezők a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, marcipángyurmával, elfeledett ízekkel, nosztalgia játszóházzal, többek közt gólyalábbal és fakörhintával várják a Boltok utcájába.

A Pirogránit udvar Kincses Piacán mások otthonában feleslegessé vált könyvekre, játékokra, videojátékokra, kütyükre és ruhákra lelhetnek a gyerekek. Mert ami valakinek kacat, az másnak érték, ami másoknak érték az valakinek zsebpénz.

A Várostörténeti Múzeum Padlás foglalkozásai a múltba repítik a vállalkozó kedvű gyerekeket. Egy 1865-ben készült óriás térképrészleten faelemekből építhetik fel a Derflit (a Várostörténeti Múzeumnak otthont adó épületegyüttest) a gyerekek, vagy éppen régi bútorok között, korabeli ruhákban készíttethetnek magukról fényképeket. Egy óriás térképen utána is nézhetnek az ifjú helytörténészek, hogy a 19. század végén létezett-e már az utca, ahol gyerekként nevelkednek.

(Fotó: JVF)

A Magyar Társasjátékos Egyesület játékai az Apostolos teremben várja kicsiket és nagyokat, míg a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság öko-szöszmötölése a Jégverem mellett lesz. A program során az érdeklődők megismerkedhetnek a vizek és vízpartok élővilágával, vízben élő apró élőlényekkel, betekintést nyerhetnek az erdei állatok és növények életébe, és ismereteket szerezhetnek a madarak mindennapjairól.

Az Üvegházban újrahasznosított anyagokból készíthetnek hangszereket, ruhákat a családok, az Inkubátorházban vasútmodell-kiállítás várja az érdeklődőket – itt akár irányítani is lehet a vonatokat, vagy éppen modellezni is lehet. A Csillagteraszon a csuhézást, agyagozást, fonalmunkát, nemezelést, faművességet lehet kipróbálni, de a gyerekek készíthetnek csacsifület, csacsifarkat, csacsifejet is, de itt épül majd fel Dobozváros is.

Végül, de nem utolsósorban: a Zsolnay Kulturális Negyed felnőtteknek szóló szabadtéri mozija óriási népszerűségre tett szert a nyár során. Most a gyerekeken a sor, régmúlt idők esti meséi peregnek a vásznon.

Irány Pécs! Játékra fel!